«Το Σύνταγμα δεν εφαρμόστηκε όπως έπρεπε», σημείωσε ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Παναγιώτης Σγουρίδης, σχολιάζοντας τις διαδικασίες που έγιναν τις τελευταίες ημέρες. Μιλώντας χθες από τη συχνότητα του Studio 7, τόνισε ότι μέρος αυτού του προβλήματος είναι και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος θα έπρεπε να εφαρμόσει το Σύνταγμα.
Όπως είπε ο κ. Σγουρίδης, «το σύνταγμα δεν εφαρμόστηκε όπως θα έπρεπε. Και ο κ. Παπούλιας έγινε μέρος του προβλήματος. Θα έπρεπε να εφαρμόσει το Σύνταγμα», και εξήγησε ότι «όταν μια κυβέρνηση παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης και είναι πρώτη δύναμη στη Βουλή, από τη στιγμή που ο αρχηγός που είναι και πρωθυπουργός θέλει να παραιτηθεί γίνονται διεργασίες μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα για το ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός. Δηλαδή αυτό που έγινε και το 1996 όταν ήταν εν ζωή ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου, και αδυνατούσε να ασκήσει τα καθήκοντά του. Παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία και ξεκίνησε η διαδικασία εντός κοινοβουλευτικής ομάδας και αναδείχθηκε ο νέος πρωθυπουργός, αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας, ο οποίος βγήκε σε δύο διαδικασίες».
Όπως είπε, αν ήταν να γίνει έτσι, «δεν θα έπρεπε να ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης σε αυτή την περίπτωση. Θα έπρεπε να γίνει αυτό, θα έπρεπε να βγει νέος αρχηγός ο οποίος να προχωρήσει μετά να κάνει τις επόμενες διεργασίες. Θα έπρεπε να ακολουθηθούν οι διαδικασίες. Κατόπιν ο νέος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ να πάει στο Προεδρικό Μέγαρο».
Ο κ. Σγουρίδης σημείωσε ότι «βλέπουμε ότι σήμερα φτάνουμε στο τέλος της μεταπολίτευσης. Αυτό το πολιτικό προσωπικό αδυνατεί να δώσει λύση», και συμπλήρωσε πως «η ανατροπή σε μια χώρα που βρίσκεται σε ένα ευρύτερο οικονομικό σχήμα όπως η ΕΕ, έχει συγκεκριμένους κανόνες. Το λάθος της όλης υπόθεσης είναι ότι, σε τέτοιες αδυναμίες, προχωράς σε εκλογές. Λέμε ότι στις 4 Δεκεμβρίου θα μπορούσε να γίνει δημοψήφισμα. Δεν θα μπορούσαν να γίνουν εκλογές;».
Χαρακτήρισε «καταστροφική κίνηση» το δημοψήφισμα, και είπε πως «με αυτή την κίνηση η χώρα έχασε πάρα πολύ από το εναπομείναν κύρος της».
«Μέσα στο παιχνίδι της επαιτείας της χώρας, έχουνε φοβίσει τον ελληνικό λαό, και αυτός ο λαός φοβισμένος κάθεται στην άκρη. Ο λαός δεν καταλαβαίνει ότι δεν θέλουμε τη δόση, περνάμε ένα χρόνο δύσκολα και δημιουργούμε αρχή εκκίνησης του ΑΕΠ μας. Διότι το θέμα του δημόσιου ελλείμματος είναι ποσοστό επί του ΑΕΠ. Αν στα 300 δις που χρωστάμε, έχουμε ένα ΑΕΠ 200 δις, σημαίνει ότι έχουμε έλλειμμα 150%. Αν είχαμε ένα ΑΕΠ 600 δις, θα χρωστούσαμε μόνο 50%».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου