Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Επισκέψιμος και πάλι ο τάφος της Nefertari

Η Αίγυπτος σχεδιάζει να ανοίξει εκ νέου το βασιλικό τάφο της Nefertari, συζύγου του Ramesses II (ο οποίος βασίλευσε από το 1279 π.Χ. μέχρι το 1213 π.Χ.), σε τακτική βάση μετά το οκταετές κλείσιμό του λόγω των ανησυχιών που υπήρχαν για την κατάσταση των τοιχογραφιών του αρχαιολογικού χώρου.


Ο αρχαίος τόπος ταφής στην Κοιλάδα του Βασιλισσών ήταν ανοικτός για δέκα ημέρες στα μέσα Οκτωβρίου στα πλαίσια εορτασμού της 110ης επετείου της ανακάλυψής του από τον Ιταλό αρχαιολόγο Ernesto Schiaparelli. Μιλώντας σε εκδήλωση στο Λονδίνο τον περασμένο μήνα, ο υπουργός τουρισμού της Αιγύπτου, Hisham Zazou, πρότεινε ο αρχαιολογικός χώρος να παραμείνει μόνιμα ανοιχτός. «Θέλω να επεκταθεί η παρούσα περίοδος μόνιμα, έτσι ώστε να είναι ανοιχτός κάθε μήνα», δήλωσε ο Zazou, προσθέτοντας ότι ο τάφος θα είναι ανοικτός ένα Σαββατοκύριακο το μήνα για περιορισμένο αριθμό τουριστών. Η πρόσβαση είχε περιοριστεί στους 150 επισκέπτες πριν κλείσει το 2006.

Η τουριστική βιομηχανία της Αιγύπτου υποφέρει μετά τα γεγονότα του 2011, με μόλις 7,1 εκατομμύρια επισκέπτες από τον Ιανουάριο έως το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με τα 14,7 εκατομμύρια του 2010, σύμφωνα με δηλώσεις του Zazou. Αν και υπάρχει αύξηση του τουρισμού σε θέρετρα γύρω από την Ερυθρά Θάλασσα, παραμένει χαμηλός ο αριθμός στα πολιτιστικά αξιοθέατα της χώρας. Οι αρχές της Αιγύπτου ελπίζουν τώρα να προσελκύσει πάλι τους επισκέπτες στην κοιλάδα του Νείλου, ανοίγοντας για το κοινό νέες αρχαιολογικές θέσεις.

Ο τάφος της Nefertari είναι γνωστός για τις πολύχρωμες τοιχογραφίες του που απεικονίζουν την βασίλισσα μαζί με θεότητες. Ωστόσο, η κατάσταση των εξαιρετικά καλά διατηρημένων τοιχογραφιών επιδεινώθηκε γρήγορα μετά την ανακάλυψη του τάφου και κυρίως λόγω της ανόδου της στάθμης της υγρασίας και του αλατιού, που μεταφέρθηκε κυρίως μέσω της αναπνοής των τουριστών. Από το 1986 έως το 1992 το Ινστιτούτο Συντήρησης του Getty εφάρμοσε επείγοντα μέτρα συντήρησης για τη σταθεροποίηση των τοιχογραφιών. Ο τάφος άνοιξε ξανά το 1995, αλλά οι ανησυχίες επανήλθαν με αποτέλεσμα το κλείσιμό του για το κοινό το 2006, αν και το υπουργείο αρχαιοτήτων επέτρεπε την πρόσβαση σε αυτόν για ιδιωτικές ξεναγήσεις.

Το Getty παρακολουθεί τακτικά τον τάφο τα τελευταία χρόνια, και σύμφωνα με εκπρόσωπο του ινστιτούτου, δεν υπήρξε «καμία εμφανής υποβάθμιση της κατάστασης ως αποτέλεσμα της ύπαρξης επισκεπτών ή υγρασίας που να προκλήθηκε από τους επισκέπτες». Υπήρξαν όμως φυσικές φθορές, τις οποίες το Getty «αποδίδει σε εργασίες μαγνητοσκόπησης στον τάφο».


(Πηγή: The Archaeology News Network, Ανασκαφή

Δεν υπάρχουν σχόλια: