Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Μόντρεαλ: Εγκαίνια της έκθεσης «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» Διαβάστε περισσότερα Ανασκαφή: Μόντρεαλ: Εγκαίνια της έκθεσης «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο»

Τα εγκαίνια της εξαιρετικής σημασίας αρχαιολογικής έκθεσης «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» τέλεσε με επισημότητα χθες η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ Λίνα Μενδώνη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πουάντ α Καγιέρ του Μόντρεαλ ενώπιον διπλωματών, πολιτικών, αρχαιολόγων και μελών της ελληνικής παροικίας της πόλης.

Η Λίνα Μενδώνη, αναφερόμενη στα 543 ευρήματα που ταξίδεψαν ως μαρτυρία 5000 χρόνων ελληνικής ιστορίας είπε: «Πρόκειται για την πιο εκτενή και περιεκτική έκθεση περί την Αρχαία Ελλάδα που έχει παρουσιασθεί στη Βόρεια Αμερική και για μια από τις μεγαλύτερες που έχουν ταξιδέψει εκτός Ελλάδος.» Η γενική γραμματέας σημείωσε ότι το γεγονός πως 22 Ελληνικά μουσεία έχουν προσφέρει πάνω από 500 αριστουργήματα των συλλογών τους, μερικά σπάνια ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών, συνιστά το εύρος και το βεληνεκές της έκθεσης.

Η γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ, που εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση στα εγκαίνια, επισήμανε ότι η έκθεση συντονίσθηκε από τον Οργανισμό Μουσείων της Βόρειας Αμερικής και μετά το Μόντρεαλ θα ταξιδέψει στην Οτάβα και το Σικάγο για να ολοκληρώσει την περιοδεία της στην Ουάσιγκτον το 2016.

Ο πρέσβης της Ελλάδας στον Καναδά, Γεώργιος Μαρκαντωνάτος, επισήμανε ότι η έκθεση υπογραμμίζει την σημασία των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Καναδά και φωτίζει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και ιδιαίτερα του βόρειου τμήματος της, της Μακεδονίας. Ο Έλληνας πρέσβης τόνισε ότι η έκθεση αυτή αποτελεί μαρτυρία της επιρροής του ελληνικού πολιτισμού στον δυτικό κόσμο.

Ο πρεσβευτής του Καναδά στην Ελλάδα, Ρόμπερτ Πεκ, ανακοίνωσε ότι τα εγκαίνια της έκθεσης συνέπεσαν με την ολοκλήρωση του προικοδοτικού ταμείου της Έδρας Νεοελληνικών Σπουδών «Φρίξος Παπαχρηστίδης» του Πανεπιστημίου Μαγκίλ, που αποτελεί την αρχαιότερη έδρα ελληνικών σπουδών στον Καναδά. Ο Καναδός πρεσβευτής σημείωσε πως η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στο Μέγα Αλέξανδρο» είναι τεράστιας σημασίας για τα εξαιρετικά της εκθέματα από 22 μουσεία της Ελλάδας και είναι μια πρόσκληση για τους επισκέπτες της να επισκεφθούν την Ελλάδα, που αποτελεί λίκνο του πολιτισμού, προσφέροντας σύγχρονη φιλοξενία και κουλτούρα.

Εκ μέρους του Δήμου του Μόντρεαλ, η υπεύθυνη πολιτισμού Μανόν Γκωτιέ ανέφερε ότι η εκκίνηση της έκθεσης στο Μόντρεαλ αποτελεί γιορτασμό για τη φιλία μεταξύ των λαών της Ελλάδας και του Κεμπέκ, «είναι ο γιορτασμός της ιστορίας και ένα σπάνιο δώρο για την πόλη του Μόντρεαλ»,είπε χαρακτηριστικά.

Ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ιστορίας της Οτάβας, Ζαν Μαρκ Μπλαί, σημείωσε ότι οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν βαθύτερα την επιρροή ενός από τους σημαντικότερους πολιτισμούς που γνώρισε η ανθρωπότητα, ενώ θα αντιληφθούν «πώς διαμορφώθηκε η ζωή μας τόσες χιλιάδες χρόνια πριν και τόσο μακριά σε ένα άλλο κόσμο».

Η οικοδέσποινα της εκδήλωσης, Φρανσίν Λελιέβρ, γενική διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Πουάντ-α-Καγιέρ, στην εισαγωγή της είπε ότι η έκθεση αποτελεί δώρο για τους κατοίκους του Μόντρεαλ, τονίζοντας ότι 543 αρχαιολογικοί θησαυροί έχουν ταξιδέψει από την πατρίδα του ουμανισμού και του πολιτισμού προσφέροντας τη συνέχεια της ιστορίας μας.

Στην έκθεση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Θησαυροφυλακίου του Καναδά Τόνι Κλέμενς, οι πρέσβεις της Ελλάδας στον Καναδά και τον ICAO Γεώργιος Μαρκαντωνάτος και Αλέξανδρος Ράλλης αντίστοιχα, ο πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα Ρόμπερτ Πέκ, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ Νικόλας Σιγάλας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μοντρεάλ, Νικόλας Παγώνης, άνθρωποι του πολιτισμού και των μουσείων καθώς και πλήθος κόσμου.

Η έκθεση «Οι Έλληνες: Από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» προσφέρει μια μαγευτική περιήγηση σε 5.000 χρόνια ελληνικής ιστορίας, από την εποχή της προϊστορίας μέχρι τους ελληνιστικούς χρόνους, με πρωτότυπα και σπάνια ευρήματα που σκιαγραφούν τη μακραίωνη ιστορία του ελληνικού πολιτισμού μέσα από προσωπικότητες που τη σφράγισαν.

Περισσότερα από 540 αρχαία αντικείμενα -αλλά και κάποια προπλάσματα, εκμαγεία και αντίγραφα- από 22 ελληνικά μουσεία, όπως το Εθνικό Αρχαιολογικό, το Νομισματικό, το Επιγραφικό, το Μουσείο Ακρόπολης, τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου, θα βρίσκονται εκτεθειμένα στο αρχαιολογικό μουσείο Πουάντ α Καγιέρ του Μοντρεάλ μέχρι τις 26 Απριλίου 2015.

Μεταξύ των εκθεμάτων είναι το «προσωπείο του Αγαμέμνονα» που βρέθηκε στην ανασκαφή των Μυκηνών το 1876 από τον Ερρίκο Σλήμαν, το χρυσό στεφάνι από τις Αιγές, η μαρμάρινη κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου από την Πέλλα, το χρυσό περίαπτο από την Αραβησσό, καμαραϊκά αγγεία, πινακίδες γραμμικής Α, προσωπεία και όπλα επιφανών νεκρών των Μυκηνών, καθώς και οπλισμός ανδρικής ταφής από το αρχαϊκό νεκροταφείου του Αρχοντικού.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε δέκα θεματικές ενότητες, ενώ κεντρικός θεματικός άξονας είναι οι Έλληνες, ως μορφές μέσα από τα ανασκαφικά δεδομένα. Η παρουσίαση ξεκινά από τον ανώνυμο επιφανή νεκρό, συνεχίζει με κεντρικό σημείο αναφοράς τον μυθολογικό άνακτα Αγαμέμνονα και τους επώνυμους αριστοκράτες της πρώιμης εποχής του σιδήρου και κλείνει με επιφανείς προσωπικότητες του πνεύματος, όπως ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης, και ιστορικές φυσιογνωμίες, όπως ο Φίλιππος και ο Μέγας Αλέξανδρος.

Η «αφήγηση» καλύπτει από την Εποχή του Λίθου έως την Ελληνιστική περίοδο, δηλαδή από το 6.000 π.Χ. μέχρι τον 2ο αι. π.Χ.

Η έκθεση, που διοργανώνεται από το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού και το Consortium of North American Museums με επίσημο εκπρόσωπο το Μουσείο Ιστορίας του Καναδά στην Οττάβα, θα παραμείνει στο Μόντρεαλ μέχρι τις 26 Απριλίου 2015.

Όμως το ταξίδι του Ομήρου, του Αγαμέμνονα, του Αχιλλέα, του Ηροδότου, του Λεωνίδα, του Περικλή, του Σοφοκλή, του Πλάτωνα, του Δημοσθένη, του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν σταματά εκεί.

Η έκθεση θα μεταφερθεί στη συνέχεια στο Μουσείο Ιστορίας του Καναδά στην Οττάβα (5 Ιουνίου 2015 - 12 Οκτωβρίου 2015) και θα ακολουθήσουν το Field Museum στο Σικάγο (24 Νοεμβρίου 2015 έως 10 Απριλίου 2016) και το Μουσείο National Geographic στην Ουάσιγκτον (26 Μαΐου 2016 έως 9 Οκτωβρίου 2016).

Με το βλέμμα στα Γλυπτά

Η διοργάνωση της έκθεσης και η μεταφορά στις ΗΠΑ εκατοντάδων αριστουργημάτων από ελληνικά μουσεία (σ.σ. κάποια από τα εκθέματα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο εξωτερικό) έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών ξένων μέσων ενημέρωσης.

Από τα δημοσιεύματα δεν λείπουν και οι αναφορές στην υπόθεση των Γλυπτών, αφού -όπως τονίζεται- η έκθεση αποτελεί ένα πρώτης τάξεως μήνυμα προς το Βρετανικό Μουσείο για τους θησαυρούς που θα μπορούσε να δανείσει η Ελλάδα με αντάλλαγμα την επιστροφή των Γλυπτών.


Στο άρθρο που δημοσιεύεται στην αμερικάνικη έκδοση της Ηuffington Post γίνεται αναφορά και στη δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου σε καναδούς δημοσιογράφους, το περασμένο φθινόπωρο, ότι «η έκθεση 'Οι Έλληνες: από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο' μπορεί να θεωρηθεί ως παράδειγμα για το τι μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα με αντάλλαγμα την επιστροφή των Γλυπτών».


(Πηγή: Καθημερινή, Α. Ανδίρα, in.gr, Ανασκαφή)



Δεν υπάρχουν σχόλια: