Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Ο Αμερικανός πρέσβης David D. Pearce εντυπωσιασμένος από τους Φιλίππους

Ενημερώθηκε για τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, για την υποψηφιότητα για την UNESCO και έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για τη μάχη των Φιλίππων και την αρχαία Εγνατία



Λάτρης της αρχαίας πόλης των Φιλίππων και πολύ καλός γνώστης της ιστορίας της περιοχής μας, αποδείχθηκε ο πρέσβης των Η.Π.Α. στην Ελλάδα κ. David D. Pearce που για το σκοπό αυτό επισκέφθηκε τη Δευτέρα το πρωί τον αρχαιολογικό χώρο. Συγκεκριμένα ο κ. Pearce έφτασε αεροπορικώς στην Καβάλα από Αθήνα και χωρίς καμία στάση έφτασε στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, όπου εκεί τον περίμενε για να τον ξεναγήσει ο καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθυντής της ανασκαφής κ. Αριστοτέλης Μέντζος.

Ο κ. Pearce παρακολουθούσε με μεγάλο ενδιαφέρον την ξενάγηση του κ. Μέντζου και όπως φάνηκε από τις ερωτήσεις είναι πολύ καλός γνώστης της ιστορίας της πόλης των Φιλίππων. Ενδιαφέρθηκε για τα πάντα, για το αρχαίο θέατρο και τις μεγάλες μνημειακές κατασκευές που χαρακτήριζαν την πόλη, για τα αρχαιολογικά ευρήματα, για την πορεία των ανασκαφών και φυσικά για την υποψηφιότητα των Φιλίππων για ένταξη στον κατάλογο με τα μνημεία που αποτελούν παγκόσμια κληρονομιά, της Unesco. Η ξενάγηση του κ. Μέντζου, ήταν εξαιρετική καθώς γνωρίζει πολύ καλά τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων αφού από το 2011, μετά τον απρόσμενο και ξαφνικό θάνατο του Γ. Γούναρη, ανέλαβε τη διεύθυνση της ανασκαφής συνεχίζοντας το ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο των προκατόχων του.

Ο κ. Pearce παρακολουθούσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συνεχώς φωτογράφιζε με το ipad που κρατούσε κάθε τι που του τραβούσε την προσοχή. Όπως εξομολογήθηκε μεταξύ όλων των άλλων είναι και ερασιτέχνης ζωγράφος και επειδή του έχει δώσει πολλές στιγμές έμπνευσης η ιστορία των Φιλίππων σκοπό έχει να ετοιμάσει κάποια σχετικά ζωγραφικά έργα. Αν σας ξενίζει η καλλιτεχνική φλέβα του κ. πρέσβη, να σημειώσουμε ότι έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος, μελετάει την ιστορία των αρχαίων πολιτισμών της Μεσογείου και ιδιαίτερα της Ελλάδας. Μάλιστα για τους Φιλίππους το ενδιαφέρον του Αμερικανού πρέσβη είναι ιδιαίτερα μεγάλο και αν μπορούμε να πούμε ότι κάπου επικέντρωσε το ενδιαφέρον του αυτό είναι η μάχη των Φιλίππων που έλαβε χώρα το 42 π.χ. ανάμεσα στον Οκταβιανό και τον Μάρκο Αντώνιο από την πλευρά των αριστοκρατών και των Βρούτο και Κάσιο από την πλευρά των δημοκρατικών. Το ενδιαφέρον καθόλου τυχαίο, αφού ήταν μια μάχη που καθόρισε τον πολίτευμα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας – και για πολλούς αιώνες του συνόλου του δυτικού κόσμου-, επιπλέον ένα ακόμη χαρακτηριστικό αυτής της πολεμικής σύγκρουση είναι ότι είχαμε από τη μία πλευρά τη νέα ανερχόμενη δύναμη, την Ρώμη και από την άλλη πλευρά μαζί με τους δημοκρατικούς βρίσκονταν το τελευταίο ελληνιστικό βασίλειο, από την κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αυτό της Αιγύπτου, με την Κλεοπάτρα.

(Πηγή: εφημερίδα "Χρονόμετρο")

Δεν υπάρχουν σχόλια: