Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014

Ελαιόλαδο 8.000 ετών βρέθηκε σε αρχαίο αμφορέα

Ίχνη ελαιόλαδου, τα οποία χρονολογούνται από την 6η χιλιετία π.Χ., βρήκαν ερευνητές σε αρχαίο αμφορέα στο Ισραήλ.

"Πρόκειται για το παλαιότερο χρονολογικά στοιχείο για τη χρήση ελαιολάδου στη χώρα και ίσως σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου", δήλωσαν οι υπεύθυνοι των ανασκαφών Ianir Milevski και Nimrod Getzov.  

Η ομάδα των ερευνητών ανακάλυψε τα πήλινα αγγεία τυχαία. Η ανασκαφή στην περιοχή En Zippori είχε ζητηθεί από την κυβέρνηση, πριν ξεκινήσουν οι εργασίες για την επέκταση ενός αυτοκινητόδρομου. Οι έρευνες διήρκεσαν τελικά τρία χρόνια (2011-2013).  

Ελαιόλαδο 8.000 ετών βρέθηκε σε αρχαίο αμφορέα

Από την ανάλυση που έγινε στα οργανικά υπολείμματα που βρέθηκαν πάνω στον πηλό, ανακαλύφθηκε ότι το αγγεία περιείχαν ελαιόλαδο, που χρονολογείται στην πρώιμη χαλκολιθική περίοδο. Συνολικά μελετήθηκαν 20 αγγεία, δύο εκ των οποίων χρονολογούνται περίπου στο 5.800 π.Χ.  

Ελαιόλαδο 8.000 ετών βρέθηκε σε αρχαίο αμφορέα
Τα όστρακα αναλύθηκαν χημικά για ανίχνευση βιολογικών πρώτων υλών
Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν προηγούμενη έρευνα που ανέφερε ότι οι άνθρωποι ξεκίνησαν να εκμεταλλεύονται τα ελαιόδεντρα περίπου 8.000 - 6.000 χρόνια πριν. Οι αρχαιολόγοι πίστευαν ότι η βιομηχανία ελαιολάδου άνθησε κάποτε στο αρχαίο βόρειο Ισραήλ, αλλά αυτή είναι η πρώτη απόδειξη ότι αυτό το είδος ελαίου χρησιμοποιούνταν σε τόσο πρώιμο χρόνο.

"Η ενάλια αρχαιολογική ανασκαφή που είχε γίνει στο παρελθόν με επικεφαλής τον Dr. Ehud Galili στα ανοικτά των ακτών του Kafr Samir, νότια της Χάιφα βρέθηκαν υπολείμματα παραγωγής ελαιολάδου από εκείνη την περίοδο, αλλά τώρα, στο Zippori, έχουμε βρει τα πρώτα στοιχεία χρησιμοποίησης ελαίου", αναφέρουν οι ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Israel Journal of Plant Sciences.

(Πηγή: LiFO, The Archaeology News Network, Ανασκαφή

Δεν υπάρχουν σχόλια: