Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

Πυρκαγιές στο Παγγαίο: Τι πραγματικά συμβαίνει;

Για μια ακόμη φορά οι κάτοικοι του Παγγαίου καρδιοχτύπησαν, όταν το μεσημέρι της 14ης Σεπτεμβρίου πυρκαγιά ξέσπασε στους Αντιφιλίππους.
Η φωτιά εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στην βόρεια πλαγιά του υψώματος βόρειοανατολικά του χωριού, πάνω από ένα εγκαταλελειμμένο λατομείο, γεγονός που γεννά ερωτηματικά για το πώς πήρε φωτιά στο σημείο εκείνο.

Λόγω του αέρα που φυσούσε η φωτιά έφτασε στην κορυφή του υψώματος όπου δεν μπορούσαν να φτάσουν επίγειες δυνάμεις γι αυτό και κλήθηκαν πυροσβεστικά αεροπλάνα. Τέσσερα από αυτά, δύο Canadair από την Θεσσαλονίκη και δύο PZL από το αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα έκαναν ρίψεις νερού και επιβραδυντικού υγρού και γρήγορα έθεσαν την φωτιά υπό έλεγχο, ενώ μόλις οι φλόγες καταλάγιασαν στο βουνό ανέβηκαν πεζοί πυροσβέστες για να σβήσουν τις τελευταίες εστίες φωτιάς που υπήρχαν και να φυλάξουν την περιοχή το βράδυ για τυχόν αναζωπυρώσεις.
Υπάρχουν γενικότερα ερωτηματικά για το τι πραγματικά συμβαίνει εδώ. Από όλους τους κατοίκους της περιοχής θεωρείται σίγουρο οτι πρόκειται για εμπρησμό, μια και τα σημεία όπου υπήρξαν εστίες (περισσότερες από δέκα στη συγκεκριμένη βόρεια πλευρά του Παγγαίου) δεν θα μπορούσαν να "χρησιμοποιηθούν" ή να "αξιοποιηθούν" για κάτι άλλο. Όμως τελικά μήπως πρέπει να γίνει μια πιο σοβαρή έρευνα της υπόθεσης;

Δεν υπάρχουν σχόλια: