Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: «Η πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα είναι αδιέξοδη»

Στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και στην ανάγκη να οδεύσει η χώρα σε εκλογές, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής τομεάρχης Πολιτικής Ευθύνης της Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας Νότης Μηταράκης, ο οποίος βρέθηκε στην Καβάλα προκειμένου να συμμετέχει σε εκδήλωση που διοργάνωσε χθες το απόγευμα η Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή (ΝΟΔΕ) Καβάλας του κόμματος.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα το μεσημέρι ο κ. Μηταράκης παρατήρησε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει τον κύκλο της και η μόνη λύση είναι η χώρα να πάει άμεσα σε εκλογές. Παρατήρησε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας και «η ελληνική οικογένεια δεν αντέχει άλλα βάρη».

Σχολιάζοντας το μνημόνιο παρατήρησε ότι σήμερα, 18 μήνες μετά το μνημόνιο, η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι χειρότερη απ’ ότι πριν, το έλλειμμα αυξήθηκε και το χρέος δεν ελέγχεται. Συμπλήρωσε πως αυτά που θα πρέπει να προσεχθούν είναι η αγορά, που πρέπει να λειτουργεί και η κοινωνική συνοχή, κάτι που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως είπε διέλυσε.

«Το κούρεμα ήταν αναπόφευκτο λόγω της αποτυχίας της κυβέρνησης», τόνισε και συμπλήρωσε πως όπως τονίστηκε η κατάσταση του δημοσίου χρέους το 2020 θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2009, δηλαδή «θα χρειαστούν συνολικά 11 χρόνια λιτότητας για να φτάσει στο επίπεδο χρέους του 2009». Όπως παρατήρησε «και το αρχικό μνημόνιο έλεγε πως το 2020 θα φτάσει το δημόσιο χρέος τα επίπεδα του 2009, όμως από τότε πάρθηκαν επιπλέον μέτρα 30 δις, πουλάνε δημόσια περιουσία 50 δις, ήρθε το κούρεμα, η ύφεση και παρόλα αυτά ο στόχος δεν αλλάζει», ενώ την ίδια ώρα, όπως ανέφερε, «η αξιοπιστία των προβλέψεων ήδη έχει αμφισβητηθεί».

Η Ελλάδα, όπως είπε, έχει πρόβλημα με το έλλειμμα, με το χρέος και με την ύφεση. Το κούρεμα όμως δεν κάνει τίποτα για το έλλειμμα και για την ύφεση, και κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδίου ανάπτυξης, λέγοντας πως «στην Ελλάδα εξακολουθούμε να αγνοούμε το βασικότερο».

Παράλληλα αναφέρθηκε και σε ένα «επενδυτικό κενό» που υπάρχει στη χώρα, λόγω της αποτυχίας της κυβέρνησης να περικόψει τις δαπάνες, αλλά περικόπτει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. «Η κυβέρνηση πρέπει να κοιτάξει τις δημόσιες δαπάνες. Αντί γι’ αυτό όμως το ΠΑΣΟΚ προσλαμβάνει αντί να περιορίζει τις δαπάνες», παρατήρησε. Όσον αφορά δε τις ιδιωτικοποιήσεις σημείωσε ότι η Νέα Δημοκρατία πιστεύει στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά όχι στο ξεπούλημα.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «έλλειψη οράματος» και παρατήρησε ότι η πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα είναι αδιέξοδη. Τέλος σημείωσε ότι από τις εκλογές χρειάζεται να αναδειχθεί μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, η οποία με ισχυρή λαϊκή εντολή θα μπορέσει να διαπραγματευτεί, και εκτίμησε ότι από τις εκλογές θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Στη σύντομη τοποθέτησή του ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στη «νίκη», όπως χαρακτήρισε τη συμφωνία του «κουρέματος» η κυβέρνηση, λέγοντας πως «στόχος είναι το 2020 να είμαστε εκεί που ήμασταν το 2009», όμως, όπως ανέφερε, κανείς δεν λέει πως αυτό θα γίνει εφόσον δεν θα υπάρξουν αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία και εφόσον το πρόγραμμα εφαρμοστεί κατά γράμμα, κάτι που δεν έγινε μέχρι τώρα. Όπως είπε, «καλό είναι οι τόνοι να είναι χαμηλοί», και συμπλήρωσε πως αυτό που χρειάζεται είναι η «αλλαγή συνταγής».

Δεν υπάρχουν σχόλια: