Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Για τις φωτιές στα Τενάγη Φιλίππων

Έξαρση παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, όσον αφορά τις φωτιές στα Τενάγη των Φιλίππων, που είναι αποτέλεσμα μιας λανθασμένης πρακτικής κάποιων αγροτών, που καίνε τα υπολείμματα των καλαμιών μετά τη συγκομιδή του καλαμποκιού.

Πρόκειται για μια κίνηση που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα τόσο στο περιβάλλον, όσο και στην τσέπη των αγροτών αυτών που κινδυνεύουν να χάσουν την επιδότηση τους. Τέτοια εποχή, κάθε χρόνο, οι αγρότες συνήθιζαν να καίνε τις καλαμιές. Ειδικότερα οι φωτιές στα Τενάγη φτάνουν απ' άκρη σ' άκρη, μια και οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να καίγονται οι εκτάσεις αλλά και για να εκδηλώνονται υπόγειες πυρκαγιές που προκαλούν την καταστροφή του υπεδάφους. Από έρευνα που έγινε για τα Τενάγη έχει διαπιστωθεί ότι το έδαφος έχει πάθει καθίζηση έως και 4 μέτρα, πράγμα που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο κάψιμο της οργανικής ύλης που αποτελεί το έδαφος των Τεναγών. Γι' αυτό και τα τελευταία χρόνια σημειώνονται πλημμύρες με την παραμικρή βροχή.

Πέρυσι, η ενημέρωση και η κινητοποίηση που υπήρξε είχε σαν αποτέλεσμα να μην παρατηρηθεί καμία φωτιά στα τενάγη, κάτι που όμως δεν ίσχυσε και φέτος. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ελευθερούπολης οι αγρότες έχουν ενημερωθεί και ενημερώνονται σε κάθε περίπτωση για τις επιπτώσεις που υπάρχουν. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις χρειάστηκε και η επέμβαση της Πυροσβεστικής προκειμένου να αποφευχθεί επέκταση της φωτιάς σε εκτάσεις απ’ όπου δεν είχε συγκομιστεί το καλαμπόκι. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε δεν είναι αυτοί που μπορούν να προχωρήσουν στους ελέγχους αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς παρατήρησε ότι έγκαιρα ενημερώθηκαν οι αγρότες από τους αρμόδιους για την καύση των καλαμιών και τις συνέπειες που υπάρχουν σε μια τέτοια περίπτωση. Ωστόσο κάποιοι, όπως είπε, τις τελευταίες μέρες αγνόησαν αυτές τις οδηγίες. Σχετικά με τους ελέγχους παρατήρησε ότι θα υπάρξει συντονισμός των υπηρεσιών για να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ισχύει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), η οποία απαγορεύει ρητά την καύση των καλαμιών, και όσοι αγρότες δεν το εφαρμόζουν κινδυνεύουν να χάσουν την επιδότηση τους. Ακόμη το κάψιμο απαγορεύεται από τους Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής (ΚΟΓΠ), τους οποίους πρέπει να τηρούν οι αγρότες για να πάρουν την αποζημίωση τους. Αν υπάρξει κάποια καταγγελία κινδυνεύουν, όπως είπαμε, να χάσουν την επιδότηση τους. Επίσης συντελείται μια τεράστια οικολογική καταστροφή, αφού καίγονται σαλιγκάρια, μικροοργανισμοί σπόροι κλπ.. Ακόμη καίγεται και η οργανική ουσία, η τύρφη του εδάφους.

Η πρακτική εγκυμονεί πληθώρα κινδύνων και επιφέρει δυσμενή αποτελέσματα. Τα προβλήματα αυτά είναι εντονότατα σε εδάφη οργανικής σύστασης, όπως είναι τα τυρφώδη εδάφη της πεδιάδας των Φιλίππων. Πρόκειται για μια περιοχή που αποτελεί φυσικό κεφάλαιο, αφού είναι ο μεγαλύτερος τυρφώνας των Βαλκανίων και ο πέμπτος μεγαλύτερος στον πλανήτη με βάθος που φτάνει και ξεπερνάει τα 190 μέτρα. Τα κυριότερα προβλήματα από την πρακτική αυτή είναι: α) Καταστροφή της οργανικής ουσίας του εδάφους η οποία είναι γνωστό ότι βελτιώνει την παραγωγικότητα του, συγκρατεί και αξιοποιεί καλύτερα την εφαρμοζόμενη λίπανση και άρδευση (ιδιαίτερα τώρα σε μια εποχή ραγδαίας αύξησης του κόστους των λιπασμάτων), και β) Ύπαρξη κινδύνου να καταστραφεί ένα μεγάλο μέρος του εδάφους (τα τελευταία χρόνια έχει υποχωρήσει κατά 4 μέτρα) με αποτέλεσμα την αύξηση του κινδύνου των πλημμυρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: