Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου 2014

Ανακαλύφθηκε η είσοδος του Μεγάλου Παλατιού του Ηρώδη

Οι αρχαιολόγοι του Εβραϊκού πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ ανακάλυψαν μια μοναδική βασιλική είσοδο στο Παλάτι του Ηρώδη. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ένας διάδρομος μήκους 20 μέτρων με ένα πολύπλοκο σύστημα από καμάρες, παρέχοντας στον βασιλιά και τη συνοδεία του ένα απευθείας πέρασμα στην αυλή του παλατιού. Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, αποκαλύφθηκε ο αρχικός προθάλαμος του παλατιού, που είναι διακοσμημένος με τοιχογραφίες.

Αρχαιολόγοι από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του Εβραϊκού πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ ανακάλυψαν μια μνημειακή είσοδο στο Παλάτι του Ηρώδη που βρίσκεται στο Ηρώδειο Εθνικό Πάρκο του Ισραήλ. Το μοναδικό συγκρότημα αποκαλύφθηκε κατά τις ανασκαφές που πραγματοποιεί τα τελευταία χρόνια το The Herodium Expedition στη μνήμη του αρχαιολόγου Ehud Netzer, ως μέρος ενός σχεδίου για την ανάπτυξη του αρχαιολογικού χώρου προκειμένου να γίνει επισκέψιμος στο κοινό.

Το κύριο χαρακτηριστικό της εισόδου είναι ένας εντυπωσιακός διάδρομος με ένα πολύπλοκο σύστημα τόξων που εκτείνονται σε πλάτος τριών διαφορετικών επιπέδων. Αυτά τα τόξα ενισχύουν τα τεράστια πλευρικά τοιχώματα του διαδρόμου, παρέχοντας στον βασιλιά και τη συνοδεία του ένα απευθείας πέρασμα του στην αυλή του παλατιού. Χάρη στην υποστήριξη από τα τόξα, μήκους 20 μέτρων και ύψους 6 μέτρων, ο πλατύς διάδρομος σώζεται σε ύψος 20 μέτρων.

Οι αρχαιολόγοι Roi Porat, Yakov Kalman και Rachel Chachy αναφέρουν ότι ο διάδρομος χτίστηκε ως μέρος σχεδίου του Ηρώδη που ήθελε να μετατρέψει το Ηρώδειο σε ένα τεράστιο τεχνητό λόφο σε σχήμα ηφαιστείου, ένα τεράστιο και εντυπωσιακό μνημείο που το σχεδίαζε για τον εορτασμό του αρχιτέκτονα-βασιλιά.

Παραδόξως, κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, έγινε φανερό ότι ο τοξωτός διάδρομος δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ στην πραγματικότητα, καθώς πριν την ολοκλήρωσή του θεωρήθηκε περιττός. Αυτό φαίνεται να συνέβη όταν ο Ηρώδης, έχοντας επίγνωση του επικείμενου θανάτου του, αποφάσισε τη μετατροπή του συνολικού συγκροτήματος στην κορυφή του λόφου σε ένα τεράστιο ταφικό μνημείο, ένα βασιλικό ταφικό μνημείο σε μια επική κλίμακα.
Όποια και αν είναι η περίπτωση, ο διάδρομος επιχωματώθηκε κατά τη διάρκεια κατασκευής του μεγάλου τεχνητού λόφου στο τέλος της βασιλείας του Ηρώδη. Το επάνω τμήμα της νέας μνημειακής κλίμακας που εκτείνεται από τη βάση του λόφου μέχρι την κορυφή του, κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια αυτής της οικοδομικής φάσης και φαίνεται να έχει χτιστεί πάνω του.

Οι ανασκαφείς επισημαίνουν ότι όχι μόνο επιχωματώθηκε ο τοξωτός διάδρομος κατά τη διάρκεια κατασκευής του λόφου-μνημείου, αλλά και όλες οι κατασκευές που είχε χτίσει μέχρι τότε ο Ηρώδης στις πλαγιές του λόφου, όπως το Βασιλικό Θέατρο που αποκαλύφθηκε κατά την ανασκαφική περίοδο του 2008.

Το μόνο οικοδόμημα που δεν επιχωματώθηκε ήταν μια υπέροχη κατασκευή που θυμίζει μαυσωλείο, και έχει αναγνωριστεί από τον Netzer και την αρχαιολογική αποστολή ως ο τάφος του Ηρώδη. Μαζί με τον μνημειώδη κωνικού σχήματος λόφο, αποτελούσε ένα μοναδικό βασιλικό ταφικό συγκρότημα.

Κατά τη διάρκεια των φετινών ανασκαφών αποκαλύφθηκε ο αρχικός προθάλαμος του εντυπωσιακού παλατιού, που είχε μπλοκαριστεί όταν ο τοξωτός διάδρομος θεωρήθηκε περιττός. Αυτός ο χώρος, διακοσμημένος με υπέροχες τοιχογραφίες, είχε μια θαυμάσια είσοδο που οδηγούσε στο εσωτερικό του και προσέφερε αποδεικτικά στοιχεία για την περίοδο της Μεγάλης Επανάστασης (66-71 Κ.Ε.), όπως εβραϊκά νομίσματα της εξέγερσης και προσωρινές κατασκευές.

Επιπλέον, οι ανασκαφές στο θολωτό διάδρομο αποκάλυψαν εξίσου εντυπωσιακά στοιχεία από την περίοδο της επανάστασης Bar Kokhba (132-135/6 Κ.Ε.): κρυμμένες σήραγγες μέσα στην περιοχή κατασκευασμένη από τους επαναστάτες ως μέρος του ανταρτοπόλεμου που εξαπέλυσαν εναντίον των Ρωμαίων. Με υποστήριξη εν μέρει από ξύλινους δοκούς, αυτές οι σήραγγες οδηγούσαν από το φρούριο στην κορυφή του λόφου μέσω κρυφών ανοιγμάτων στον διάδρομο εισόδου.

Στο μέλλον, σύμφωνα με τον κ. Shaul Goldstein, διευθυντής του Israel's Nature and Parks Authority, η ανασκαφή του θολωτού διαδρόμου θα δίνει στους επισκέπτες  άμεση πρόσβαση στο παλάτι-φρούριο του Ηρώδη στην κορυφή του λόφου, δηλαδή με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που εισερχόταν ο Ηρώδης πριν από 2.000 χρόνια. Υπάρχουν επίσης σχέδια για την παροχή άμεσης πρόσβασης στους επισκέπτες στις δομές της πλαγιάς, όπως στο Βασιλικό Θέατρο και στο Μαυσωλείο, μέσω μιας νεώτερης μνημειακής κλίμακας, στην κορυφή του λόφου.

(Πηγή: The Archaeology News Network, Ανασκαφή

Δεν υπάρχουν σχόλια: