Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2008

ΥΠΟΘΕΣΗ "ΒΑΤΟΠΕΔΙ¨: Επεισόδιο 9ο

(...συνέχεια από το προηγούμενο)

ΕΒΔΟΜΗ 13-7-2007

Νέα διάσταση παίρνει η υπόθεση της παραχώρησης εκτάσεων σε όλη τη βόρεια Ελλάδα, στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου Αγίου Όρους, με την ερώτηση 11 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με θέμα: «Ύποπτα επιπλέον εμβάσματα της Εμπορικής Τράπεζας ύψους 752.000 ευρώ με εντολές που υπογράφει ο Αναστάσιος Μοναχός της Μονής Βατοπεδίου και με αποδέκτη συγγενικό πρόσωπο του Υπουργού Πολιτισμού κ. Βουλγαράκη δίνουν νέα διάσταση στο χορό των προκλητικών μαζικών εκχωρήσεων δημόσιας γης αξίας δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε περιοχές φιλέτα της Καβάλας, της Θεσσαλονίκης και της λοιπής επικράτειας». Η ερώτηση απευθύνεται στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων και Οικονομίας και Οικονομικών

Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές: Γιάννης Δριβελέγκας, Xρύσα Αράπογλου, Γιάννης Τσακλίδης, Βασίλης Γερανίδης, Σάββας Εμινίδης, Χάρης Τσιόκας, Μάρκος Μπόλαρης, Άρης Μουσιώνης, Θεόδωρα Τζάκρη, Χρήστος Αηδόνης, Μιχάλης Καρχιμάκης.

Στην ερώτηση τους οι βουλευτές κάνουν λόγο για «ύποπτες κυβερνητικές μεθοδεύσεις κατά τα έτη 2004-2005» και για «ανυπόστατες υπουργικές αποφάσεις χαριστικής εκχώρησης δημόσιας γης». Ακολουθεί μια εκτενής αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης, αλλά και στην «προκλητική νομική βάση που επέλεξε η κυβέρνηση και τα κοινωφελή έργα που θυσιάστηκαν».

Όπως αναφέρει ορισμένα από τα οικόπεδα «αποτελούσαν δημόσια οικόπεδα που προορίζονταν για οικιστική αποκατάσταση αστέγων», ορισμένα «θα αξιοποιούνταν από τις δημοτικές αρχές για κοινωφελή έργα και έργα τουριστικής και κοινωνικής ανάπτυξης των περιοχών», και κάποια «είχαν προσφερθεί στο Δήμο Μίκρας ως αντάλλαγμα για τα οικόπεδα που ο Δήμος έχει δώσει προκειμένου να ανεγερθούν, το Ογκολογικό και Παιδιατρικό Νοσοκομείο».

Η έκταση της παραχώρησης

«Λόγω της εκκωφαντικής σιωπής της Κυβέρνησης και της επιχείρησης συγκάλυψης του πρωτοφανούς αυτού σκανδάλου, ο αριθμός του συνόλου των οικοπέδων του Δημοσίου που εν μία νυκτί «χαρίστηκαν» στη Μονή, παραμένει άγνωστος» αναφέρεται στην ερώτηση και στη συνέχεια αναφέρονται αναλυτικά «οι παρακάτω «χαριστικές» εκχωρήσεις τεραστίων εκτάσεων:

α) 76 οικόπεδα συνολικής έκτασης 25 στρεμμάτων από τις περιοχές Καρδίας, Ν. Επιβατών, Ν. Ραιδεστού, Πανοράματος και Ωραιοκάστρου, με τα υπ’ αριθμ. 2195/21.12.2005 , 2196/21.12.2005 κσι 2335/12.4.2006 της συμβολαιογράφου κα Πελέκη - Βουλγαράκη. β) 46 επιπλέον οικόπεδα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, από τους Δήμους Μίκρας, Θερμαϊκού, Θέρμης, Πανοράματος, Νέας Μεσημβρίας και Ωραιοκάστρου στη Θεσσαλονίκη, με συμβόλαια της συζύγου του Υπουργού Πολιτισμού κατά τα έτη 2006 - 2007. Σε αυτά σκανδαλωδώς συμπεριλαμβάνονται και τα οικόπεδα που το Υπουργείο Υγείας δήθεν θα έδινε στο Δήμο Μίκρας για να διευκολύνει την ανέγερση του Ογκολογικού και Παιδιατρικού Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης τα οποία με στόμφο και μεγάλες δόσεις υποκρισίας ανήγγειλε ο Πρωθυπουργός. γ) μία έκταση 629 στρεμμάτων δίπλα στο αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑδ) περίπου 1240 στρέμματα στο Νομό Καβάλας με συμβόλαια επίσης της κ. Πελέκη - Βουλγαράκη τον Μάιο του 2007.ε)περίπου 9.000 στρέμματα στις περιοχές Ουρανούπολης, Αμμουλιανής, Ιερισσού του Δήμου Ακάνθου Ιερισσού με τα υπ’ αριθμ. 2816/9-5-07, 2815/9-5-07, 2823/22-5-07 και 2824/22-5-07 συμβόλαια - και αυτά - της κα Πελέκη Βουλγαράκη».Παράλληλα αναφερόμενοι στην περίπτωση του Δήμου Σταγείρων – Ακάνθου, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σημειώνουν ότι «η κυβέρνηση Καραμανλή, με τη σύμπραξη συμβολαιογράφου και δικηγόρου συγγενών του υπουργού Πολιτισμού «χαρίζει» οικόπεδα που ανήκουν σε δήμους και ιδιώτες εν αγνοία τους».

Πόσα εισέπραξαν

Κατόπιν γίνεται αναφορά στα συμβολαιογραφικά και δικηγορικά «δικαιώματα» που εισπράχθηκαν μέσα από αυτή την υπόθεση. Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, «ο ύποπτος και προκλητικός χαρακτήρας των ανεπίτρεπτων αυτών Κυβερνητικών μεθοδεύσεων σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος ενισχύεται από το γεγονός ότι σε ΟΛΑ τα συμβόλαια συνολικής αξίας πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ως συμβολαιογράφος και δικηγόρος δύο στενά συγγενικά πρόσωπα του Υπουργού Πολιτισμού κ. Βουλγαράκη: η συμβολαιογράφος κ. Αικατερίνη Πελέκη - Βουλγαράκη και ο δικηγόρος κ. Δημήτριος Πελέκης».

«Η κα Βουλγαράκη, σύμφωνα με τα συμβόλαια που η ίδια υπέγραψε, εισέπραξε για τέλη και δικαιώματα της, μετά δικαιωμάτων του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, ποσά 500.000 ευρώ, μόνο από τα 6 εκ των 10 συμβολαίων που έχουν δει μέχρι σήμερα το φως τις δημοσιότητας», αναφέρουν οι βουλευτές και καταγράφουν αναλυτικά τα ποσά: «α) 67.362,07 ευρώ από το συμβόλαιο 2801/26-4-07 για ανταλλαγή δύο ακινήτων αξίας 10.921.778 ευρώ, β) 13.489 ευρώ από το συμβόλαιο 2804/27-4-07 για ανταλλαγή 2 οικοπέδων αξίας 2.153.850 ευρώ, γ) 127.666,38 από το συμβόλαιο 2819/22-5-07 αξίας 10.603.123 ευρώ για ανταλλαγή στο Νομό Καβάλας, δ) 87.818,63 ευρώ από το συμβόλαιο 2825/22-5-07 αξίας 4.997.348 ευρώ για ανταλλαγή στο Νομό Καβάλας, ε) 119.108,90 ευρώ από το συμβόλαιο 2820/22-5-07 αξίας 9.890.000 ευρώ για ανταλλαγή στο Νομό Καβάλας, στ) 34.044,90 ευρώ από το συμβόλαιο 2817/9-5-07 αξίας 2.800.000 ευρώ για ανταλλαγή στο Νομό Καβάλας. Για τα συμβόλαια υπ. αριθμ. 2816/9-5-07, 2815/9-5-07, 2823/22-5-07 και 2824/22-5-07 δεν γνωρίζουμε τα ποσά που εισέπραξε η κα Πελέκη - Βουλγαράκη, ωστόσο, καθώς τα ποσά είναι ανάλογα της αξίας των εκτάσεων του συμβολαίου, είναι προφανές ότι οι συνολικές εισπράξεις για δικαιώματα υπερβαίνουν τις παραπάνω 500.000 κατά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ».

«Προβληματίζει, δε, έντονα το γεγονός ότι ενώ για λόγους διαφάνειας μπορούσαν να επιλεγούν οι συμβολαιογράφοι των περιοχών στις οποίες ανήκαν οι ανταλλασσόμενες εκτάσεις, όλα τα συμβόλαια έγιναν από τη σύζυγο του Υπουργού Πολιτισμού με δικηγόρο στενό συγγενικό της πρόσωπο», αναφέρουν παρακάτω οι βουλευτές, και συμπληρώνουν: «Τα ίδια, λοιπόν, συμβόλαια κάνουν αναφορά σε συγκεκριμένους αριθμούς διπλοτύπων του Δικηγορικού Συλλόγου για τα ποσά αμοιβής (εκτός των κρατήσεων) που εισέπραξε για τα «δικαιώματά» του ο παραστάς δικηγόρος κ. Δημήτριος Πελέκης, στενότατος και αυτός συγγενής του Υπουργού Πολιτισμού, παρά το γεγονός ότι τα ακριβή ποσά δεν εμφανίζονται στο κείμενο των συμβολαίων, είναι γνωστό ότι αυτά υπολογίζονται ως ποσοστό της αξίας των συμβολαίων και συνεπώς είναι σημαντικά υψηλά! Τα ποσά αυτά καταβάλλονται από τον πελάτη, δηλαδή, την Μονή, στον αντίστοιχο Δικηγορικό Σύλλογο και από εκεί εισπράττει τη νόμιμη αμοιβή του ο δικηγόρος. Συγκεκριμένα, τα εν λόγω γραμμάτια αντιστοιχούν στο 0,5 - 1% της αξίας κάθε συμβολαίου».

Και ύποπτα εμβάσματα;

Πέρα, όμως, από τα δικαιώματα, όπως αναφέρουν οι 11 βουλευτές, «υπάρχουν και τρία ύποπτα εμβάσματα συνολικής αξίας 752.000 μέσω της Εμπορικής Τράπεζας Θεσσαλονίκης με αποδέκτη τον Δημήτριο Πελέκη του Διονυσίου, του δικηγόρου στενότατου συγγενή του Υπουργού κ. Βουλγαράκη. Συγκεκριμένα με την υπογραφή του Αναστασίου Μοναχού και τη Σφραγίδα Μεγίστης Βατοπεδίου δίνεται εντολή στην Εμπορική Τράπεζα να μεταφέρει το τεράστιο αυτό ποσό σε λογαριασμό με δικαιούχο τον κ. Πελέκη Δημήτριο σε τρεις φάσεις: α) στις 26/3/07 μεταφορά ποσού 300.000 ευρώ με αρ. πράξης 15298 Εμπορικής Τράπεζας βάσει τηλεομοιοτυπικού μηνύματος υπ’ αριθμ. 148, β) στις 21/5/07 μεταφορά ποσού 300.000 ευρώ με αρ. πράξης 20870 Εμπορικής Τράπεζας βάσει τηλεομοιοτυπικού μηνύματος υπ’ αριθμ. 233, γ) στις 4/6/07 μεταφορά ποσού 300.000 ευρώ με αρ. πράξης 23159 Εμπορικής Τράπεζας βάσει τηλεομοιοτυπικού μηνύματος υπ’ αριθμ. 275. Σημειώνεται, ότι τα εμβάσματα αυτά δεν μπορεί να ταυτιστούν με τα γραμμάτια που αναφέρονται στα παραπάνω συμβόλαια, αφού αποδέκτης των εμβασμάτων ήταν ο δικηγόρος κ. Πελέκης, ενώ αποδέκτης των ποσών που αντιστοιχούν στα διπλότυπα των γραμματίων είναι ο Δικηγορικός Σύλλογος που κατόπιν κρατήσεων αποδίδει την αμοιβή στο δικηγόρο».

Σωρεία ερωτήσεων

Μετά τα όσα αναφέρουν στο κείμενο, οι βουλευτές ερωτούν τους υπουργούς: «Α) Με ποια πολιτική και ηθική δικαιολογία η Κυβέρνηση Καραμανλή με σύμπραξη διαφόρων Υπουργών και λοιπών στελεχών της «χάρισε» στη Μονή Βατοπεδίου σημαντικές εκτάσεις που για χρόνια το Ελληνικό Δημόσιο διεκδικούσε και κατόπιν τις αντάλλαξε εκχωρώντας οικόπεδα - φιλέτα που προορίζονταν για σημαντικές χρήσεις κοινωνικής πολιτικής, όπως αποκατάσταση αστέγων και νοσοκομεία; Β) Με δεδομένο ότι διαρκώς αποκαλύπτονται και νέα συμβόλαια με δεκάδες χιλιάδες στρέμματα αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ να «χαρίζονται» ουσιαστικά στη Μονή Βατοπεδίου, απαντήστε στον Ελληνικό λαό: (α), ποιο είναι το σύνολο των στρεμμάτων της περιουσίας του, που αδικαιολόγητα αποφασίσατε να του στερήσετε και (β) ποιο είναι το σύνολο των δικηγορικών και συμβολαιογραφικών δικαιωμάτων που με πληρωμές από χρήματα του Ελληνικού λαού, εισπράχθηκαν από τους συγγενείς του Υπουργού Πολιτισμού; Γ) Παρακαλείσθε να καταθέσετε στη Βουλή το σύνολο της δικογραφίας της δίκης μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης, δίκη η οποία ουδέποτε ολοκληρώθηκε, αφού η Κυβέρνηση Καραμανλή οδήγησε το Ελληνικό Δημόσιο σε υπαναχώρηση από τις διεκδικήσεις του; Δ) Πόση υποκρισία διαθέτει, τελικά, η Κυβέρνηση Καραμανλή, όταν δεν διστάζει να επικαλεστεί ως νομική βάση για την ευνοιοκρατική αυτή ανταλλαγή το αρ.38 του ΝΔ 2158/1952 που έχει ως σκοπό την αποκατάσταση ακτημόνων, την ίδια στιγμή που με ευθύνη σας τη γη που προοριζόταν για αποκατάσταση αστέγων, ανέγερση νοσοκομείων και λοιπούς αναπτυξιακούς και κοινωφελείς σκοπούς τη στερείτε από τους πολίτες και την «χαρίζετε» στη Μονή Βατοπεδίου; Ε) Είστε σε θέση να διαψεύσετε την καταγγελία ότι στενά συγγενικά πρόσωπα του Υπουργού Πολιτισμού εισέπραξαν ΜΟΝΟ από μέρος των συναλλαγών ποσά που ανέρχονται σε εκατομμύρια ευρώ; Πόσα είναι τα συνολικά ποσά που εισέπραξαν και για τα υπόλοιπα συμβόλαια; ΣΤ) Πόσες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ εισέπραξε μέσω των γραμματίων του Δικηγορικού Συλλόγου ο δικηγόρος κ. Πελέκης στενότατος συγγενής του Υπουργού Πολιτισμού, με δεδομένο το γεγονός ότι η συνολική αξία των μέχρι τώρα αποκαλυφθέντων συμβολαίων αθροίζεται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ανεβάζοντας την αμοιβή των παραστάντων δικηγόρων σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ; Ζ) Γιατί δεν επιλέχθηκαν για λόγους διαφάνειας συμβολαιογράφοι των περιοχών στις οποίες αφορούσαν οι ανταλλαγές; Γιατί είναι πανταχού παρούσα η σύζυγος του Υπουργού Πολιτισμού ως συμβολαιογράφος και ο αδερφός αυτής ως δικηγόρος, την στιγμή που με ορισμένα συμβόλαια διατίθενται παράνομα από το Δημόσιο οικόπεδα που δεν ανήκουν στην κυριότητά του, αλλά είναι δημοτικές και ιδιωτικές περιουσίες;».

Επίσης ερωτούν: «α) Είναι δυνατόν σε ένα ευνομούμενο Κράτος η Κυβέρνηση να χαρίζει οικόπεδα που δεν είναι ιδιοκτησίας του Δημοσίου, αλλά ανήκουν στο Τοπικό Διαμέρισμα Αμμουλιανής του Δήμου Ακάνθου Ιερισσού και σε απλούς ιδιώτες; Οι δικηγόροι και η συμβολαιογράφος που διενέργησαν τις ανταλλαγές δεν είδαν, κατά τον έλεγχο τίτλων όπως οφείλουν, την απόφαση του Νομάρχη που ήδη έχει μεταγραφεί στο Υποθηκοφυλακείο Ιερισσού από το 1965 και τα συμβόλαια με τα οποία δημοτικά οικόπεδα πουλήθηκαν σε ιδιώτες; Αντιλαμβάνεσθε ότι ο όλος χειρισμός της υπόθεσης θυμίζει έντονα το σκάνδαλο της Αιξωνής Γλυφάδας, όπου δικηγόροι και συμβολαιογράφοι κάθισαν στο εδώλιο, διότι πουλούσαν «αέρα» με πλαστά δημόσια έγγραφα; β) Για ποιες υπηρεσίες ο κ. Δημήτρης Πελέκης έλαβε 752.990 ευρώ με εμβάσματα της Εμπορικής Τράπεζας σε τραπεζικό λογαριασμό του και με εντολή του Αναστασίου Μοναχού, Ταμία της Μονής Βατοπεδίου; Πρόκειται για μέρος κάποιας «αντιπαροχής» προς την ευρύτερη οικογένεια του κ. Βουλγαράκη από το ξεπούλημα δημόσιας γης και το «χάρισμα» της περιουσίας των Ελλήνων στη Μονή; Γιατί έλαβε αυτά τα χρήματα, πέραν των ποσών των γραμματίων που κατέβαλε η Μονή στο Δικηγορικό Σύλλογο για την αμοιβή του δικηγόρου, γραμμάτια τα οποία αναφέρονται και στα συμβόλαια με τους αριθμούς των διπλοτύπων τους; γ) Σε ποιο ΦΕΚ βρίσκεται δημοσιευμένη η απόφαση του 2005 του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης που δίνει στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου ακίνητα στη Θεσσαλονίκη προς ανταλλαγή; Αν όπως καταγγέλλουν τα δημοσιεύματα ουδέποτε δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, αντιλαμβάνεσθε ότι κάθε πράξη που στηρίζετε σε αυτή είναι παράνομη; δ) Γιατί η Μονή Βατοπεδίου έσπευσε να πουλήσει τα οικόπεδα, που η Κυβέρνησή σας με ανυπόστατες και αδημοσίευτες στα ΦΕΚ Υπουργικές Αποφάσεις της «χάρισε», στην εταιρεία «ΑΝΘΕΜΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε.», μια εταιρεία στην οποία συμμετέχει ο ίδιος ο δικηγόρος της Μονής και η οποία συστάθηκε μόλις 3 μήνες πριν την επίμαχη αγοραπωλησία (ΦΕΚ ΤΑΕ ΕΠΕ 12901/27-11-06) και δεν είχε λάβει καν αριθμό μητρώου Α.Ε. όταν υπέβαλε «προσφορά» στην Μονή για την αγορά των οικοπέδων; ε) Ποια η θέση της Κυβέρνησής σας και ποια η πολιτική της ευαισθησία απέναντι στο δικής της οργάνωσης και εκτέλεσης σκάνδαλο ξεπουλήματος της δημόσιας γης, από το οποίο ζημιώνεται το σύνολο των Ελλήνων πολιτών, αλλά ευνοείται σαφώς η Μονή Βατοπεδίου, η οικογένεια Βουλγαράκη και οι λοιποί συγγενείς; στ) Ποια η θέση του Πρωθυπουργού απέναντι σε μία ακόμα σύνθετη δομημένη υπόθεση Κυβερνητικής λεηλασίας του δημόσιου πλούτου; Ποιοι Υπουργοί είναι αυτοί που ευθύνονται για το ξεπούλημα; ζ) Αντιλαμβάνεσθε το μέγεθος της σκανδαλώδους αυτής υπόθεσης και την τεράστια ζημία που με κεντρικό Κυβερνητικό σχεδιασμό προκαλέσατε εις βάρος του συνόλου των πολιτών και του δημοσίου συμφέροντος; Θα επιδείξετε, έστω και το ελάχιστο της ευαισθησίας που απαιτείτε από τους αντιπάλους σας και θα προβείτε άμεσα στην ανάληψη των ευθυνών σας; Που σταματά το αίσθημα ανεξέλεγκτου της Κυβέρνησής σας, όταν βάζετε χέρι ακόμα και δημοτικές και ιδιωτικές ακίνητες περιουσίες;».

Άρης ΜΕΝΤΙΖΗΣ
mentizis@evdomi.gr


(συνεχίζεται...)

Δεν υπάρχουν σχόλια: