Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

ΘΕΜΕΛΗΣ: ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΥΝ ΣΤΙΣ ΝΙΚΕΣ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ

Τη δική του άποψη σχετικά με τις παραστάσεις που είναι ζωγραφισμένες στα επιστύλια, εξέφρασε ο αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης.

Στο φως της δημοσιότητας έδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης (03/12/2014) το υπουργείο Πολιτισμού νέες φωτογραφίες από την Αμφίπολη.

Λίγες ημέρες μετά την μαραθώνια συνέντευξη Τύπου με την οποία ανακοινώθηκε το τέλος της πρώτης φάσης των ανασκαφών στην Αμφίπολη, το υπουργείο Πολιτισμού έδωσε στην δημοσιότητα φωτογραφίες από τον τρίτο και τον τέταρτο θάλαμο!

Πρόκειται για φωτογραφίες από τα επιστύλια που βρέθηκαν στον τρίτο χώρο του ταφικού μνημείου. Στα επιστύλια μπορεί να διακρίνει κανείς ένα ζώο στο κέντρο, πιθανόν πρόκειται για ταύρο και εκατέρωθεν δύο μορφές, εν κινήσει, μία γυναικεία και μία ανδρική.

Στο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΡΙΤ, ο αρχαιολόγος, Πέτρος Θέμελης εξέφρασε την άποψη του γύρω από τις παραστάσεις που είναι ζωγραφισμένες στα επιστύλια που βρέθηκαν στο χώρο των Καρυάτιδων και για τα οποία έγινε τόσος ντόρος!

Συγκεκριμένα, ο κ. Θέμελης τονίζει ότι οι μορφές και τα σύμβολα που βλέπουμε στα επιστύλια παραπέμπουν όλα στις νίκες του νεκρού. «Έχουμε να κάνουμε συμβολικές νίκες του νεκρού σε αγώνες. Οι μορφές έχουν το ένα χέρι ψηλά, σε «χορευτικές» στάσεις, που είναι μια τελετουργία που δεν ξέρω ακριβώς που παραπέμπει, στη Θεσσαλία για παράδειγμα γινόταν θυσία ταύρου», αναφέρει ο κ. Θέμελης.

«Έχει μια Νίκη τουλάχιστον με φτερά, με ένα αγγείο κάτω που δεν είναι υδρία, ίσως είναι αμφορέας παναθηναϊκός, που συμβολίζει τη νίκη και δεξιά ο τρίποδας επίσης, που και αυτός είναι έπαθλο νίκης», τονίζοντας ουσιαστικά ότι οι παραστάσεις είναι αφιερωμένες στις μεγάλες νίκες του νεκρού.


(Πηγή: newsbomb.gr, Amfipoli News)

Δεν υπάρχουν σχόλια: