Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Το κράτος περιορίζει μόνο του τις εξαγωγές!

«Πανάθεμα τη χώρα που έμπλεξα». Με αυτή τη φράση ο Δ. Καραουλάνης, εξέφρασε την αγανάκτησή του για το καθεστώς που επικρατεί στη χώρα, όσον αφορά την εξαγωγή παραπροϊόντων σφαγίων σε τρίτες χώρες, που ουσιαστικά βάζει φρένο στην ίδια τη λειτουργία της οικονομίας, αποτρέποντας από το να υπάρξουν έσοδα και για το ίδιο το κράτος.

Ο κ. Καραουλάνης, διατηρεί βιοτεχνία παραγωγής παραπροϊόντων σφαγίων, και πρόσφατα κατέληξε σε συμφωνία για να εξάγει χοιρινά ποδαράκια στην Κίνα, όπου το συγκεκριμένο είδος γίνεται ανάρπαστο στην αγορά. Όμως η ίδια η πολιτεία είναι αυτή που τον εμποδίζει να συνεχίσει τη δραστηριότητά του, διατηρώντας και τις θέσεις εργασίας που έχει στη μονάδα του, πληρώνοντας παράλληλα και τους φόρους από τη δραστηριότητά του αυτή.

Όπως είπε ο κ. Καραουλάνης, η συμφωνία αυτή θα απέφερε περίπου 15.000 ευρώ το μήνα, όμως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν του δίνει τη σχετική άδεια για να τα εξάγει, επικαλούμενο, σύμφωνα με τον κ. Καραουλάνη, το γεγονός ότι δεν υπάρχει διακρατική συμφωνία με την Κίνα για παραπροϊόντα σφαγίων! Μάλιστα του είπαν ότι αυτή η διαδικασία για να γίνει είναι χρονοβόρα και το παρέπεμψαν στις καλένδες, αποτρέποντας μια ακόμη προσπάθεια ανάκαμψης σε επιχείρηση της περιοχής και της χώρας γενικότερα, που κόλλησε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Σχετικά με το προϊόν ο κ. Καραουλάνης παρατήρησε ότι στην Ελλάδα τα χοιρινά ποδαράκια δεν καταναλώνονται ενώ στην Κίνα γίνονται ανάρπαστα, και οι Κινέζοι αναζητούν μεγάλες ποσότητες. «Εμείς δεν έχουμε τόση παραγωγή. Οι Κινέζοι ζητούν πολλά περισσότερα», παρατήρησε.

Σαφώς αγανακτισμένος ο κ. Καραουλάνης είπε ότι μπορεί να τα πάει στη Βουλγαρία και από εκεί, μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης θα εξαχθούν στην Κίνα ως βουλγάρικα. Οι Βούλγαροι θα τα πάρουν για ένα κομμάτι ψωμί, θα τα βαφτίσουν βουλγαρικά και θα τα εξάγουν στην Κίνα. Γιατί να συμβαίνει αυτό; Γιατί δεν μπορούμε και εμείς να το κάνουμε», σημείωσε και παρατήρησε ότι από τους 24 τόνους το μήνα η επιχείρηση θα κέρδιζε περίπου 15.000 ευρώ και το κράτος θα κέρδιζε τους ανάλογους φόρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από αυτή την ενέργεια και μόνο, εκτός από την ίδια την επιχείρηση οφέλη θα είχαν και άλλες επιχειρήσεις, ασφαλιστικοί φορείς, αλλά και η ίδια η πολιτεία η οποία κωφεύει!

Για μεμονωμένα προϊόντα

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Μάιο υπογράφτηκε συμφωνία συνεργασίας σε θέματα ποιότητας, υγιεινής και ασφάλειας αγροτικών προϊόντων και τροφίμων μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της γενικής διοίκησης επιθεώρησης ποιότητας ελέγχου και καραντίνας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.


Η συμφωνία αυτή, όπως εκτιμούσε το υπουργείο, θα συμβάλλει στη στενότερη συνεργασία των δύο χωρών, προκειμένου να διευκολυνθούν παράλληλα οι εξαγωγές ελληνικών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στην κινεζική αγορά.

Ωστόσο πέρα από τη συμφωνία ο αρμόδιος φορέας, δηλαδή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων φαίνεται ότι δεν κατόρθωσε να το εφαρμόσει στην πραγματική οικονομία, διώχνοντας τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό ή οδηγώντας τες σε λουκέτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: