Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2008

CERN: "Παγώνει" για δύο μήνες το πείραμα

Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων παρουσίασε νέο πρόβλημα και η λειτουργία του έχει διακοπεί, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του CERN στη Γενεύη. Για την επιδιόρθωση του ελαττωματικού στοιχείου αναμένεται να χρειαστούν τουλάχιστον στους δύο μήνες. Το νέο πρόβλημα εμφανίστηκε μόλις μία ημέρα μετά την επαναλειτουργία του LHC με την αντικατάσταση ενός μετασχηματιστή που παρουσίασε βλάβη αυτή την εβδομάδα.

Η ανωμαλία καταγράφηκε στις 12.27 ώρα Ελλάδας την Παρασκευή, όταν η θερμοκρασία σε 100 από τους τεράστιους υπεραγώγιμους μαγνήτες ανέβηκε έως και κατά 100 βαθμούς Κελσίου. Ένας τόνος υγρού ήλιου, που χρησιμοποιείται ως ψυκτικό υγρό, διέρρευσαν μέσα στο κυκλικό τούνελ του LHC και χρειάστηκε να κληθεί η πυροσβεστική. Ολόκληρος ο τομέας 3-4 στη σήραγγα των 27 χιλιομέτρων θα πρέπει τώρα να θερμανθεί για να ξεκινήσουν οι εργασίες επιδιόρθωσης.

«Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά η πιθανότερη αιτία φαίνεται να είναι μια ελαττωματική ηλεκτρική σύνδεση ανάμεσα σε δύο μαγνήτες η οποία πιθανότατα έλιωσε, οδηγώντας σε αστοχία υλικού» δήλωσε το Σάββατο ο Τζέιμς Γκίλις, εκπρόσωπος εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικής Έρευνας.

Οι μαγνήτες του LHC πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία μόλις 1,6 βαθμούς Κελσίου πάνω από το απόλυτο μηδέν ώστε λειτουργούν σε υπεραγώγιμη κατάσταση και να κατευθύνουν τις δέσμες πρωτονίων που θα κινούνται μέσα στο τούνελ.

Η μετωπική σύγκρουση δύο δεσμών που κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις, σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός, θα επιτρέψει στους φυσικούς να αναδημιουργήσουν τις συνθήκες που επικρατούσαν μερικά μικροδευτερόλεπτα από τη Μεγάλη Εκρηξη. Τα πειράματα ίσως επιβεβαιώσουν την ύπαρξη του μποζόνιου του Χιγκς, ενός θεωρητικού σωματιδίου που εξηγεί γιατί η ύλη έχει μάζα. Ίσως επίσης να ρίξουν φως στη μυστηριώδη σκοτεινή ύλη και τη σκοτεινή ενέργεια και να απαντήσουν στα ερωτήματα για τις επιπλέον διαστάσεις που ίσως κρύβει το Σύμπαν.

(Πηγή: www.in.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: