Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Πρώτο θέμα σε New York Times και Wall Street Journal η πρόκληση των ΒρετανώνΔύο από τις κορυφαίες εφημερίδες στις ΗΠΑ ανέδειξαν το θέμα με φωτογραφίες και αναφορές στο δάνειο του Βρετανικού Μουσείου στο Ερμιτάζ

Με τίτλο «Ένα από τα Ελγίνεια ταξιδεύει, αλλά όχι για την Ελλάδα» η κορυφαία αμερικανική εφημερίδα New York Times φιλοξενεί στο «πρωτοσέλιδο» της ιστοσελίδα της την πρόκληση των Βρετανών να δανείσουν τον Ιλισσό, ένα από τα Γλυπτά του Περθενώνα που έκλεψε ο Έλγιν, στο μουσείο Ερμιτάζ της Ρωσίας.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα: «Το δάνειο, που κρατήθηκε μυστικό έως ότου το άγαλμα να τοποθετηθεί στο Ερμιτάζ, αποτελεί την πρώτη φορά σε περισσότερα από 200 χρόνια που οποιοδήποτε από τα Ελγίνεια, μια συλλογή γλυπτών που θεωρείται μεταξύ των αριστουργημάτων της αρχαίας ελληνικής τέχνης, φεύγει από την Βρετανία. Αυτό γίνεται μάλιστα σε ένα χρονικό σημείο που οι σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία είναι σε κρίσιμο σημείο, λόγω της Κριμαίας και της κρίσης στην Ανατολική Ουκρανία».


Στο ίδιο πνεύμα και το ρεπορτάζ της οικονομικής εφημερίδας Wall Street Journal, που φιλοξενεί επίσης ως κεντρικό θέμα στην ιστοσελίδα του το βρετανικό «δάνειο».

«Την Τρίτη, το γλυπτό μεταφέρθηκε στην Αγία Πετρούπολη, σε μια μυστική αποστολή για την οποία γνώριζε μόνο μια μικρή ομάδα ανθρώπων στο Βρετανικό Μουσείο και στο Μουσείο Ερμιτάζ. Μόλις το Βρετανικό Μουσείο έκλεισε, "πακέταραν" το γλυπτό προσεκτικά και εστάλη στη Ρωσία με επιβατικό αεροπλάνο», αναφέρει το ρεπορτάζ.


Το θέμα παρουσιάζουν σήμερα όλα τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ, με αναφορές στην οργή που έχει προκαλέσει στην Ελλάδα η κίνηση αυτή.

(Πηγή: protothema.gr, Amfipoli News)

Δεν υπάρχουν σχόλια: