Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Στις 29 Δεκεμβρίου η κρίσιμη ψηφοφορία για τον Πρόεδρο

Λίγα λεπτά μετά την επίσημη ανακοίνωση του Eurogroup, που εξασφάλιζε τη συνέχιση της προστασίας για την Ελλάδα μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου και επαναβεβαίωνε τον στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης για έξοδο από το Μνημόνιο μέσω μιας προληπτικής γραμμής πίστωσης, οι κ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος ανακοίνωσαν την απόφασή τους να επιταχύνουν τη διαδικασία ανάδειξης του διαδόχου του κ. Κάρολου Παπούλια στην Προεδρία της Δημοκρατίας, προκειμένου να θέσουν τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα.

Η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου τοποθετήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου και οι επόμενες ορίζονται, βάσει Συντάγματος, με διάστημα πέντε ημερών μεταξύ τους, δηλαδή στις 23 και τις 29 τρέχοντος. Στις δύο πρώτες απαιτείται πλειοψηφία 200 βουλευτών, ενώ στην τρίτη 180. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε, και από τη Βουλή, τη βεβαιότητά του για την εκλογή Προέδρου. Ωστόσο, εάν οι ψηφοφορίες αποβούν άκαρπες, η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, με πιθανές ημερομηνίες τις 25 Ιανουαρίου ή την 1η Φεβρουαρίου. Με αυτά τα δεδομένα, η τελική συζήτηση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με την τρόικα θα πραγματοποιηθεί από μια κυβέρνηση που είτε θα έχει αναβαπτισθεί μέσω της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας είτε θα έχει προκύψει από την ψήφο του εκλογέων.

Το σενάριο της επιτάχυνσης των πολιτικών εξελίξεων είχε υπονοηθεί σαφώς από τον κ. Ευ. Βενιζέλο, προ ημερών από τη Βασιλεία, και λίγο μετά αποδείχθηκε ότι δεν ήταν παρά προάγγελος των κυβερνητικών σκέψεων. Επαναλήφθηκε, με μεγαλύτερη σαφήνεια, από τον πρωθυπουργό, προχθές στη Βουλή, όταν και σαφώς έθεσε προ της συμφωνίας την προεδρική εκλογή: «Γι’ αυτό και τώρα το πρόβλημά μας είναι ακριβώς να απομακρύνουμε την πολιτική αβεβαιότητα εκλέγοντας ΠτΔ από την τωρινή Βουλή, κλείνοντας την τελευταία αξιολόγηση του Μνημονίου και υπογράφοντας συμφωνία για την επόμενη μέρα».

Η επιτάχυνση της προεδρικής εκλογής είχε συζητηθεί μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών προ 10ημέρου και ύστερα από τις κινήσεις του κ. Γ. Παπανδρέου στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Απέβλεπε όχι μόνον στην ανάγκη απάντησης στο πολιτικό ζήτημα, αλλά και στη διαχείριση αυτής καθεαυτήν της διαπραγμάτευσης. Η στάση της τρόικας και, κυρίως, του ΔΝΤ, το οποίο μετέβαλλε συνεχώς στάση ή έθετε νέα ζητήματα (εμμονή με ασφαλιστικό, νέες δημοσιονομικές απαιτήσεις κ.ο.κ.), ερμηνεύθηκε ως άρνηση των εταίρων να ολοκληρωθεί η συμφωνία ενόψει του ενδεχομένου εκλογών και αλλαγής φρουράς στην Ελλάδα. Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για «σύμπραξη» και του Βερολίνου σε αυτήν την κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτό, οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος αντελήφθησαν ότι μια διαπραγμάτευση σε συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον θα οδηγούσε την Ελλάδα σε μια μακρά περίοδο αβεβαιότητας και αστάθειας, που θα ήταν πολιτικά μη διαχειρίσιμη και οικονομικά επικίνδυνη. Η κοινή απόφαση των δύο χαρακτηρίζεται «εξυγιαντική», ενώ ως θετικό προβάλλεται το ότι οι εξελίξεις θα «τρέξουν» με την Ελλάδα να βρίσκεται υπό τη σκέπη του προγράμματος.

Κατά την κυβερνητική εκπρόσωπο, η απόφαση οριστικοποιήθηκε σε χθεσινή συνάντηση των δύο ανδρών, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ωστόσο, όπως πληροφορείται η «Κ», η απόφαση των δύο ήταν, εν πολλοίς, ώριμη και είχε «κλειδώσει» ήδη από το βράδυ της Κυριακής στη Βουλή, ωστόσο δεν επρόκειτο να ανακοινωθεί πριν από την οριστικοποίηση της απόφασης του Eurogroup. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι οι πρώτες συνεννοήσεις, άτυπες πάντοτε, στο Κοινοβούλιο για τις ημερομηνίες των τριών εκλογών έγιναν παράλληλα με τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2015. Οι δύο άνδρες είχαν απευθείας επαφή με τον κ. Κάρολο Παπούλια, τον οποίο και ενημέρωσαν για τις προθέσεις τους, ενώ είναι προφανές ότι σχετικά μηνύματα είχαν αποσταλεί και προς το εξωτερικό, προκειμένου να διασφαλιστεί η σύντομη, δίμηνη αντί της αρχικώς εξάμηνης, παράταση του προγράμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις σχετικές επαφές, ο κ. Σόιμπλε άφησε να εννοηθεί ότι θα αποδεχόταν τη δίμηνη παράταση αν επισπευδόταν η άρση της πολιτικής αβεβαιότητας.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ, παρέμενε ασαφές το πλαίσιο ανακοίνωσης του κυβερνητικού υποψηφίου και το Μαξίμου διέψευδε την πληροφορία περί διαγγέλματος Σαμαρά. Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις είναι ζήτημα ωρών και δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανακοινώσεις μετά τη συνάντηση που προγραμματίζεται να έχουν σήμερα ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Αμφότεροι θα ρίξουν το βάρος τους στην προσπάθεια εξασφάλισης των 180 ψήφων και μάλιστα ο πρωθυπουργός θα αναλάβει προσωπικά πρωτοβουλίες συνεννόησης με τους ανεξάρτητους, από τη στάση των οποίων θα κριθεί και η έκβαση της πολιτικής μάχης.

(Πηγή: kathimerini.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: