Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Ενημερώθηκε για τα θέματα της Καβάλας ο Κυρ. Μητσοτάκης

Το μείζον θέμα της επιδότησης του κόστους μισθοδοσίας των επιχειρήσεων, του γνωστού και ως 12% έθεσε ως πρώτο θέμα στον βουλευτή Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής. Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον δήμαρχο Καβάλας στο γραφείο του χθες το μεσημέρι, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Καβάλα, προκειμένου να μιλήσει σε εκδήλωση του ΤΕΙ.

Όπως σημείωσε ο κ. Σιμιτσής, «καλωσορίζουμε σήμερα στην Καβάλα ένα διακεκριμένο μέλος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Εκείνο το οποίο έχω να παρουσιάσω στην κ. Μητσοτάκη είναι μια σειρά από προβλήματα που απασχολούν το Δήμο Καβάλας και την περιοχή μας συνολικά εφόσον λειτουργώ και ως πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων. Ευχαριστώ τον κ. Μητσοτάκη για την μεγάλη υπομονή που έχει δείξει μέχρι τώρα στην ατελείωτη παράθεση υπομνημάτων που του έχω στείλει με τα μεγάλα και πολλά προβλήματα του τόπου μας και ευελπιστώ ότι θα προσθέσει και αυτός την πείρα του και τη διάθεσή του αλλά και τη νεανικότητά του για την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Είναι γνωστό ότι εμείς οι Μακεδόνες με τους Κρητικούς τα πάμε καλά και αυτό φαίνεται και από τη σημερινή του παρουσία εδώ πέρα».

Όσον αφορά τα θέματα που επρόκειτο να θέσει στον κ. Μητσοτάκη, ανέφερε πως «όπως τα έχω γράψει στο υπόμνημα είναι το 12% των επιχειρήσεων γιατί πραγματικά αφορά όλο το νομό και το νομό Δράμας επίσης, αλλά για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί θα βοηθήσει η επίλυση αυτού του προβλήματος την ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας και φυσικά θα βοηθήσει επίσης και την ανάπτυξη μιας διαπεριφερειακής συνείδησης. Από την άλλη πλευρά τα αμιγώς τοπικά ζητήματα είναι γνωστά, είναι το στρατόπεδο Ασημακοπούλου, είναι το νοσοκομείο μας, το κάτω νοσοκομείο, φυσικά τώρα προέκυψαν και τα θέματα με τις εφημερίες στον καινούριο οργανισμό, θα τα συζητήσουμε όμως όλα αυτά αμέσως μετά».

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης, ανέφερε πως «εγώ θέλω να ευχαριστήσω το δήμαρχο για την υποδοχή του και για την καλοσύνη του να με έχει ήδη ενημερώσει για τα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η πόλη αλλά και ο ευρύτερος καλλικρατικός δήμος. Είναι χαρά που επισκέπτομαι την Καβάλα στα πλαίσια μιας πρόσκλησης που μου απηύθυνε το ΤΕΙ για να συζητήσουμε ζητήματα ενεργειακά, και με την ευκαιρία αυτή θεωρώ υποχρέωσή μου να επισκέπτομαι τους τοπικούς άρχοντες ώστε να ενημερώνομαι για τα προβλήματα της πόλης και να προσθέτω και εγώ τη δικιά μου φωνή αλλά και τη δικιά μου ενέργεια στην επίλυσή τους, στο βασικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα που είναι η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Θεωρώ ότι η περιοχή της Καβάλας έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα τα οποία μπορεί να αξιοποιήσει. Είναι ήδη ενεργειακός κόμβος, έχει υποδομές. Έχει τη δυνατότητα να έχει ανάπτυξη και στον πρωτογενή τομέα, και στον τουρισμό, και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έτσι ώστε η πόλη να μπορέσει όχι απλά να είναι αντάξια της πλούσιας ιστορίας της αλλά και να την ξεπεράσει».

Για το ΤΕΙ Καβάλας

Όπως παρατήρησε στη συνέχεια ο κ. Σιμιτσής, σχετικά με το ΤΕΙ Καβάλας, «σωστά επεσήμανε ο πρόεδρος του Ιδρύματος, ο Νάσος Μητρόπουλος ότι αυτό που θα εδραιώσει και θα συνεχίσει και θα βοηθήσει το ΤΕΙ να συνεχίσει την ύπαρξή του εδώ και τη δραστηριότητά του προς όφελος και της τοπικής κοινωνίας είναι η ακαδημαϊκότητά του. Είναι το πόσο σοβαρό εκπαιδευτικό ίδρυμα είναι. Και εμείς το επαινούμε και βοηθάμε προς αυτή την κατεύθυνση πάντοτε. Αλλά πραγματικά ανησυχούμε για τις διαφαινόμενες εξελίξεις στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης και πιστεύουμε ότι θα πρέπει να γίνει σοβαρή ανάλυση των δεδομένων ώστε να μην αδικηθούν οι τοπικές κοινωνίες, ιδίως εκεί όπου τα ιδρύματα έχουν αναπτύξει αξιόλογη τοπική, κυρίως όμως εκπαιδευτική δραστηριότητα».

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης, παρατήρησε πως «το κεντρικό κριτήριο αξιολόγησης οποιασδήποτε εκπαιδευτικής δομής πρέπει να είναι η ποιότητά της και η δυνατότητα αυτής της δομής να είναι πραγματικά ανταγωνιστική. Έχω την άποψη, από αυτά τα οποία γνωρίζω, ότι το ΤΕΙ Καβάλας σαφώς και ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Προσαρμόστηκε με πολύ μεγάλη ταχύτητα στις απαιτήσεις του καινούργιου νόμου, εξέλεξε ένα καινούργιο συμβούλιο με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από το εξωτερικό, τον πρόεδρο του οποίου είχα την ευκαιρία να συναντήσω. Είναι ένα ίδρυμα το οποίο είναι εξωστρεφές, με σχέδια, με υποδομές, και πιστεύω ότι το μέλλον του ανήκει αρκεί να μπορέσει να αφεθεί να κάνει αυτά τα οποία πρέπει να κάνει, διότι γνωρίζετε ότι το ελληνικό σύστημα ελέγχει ασφυκτικά τις δομές της ανώτατης εκπαίδευσης, αλλά πιστεύω οτι έχει τη δυνατότητα να προσαρμοστεί στις συνθήκες των καιρών και να παράγει επιστήμονες οι οποίοι θα μπορούν να απορροφώνται από την αγορά εργασίας. Διότι ειδικά για ιδρύματα αυτού του τύπου, το τελικό και το βασικό κριτήριο είναι η δυνατότητα των αποφοίτων αυτών των προγραμμάτων να βρίσκουν δουλειά, ειδικά και για τα μεταπτυχιακά προγράμματα στα οποία οι φοιτητές πληρώνουν κιόλας, αλλά κάνουν μια επένδυση στον εαυτό τους και στην εκπαίδευσή τους».

Τέλος, για τις συγχωνεύσεις ΑΕΙ – ΤΕΙ, ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε πως «δεν θα ήθελα να κάνω συγκεκριμένα σχόλια επί του σχεδίου «Αθηνά» διότι ακόμα είναι ένα σχέδιο που είναι υπό διαμόρφωση. Είναι βέβαιο ότι χρειάζεται ένας εξορθολογισμός στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, αλλά θα πρέπει να υπάρχουν πολύ ξεκάθαρα κριτήρια και κυρίως, αυτό που λέω πάντα, αντικειμενική και ανεξάρτητη αξιολόγηση η οποία για το ΤΕΙ ήδη γίνεται και νομίζω ότι το κατατάσσει σε μια πολύ καλή θέση».


(Πηγή - Περισσότερες πληροφορίες: Εφημερίδα "Εβδόμη")


Δεν υπάρχουν σχόλια: