Την ίδια ώρα που οι ομιλητές στην εκδήλωση με θέμα, «Προστασία της ελληνικής γλώσσας», που διοργάνωσε η Ένωση Τέως Βουλευτών -Ευρωβουλευτών, στη Θεσσαλονίκη εξέφραζαν την ανησυχία τους για την κακοποίηση της γλώσσας, κάποιος συνάδελφος τους είχε διαφορετική άποψη.
Την ώρα που οι ομιλητές ανέφεραν ότι «η ελληνική γλώσσα κινδυνεύει από την άγνοια και την αδιαφορία» ο Κύπριος ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης ζητούσε απλοποίησή της αφήνοντας να διαφανεί μια πρωτοβουλία ενοποίησης των ευρωπαϊκών γλωσσών…
Παρακάτω αναδημοσιεύεται η είδηση από την ιστοσελίδα της «Εβδόμης»:
«Απλοποίηση της ελληνικής γραφής εισηγείται ο Κύπριος ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης, με επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας της Κύπρου Ανδρέα Δημητρίου, την οποία κοινοποίησε μεταξύ άλλων στους Έλληνες ευρωβουλευτές. Ο κ. Ματσάκης προτείνει στον Κύπριο υπουργό τη σύσταση μιας ολιγομελούς επιτροπής γλωσσολόγων, οι οποίοι θα μπορούσαν, εμπεριστατωμένα να ενδιατρίψουν επί του θέματος και να δώσουν μια επιστημονικά έγκυρη πρόταση για τον εκμοντερνισμό/ απλοποίηση της Ελληνικής γραφής.
Στην επιστολή του ο Κύπριος ευρωβουλευτής παραθέτει ως «τροφή για σκέψη» τα εξής:
1. Να καταργηθούν τα γράμματα "η" και "υ" και να αντικατασταθούν από το γράμμα "ι".
2. Να καταργηθεί το γράμμα "ω" και να αντικατασταθεί από το γράμμα "ο".
3. Να καταργηθούν οι εξής συνδυασμοί γραμμάτων και να αντικατασταθούν ως εξής: «αι» σε «ε», «ει» σε «ι», «οι» σε «ι», «υι» σε «ι», «αυ» σε «αβ», «ευ» σε «εβ»
4. Να καταργηθεί η χρήση του "γγ" και να αντικατασταθεί από το "γκ".
5. Να καταργηθεί το τελικό γράμμα "ς" και να αντικατασταθεί από το γράμμα "σ".
Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω αλλαγών, αναφέρει ο .ευρωβουλευτής, το Ελληνικό αλφάβητο θα έχει μόνο 21γράμματα (α, β, γ, δ, ε, ζ, θ, ι, κ, λ, μ, ν , ξ , ο , π, ρ, σ, τ, φ, χ, ψ) και ένα μόνο δίψηφο (το "ου").
Ο κ. Ματσάκης υποστηρίζει ότι η απλοποίηση της Ελληνικής γραφής «καθίσταται αναγκαία μέσα στα πλαίσια μιας τάσης ενωτικής πορείας των γλωσσών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, μια τέτοια αλλαγή θα καταστήσει την Ελληνική γραφή πιο απλή και πολύ πιο εύχρηστη. Ιδιαίτερα όσον αφορά την χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και σε σχέση με μεγάλο αριθμό ατόμων που έχουν διάφορες μορφές δυσλεξίας».
Αυτή η άποψη του ευρωβουλευτή έχει να κάνει με κακοποίηση της γλώσσας και όχι με απλοποίηση. Θα κλείσω με τα λόγια του ομότιμου καθηγητή Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ, Χρίστου Τσολάκη που είπε ότι "η γλώσσα απειλείται από εμάς τους ίδιους και κατά συνέπεια εμείς μπορούμε να την προστατεύσουμε".
1 σχόλιο:
ΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΛΟΝΤΑΙ [ΚΙ ΑΣ ΤΟ ΘΩΡΟΥΝ ΟΠΩΣ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟ ΡΗΜΑ (ΜΕ ιι ΚΑΙ πι ΚΑΙ έι ΚΑΙ ΜΕ τζι ΚΑΙ ιι ΚΙ ΕΝΑ ελ Ή ΜΕ ΔΥΟ ΚΑΙ όου ΚΑΙ εν ΚΑΙ τι Ή ΚΑΙ ΜΕ ντι ΚΑΙ ιι ΚΣΑΝΑ Ή ΚΑΙ ΜΕ έι ΚΑΙ άι) {ΜΑ ΚΙ ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΛΙ ΕΧΕΙ ΧΩΡΟ ΓΙΑ ΔΑΥΤΟΥΣ ΣΤΟ “ΕΠΑΓΓΕΛΛΟΜΑΙ” ΚΑΙ ΣΤΟ “ΕΠΑΓΓΕΛΛΟΜΑΙ”) – ΠΛΟΥΣΙΑ ΓΑΡ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΟΥ ΕΔΩΚΑΝ] Ό,ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΑΡΙΣΤΕΙΔΕΣ… ΕΓΩ ΘΑ ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΣΩ ΕΚΑΤΟΝ ΕΞΗΝΤΑ ΠΕΝΤΕ ΛΕΚΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΩΣ:
Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική
το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου.
Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου.
Εκεί σπάροι και πέρκες
ανεμόρδατα ρήματα
ρεύματα πράσινα μες στα γαλάζια
όσα είδα στα σπλάχνα μου ν’ ανάβουνε
σφουγγάρια, μέδουσες
με τα πρώτα λόγια των Σειρήνων
όστρακα ρόδινα με τα πρώτα μαύρα ρίγη.
Μοναχή έγνοια η γλώσσα μου, με τα πρώτα μαύρα ρίγη,
Εκεί ρόδια, κυδώνια
θεοί μελαχρινοί, θείοι κι εξάδελφοι
το λάδι αδειάζοντας μες στα πελώρια κιούπια
και πνοές από τη ρεματιά ευωδιάζοντας
λυγαριά και σχίνο
σπάρτο και πιπερόριζα
με τα πρώτα πιπίσματα των σπίνων
ψαλμωδίες γλυκές με τα πρώτα Δόξα Σοι.
Μοναχή έγνοια η γλώσσα μου, με τα πρώτα πρώτα Δόξα Σοι!
Εκεί δάφνες και βάγια
θυμιατό και λιβάνισμα
τις πάλες ευλογώντας και τα καριοφίλια.
Στο χώμα το στρωμένο με τα’ αμπελομάντιλα
κνίσες, τσουγκρίσματα
και Χριστός Ανέστη
με τα πρώτα σμπάρα των Ελλήνων.
Αγάπες μυστικές με τα πρώτα λόγια του Ύμνου.
Μονάχή έγνοια η γλώσσα μου, με τα πρώτα λίγα του Ύμνου!
---Συγγνώμη Ελύτη, αλλά αν τους άκουγες και τους διάβαζες σήμερα να εκτραχύνονται έτσι απλά, και τολμούσες να τους εκστομίσεις την -άγνωστη στα σημερινά γλωσσικά και φιλοσοφικά μας δεδομένα- λέξη ΑΙΔΩΣ, το Αργείοι πως θα το έγραφαν; [Argeioi (Αργέιόι ή Αρτζίοϊ), Argii (Αργκίι ήΑρτζίι);]
ΣΗΜ: Θυμάσαι ΑΡΙΣΤΕΙΔΕΣ εκείνη την «υπέροχη» πινακίδα Filippoi (Φιλιπόι [?] με ρώτησε ο φίλος εξ Αλβιόνος) κι άντε να του εξηγήσεις πως τη γλώσσα μου έδωσαν Ελληνική κι εκείνου του τη δάνεισαν έτοιμη…
Δημοσίευση σχολίου