Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Θ. ΦΩΤΕΙΝΟΣ: Η ΔΗΜΑΡ προβληματίζεται...

«Στη Δημοκρατική Αριστερά είμαστε πάρα πολύ προβληματισμένοι με τις τελευταίες εξελίξεις», σχολίασε ο Θράσος Φωτεινός, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ), σχετικά με τη για δεύτερη φορά πολιτική επιστράτευση που εφαρμόζει η κυβέρνηση.


Όπως είπε χαρακτηριστικά, «στη Δημοκρατική Αριστερά είμαστε πάρα πολύ προβληματισμένοι με τις τελευταίες εξελίξεις, όσον αφορά αυτά τα ζητήματα. Δεν είναι ένα απλό εργαλείο για να διορθώσεις μια φορά κάτι. Αφορά γενικότερα ένα θέμα που για πρώτη φορά θίγεται με τόσο άσχημο τρόπο. Αφορά τα ζητήματα δημοκρατίας. Μέχρι τώρα από την μεταπολίτευση και εδώ, η χώρα έχει κάνει σημαντικά βήματα όσον αφορά τον εκδημοκρατισμό του κράτους. Και φυσικά τα ζητήματα δημοκρατίας ήταν πάντοτε στην ημερήσια διάταξη, με την έννοια ότι αυτός ο τόπος έχει στερηθεί τη δημοκρατία κατά το παρελθόν».

«Σήμερα βλέπουμε με πολύ συστηματικό τρόπο τους εταίρους μας από τη ΝΔ, και απ’ ότι φαίνεται δεν είναι περιστασιακό γεγονός, με σχέδιο, κάτω από τη λογική νόμος και τάξη να διαγωνίζονται με άλλες παρατάξεις, πιο ακραίες, μέσα από ένα επικοινωνιακό παιχνίδι που αρχίζει να γίνεται πολύ επικίνδυνο. Εμείς σαν ΔΗΜΑΡ είμαστε πάρα πολύ προβληματισμένοι, μας ενοχλεί έντονα, όχι μόνο επειδή είμαστε προοδευτικοί αριστεροί, αλλά και επί της ουσίας γιατί αφορά στη συνέχεια αυτό που λέγεται εκδημοκρατισμός του κράτους. Αυτό δεν το διαπραγματευόμαστε. Πιστεύω ότι στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου θα τεθεί αυτό το θέμα και από μένα και από άλλα μέλη, σαν ιδιαίτερο γεγονός, μέσα στα τόσα που υπάρχουν, ότι θα υπάρχει και μια ουσιαστική κατεύθυνση – εξέλιξη που πιστεύω ότι η ΔΗΜΑΡ θα είναι άκαμπτη σε σχέση με αυτά τα ζητήματα. Όπως τα εργασιακά έτσι και αυτά τα ζητήματα δεν τα διαπραγματευόμαστε», ανέφερε.

Τόνισε δε ότι «το πείραμα των κυβερνήσεων συνεργασιών στην Ελλάδα, που είναι μια πρόοδος, όταν δοκιμάζεις κάτι καινούργιο δεν έχεις ούτε τις εμπειρίες, ούτε την κουλτούρα του τι σημαίνει κυβέρνηση συνεργασιών. Μεταξύ συνεργατών υπάρχουν κώδικες δημοκρατίας που είναι πραγματικά εταίροι. Έτσι γίνεται στις ανεπτυγμένες χώρες πολιτικά. Ξεκινώντας εμείς από το να πάψουμε να είμαστε περιθωριοποιημένοι και να καθόμαστε λέγοντας ότι αυτό σύστημα είναι ξένο για μας και δεν συμμετέχουμε, και να πετροβολάμε απ’ έξω, πολύ σωστά καταγγέλλοντας, περάσαμε στη λογική να συμμετέχουμε στα τεκταινόμενα της χώρας και στα προβλήματα του πολίτη και της κοινωνίας. Αυτό είναι ένα γενικό περίγραμμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς πρέπει να αλλάξουμε χαρακτήρα και φυσιογνωμία. Εμείς οφείλουμε να παραμείνουμε αυτό που είμαστε».

«Υπάρχουν τα θετικά και τα αρνητικά. Τα θετικά είναι αυτό που έλεγε πάντοτε η αριστερά περί απλής αναλογικής, πειραματίζεται να το κάνει πράξη, το οποίο είναι δύσκολο και μας δείχνει και τα βήματα. Ξέρουμε μέσα σε αυτούς τους 8 μήνες τι είναι λάθος μέσα στις κυβερνήσεις συνεργασιών και τι είναι σωστό. Όμως από εκεί και πέρα οι παλιές συνήθειες και το χούι του πολιτικού συστήματος και των κομμάτων που το αποτελούν δεν φεύγει εύκολα. Δηλαδή όταν έρχεται ο εταίρος μας η ΝΔ και συμπεριφέρεται σαν να είναι μονοκομματική κυβέρνηση, εκεί όντως καταλαβαίνετε ότι δεν είναι ζήτημα εθνικό το να υπάρχει σίγουρη κυβέρνηση, να μην επικρατήσει το χάος και να υπάρχει συνέχεια. Μετά τα μέτρα και το φορολογικό, σήμερα αυτό που υπάρχει σε εξέλιξη είναι το τι κάνουμε από εδώ και πέρα. Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις σχέσεις μας με τους εταίρους μας για να μην μας θεωρούν δεδομένους. Και πολύ περισσότερο όταν οι εταίροι μας και ιδεολογικά βρίσκονται απέναντί μας», σχολίασε.

Υποστήριξε μάλιστα πως «επειδή έχει περάσει ο χρόνος και ο κάβος των μέτρων, τώρα είμαστε στο δια ταύτα, και αυτό σημαίνει ότι αν η ΔΗΜΑΡ δεν ανοίξει τα θεσμικά, που δεν κοστίζουν ούτε ένα ευρώ, οι εταίροι μας δεν έχουν όρεξη να αλλάξουν τα κακώς κείμενα του τόπου. Π.χ. το πολιτικό σύστημα. Ότι έγινε με τη λίστα Λαγκάρντ στον πολίτη έχει μείνει σαν πικρία ότι αυτοί δεν έχουν όρεξη να αλλάξουν. Σε μια κυβέρνηση συνεργασίας δεν πρέπει να συμφωνούμε όλοι και να λέμε σώνει και καλά το ίδιο. Η ΔΗΜΑΡ θα πρέπει με πιο έντονο τρόπο να βγάλει τα προγραμματικά της στοιχεία, με τα οποία στα λόγια όλοι συμφωνούν, με συγκροτημένο τρόπο ακόμη και αν διαφωνήσει με τους εταίρους».

Παρατήρησε παράλληλα πως «πρώτα πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο ανάπτυξης, ένα πρόγραμμα. Δεν υπάρχει σήμερα. Να υπάρξει ένα σχέδιο που ο πρώτος που θα κινητοποιηθεί να είναι το κράτος. Όσο υπάρχει ύφεση το χρέος δεν πρόκειται α γίνει διαχειρίσιμο. Το αντίδοτο είναι ένα και μοναδικό: Ανάπτυξη. Εμείς σαν ΔΗΜΑΡ δεν λέμε ανάπτυξη στον δημόσιο τομέα. Εμείς σαν ΔΗΜΑΡ λέμε ότι θα έπρεπε να είναι πολιτική βούληση της κυβέρνησης να φτιαχτεί ένας χρηματοπιστωτικός πυλώνας που να ελέγχεται από την εκάστοτε κυβέρνηση για να μπορεί να είναι ένα εργαλείο στα χέρια της για να κάνει το πρόγραμμα που θα σχεδιάσει. Αν δεν υπάρχει ένα τέτοιο εργαλείο οποιοδήποτε πρόγραμμα και να κάνει θα μείνει στον αέρα», και κατέληξε λέγοντας πως «όσο δύσκολο είναι να είσαι σε μια τέτοια κυβέρνηση, άλλο τόσο δύσκολο είναι, για όσους λένε, να φύγεις από μια τέτοια κυβέρνηση».

(Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Εφημερίδα "Εβδόμη")


Δεν υπάρχουν σχόλια: