Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Τι συμβαίνει με την απαγόρευση κατανάλωσης νερού, αναρωτιέται ο Τ. Ηλιάδης

Αναρωτώμενος σχετικά με το αν και ποιά σκοπιμότητα μπορεί να υπάρχει πίσω από την απόφαση της Διεύθυνσης Υγείας για την απαγόρευση κατανάλωσης νερού ως πόσιμο, στη Νικήσιανη, τη Γεωργιανή και τον Άγιο Χριστόφορο, εμφανίστηκε ο αντιδήμαρχος του Δήμου Παγγαίου Τάκης Ηλιάδης, τονίζοντας πως σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στα χέρια του ο Δήμος, το νερό είναι «πόσιμο 100%».


Όπως είπε σχετικά με τα όσα ακούστηκαν για περιορισμό της λειτουργίας των φίλτρων που έχουν τοποθετηθεί, «τα φίλτρα δεν σταματούν μια μέρα και μετά ξαναλειτουργούν. Ήταν ένα σήριαλ 1,5 χρόνου μέχρι να λειτουργήσουν. Περνά το νερό από μέσα και αποβάλλεται το αρσενικό. Δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο. Δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσουν».

Σχετικά με την ανακοίνωση της Διεύθυνσης Υγείας και την απαγόρευση παρατήρησε πως το αν θα υπάρξει κάποια επαφή με τον αντιπεριφερειάρχη που υπογράφει την απόφαση είναι «θέματα που τα χειρίζεται ο δήμαρχος. Τα στοιχεία που έχουμε εμείς δείχνουν ότι το νερό του Παγγαίου είναι καλό».

Υπογράμμισε δε πως «δεν ξέρω τι σκοπιμότητα μπορεί να κρύβεται από πίσω. Δεν ξέρω», ενώ σχετικά με την παρατήρηση του δημοτικού συμβούλου της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστου Μποσμπότη σχετικά με τη λειτουργία της γεώτρησης στη Γεωργιανή για λόγους οικονομίας ρεύματος, είπε πως «ο κ. Μποσμπότης κάνει λάθος. Η γεώτρηση δουλεύει μέρα νύχτα. Δεν έχει σταματήσει ποτέ», και συμπλήρωσε πως «έχω την εντύπωση ότι παρασύρεται από κάποιον άνθρωπο που λειτουργεί όπως λειτουργεί στην Νικήσιανη».

Τόνισε δε πως «το νερό είναι πόσιμο 100%. Κάθε μήνα έχουμε ανάλυση. Αν ήταν κάτι που είχε πρόβλημα θα το ήξερα».

Υπενθυμίζεται ότι στην απάντησή της η ΔΕΥΑ Παγγαίου, ανέφερε πως «η Υπηρεσία μας πραγματοποιεί τακτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους στο πόσιμο νερό των προαναφερόμενων οικισμών και ειδικότερα στο στοιχείο Αρσενικό, για την διασφάλιση της υγείας των συμπολιτών μας. Οι μετρήσεις πραγματοποιούνται από διαπιστευμένο εργαστήριο, όπως ορίζει η κείμενη Νομοθεσία και για τον λόγο αυτό παραθέτουμε τα αποτελέσματα με ημερομηνίες δειγματοληψίας 14/3/2013 και 26/4/2013 από εργαστήριο με αποδεικτικά του επίσημου φορέα διαπίστευσης (δηλ. νόμιμα και φερέγγυα αποτελέσματα). Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι οι εγκαταστάσεις φίλτρανσης Αρσενικού στην δημοτική ενότητα Παγγαίου, ελέγχονται τακτικά από προσωπικό της Υπηρεσίας μας και λειτουργούν αδιάλειπτα, χωρίς προβλήματα στην λειτουργία τους και καλούμε την Διεύθυνση Υγείας της Π.Ε. Καβάλας, για από κοινού λήψη δειγμάτων και ελέγχου τους, σε διαπιστευμένα χημικά εργαστήρια. Άξιο απορίας αποτελεί το γεγονός ότι στους οικισμούς Γεωργιανής και Αγίου Χριστοφόρου, η τροφοδοσία πόσιμου νερού γίνεται κυρίως από γεωτρήσεις και όχι από την μονάδα φίλτρανσης Αρσενικού της Νικήσιανης, που ποτέ δεν παρουσίασαν υπέρβαση του ορίου της Νομοθεσίας του στοιχείου Αρσενικού. Παράλληλα, επιφυλασσόμαστε για την άσκηση παντός νομίμου δικαιώματος για την διασφάλιση του κύρους της ΔΕΥΑ Παγγαίου και των υπηρεσιών που παρέχει».


(Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Εφημερίδα "Εβδόμη")


Δεν υπάρχουν σχόλια: