Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Δ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Πορεία για την εξασφάλιση ασφαλούς δανειοδότησης

Χρειάζεται δουλειά για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που δεν λύνονται με ευχολόγια και με μαγικά ραβδιά, σημείωσε ο βουλευτής Καβάλας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Παπουτσής, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Όπως είπε, «είμαστε στην επόμενη μέρα για να γίνει μια κυβέρνηση ευρύτατης αποδοχής. Προϋπόθεση για να υλοποιήσουμε τα όσα προβλέπονται στη δανειακή σύμβαση και τις βασικές προϋποθέσεις εφαρμογής της μέσα από συγκεκριμένα βήματα το προσεχές διάστημα», και συμπλήρωσε ότι «μπαίνει ένα πλάνο επόμενων βημάτων γύρω από την ανάγκη να εξομαλυνθεί μια πορεία ασφαλούς δανειοδότησης της χώρας για τα επόμενα χρόνια ώστε να μπορέσει να διασωθεί η οικονομία».

Σχετικά με αυτό σημείωσε πως «ήταν το μίνιμουμ των προϋποθέσεων για να υπάρξει σύγκληση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έπεσαν οι μάσκες μετά την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου το βράδυ της Παρασκευής, πήρε ως θέση, ανεύθυνη κατά τη γνώμη μου ο κ. Σαμαράς, σιγά σιγά αναδιπλώθηκε, προφανώς και με την προτροπή και την ψυχραιμότερη στάση πολλών από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που έβλεπαν ότι αυτός ο δρόμος της άκαμπτης της διχαστικής ή και εμπρηστικής από την πλευρά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στάσης οδηγούσε σε απόλυτο αδιέξοδο και οικονομική καταστροφή τη χώρα. Περάσαμε έστω σε ένα μίνιμουμ συνεννόησης που ας το δούμε ως ένα κατ’ αρχήν θετικό βήμα, για τα αναγκαία βήματα που πρέπει από εδώ και πέρα να ακολουθήσουμε».

«Δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι τα προβλήματα λύνονται με μαγικό ραβδί ή τέτοιου είδους συμβολικές ή ουσιαστικές επιλογές των πολιτικών δυνάμεων έτσι όπως αυτή που προέκυψε από χθες το απόγευμα», σημείωσε και συμπλήρωσε πως «πιστεύω πως είναι ένα πρώτο βήμα για να συνειδητοποιήσουν οι πολιτικές δυνάμεις ότι δεν πάει άλλο με το να παίζουμε με όρους χαρτοπαικτικής λέσχης ή άλλων τακτικών αυτού του επιπέδου σε μια ζαριά, την τύχη της χώρας. Εμένα με απασχολεί πολύ σοβαρά η επόμενη μέρα μετά τις επόμενες εκλογές. Ο τόπος πρέπει να κυβερνηθεί με ένα υπεύθυνο τρόπο και με ένα σταθερό βηματισμό αναφορικά με τα μεγάλα διακυβεύματα. Πειραματισμοί για το ποιο είναι το πολιτικό κόστος που μέχρι τώρα επωμίζεται μια πολιτική δύναμη, ποιο θα είναι το πολιτικό κόστος που θα επωμιστεί μια από τις δυνάμεις που συμμετέχουν σε αυτή την κυβέρνηση εθνικής ανάγκης της ύστατης στιγμής προσωπικά δεν με απασχολούν. Ας συνειδητοποιήσουν όλοι ότι και μετά τις επόμενες εκλογές θα χρειαστεί να επικρατήσουν ανάγκες για καθαρή ματιά των πραγμάτων. Θα χρειαστεί να επικρατήσει λογική σύνεση σωφροσύνη για το πώς θα πρέπει να κυβερνηθεί ο τόπος και μετά τις επόμενες εκλογές. Ψευδεπίγραφες προσδοκίες ή ελπίδες ότι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, στις μετά τις επόμενες εκλογές ημέρες, δεν θα είναι κατ’ ανάγκη προϋπόθεση επιτυχούς διακυβέρνησης της χώρας τα επόμενα χρόνια. Ας το έχει υπόψη του αυτό και ο λαός και ας το συνειδητοποιήσουν και οι πολιτικές δυνάμεις».

Κλείνοντας παρατήρησε πως «εμείς σαν ΠΑΣΟΚ πήραμε την ευθύνη σκληρών αποφάσεων τα προηγούμενα χρόνια. Εμείς έχουμε υποστεί τα πάνδεινα ως καταλογισμό πολιτικής ευθύνης, και ως μομφή και ως ιστορική κατακραυγή αυτού του επιπέδου που φυσικά την αποποιούμαστε και την απορρίπτουμε. Δεν θα είναι δύσκολο για μας να συνεχίσουμε να κυβερνούμε. Ας αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα να συγκυβερνήσουν κάποιες πολιτικές δυνάμεις. Ας έχουν υπόψη τους ότι είναι η αρχή για να υπάρξει κοινή συνευθύνη για την επόμενη μέρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: