Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Τι συμβαίνει με την ΕΟΖ στη Θράκη;

Για ακόμη μια φορά το Χρηματοοικονομικό Φόρουμ Θράκης, δείχνει ότι κινείται «διασπαστικά» στην περιφερειακή συνείδηση της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του 3ου συνεδρίου του με θέμα «Οικονομική κρίση και ριζοσπαστικές φωνές», που έγινε στην Αλεξανδρούπολη από τις 22 μέχρι τις 24 Ιουνίου, τονίστηκε για μια ακόμη φορά ο «ξεχωριστός» ρόλος της Θράκης στο θέμα των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, αποδεικνύοντας ότι όλα όσα έγιναν τον περασμένο χειμώνα και οι μαζικές αντιδράσεις από την πλευρά της Ανατολικής Μακεδονίας και της διοίκησης της Περιφέρειας δεν έχουν καμία σημασία, με αποτέλεσμα να επαναλάβουν θέσεις για «ξεχωριστή» Θράκη, όπως έγινε και πέρυσι.


Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση για την ολοκλήρωση του συνεδρίου: «Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη το τριήμερο από 22 έως και 24 Ιουνίου 2012 στην Αλεξανδρούπολη το 3ο συνέδριο του Χρηματοοικονομικού Φόρουμ Θράκης με θέμα: «Οικονομική κρίση και ριζοσπαστικές φωνές».Το φετινό συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη και του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Από τους συμμετέχοντες ομιλητές διευκρινίστηκαν οι διαφορές μεταξύ Ελευθερών Ζωνών, Ελεύθερων Οικονομικών Ζωνών και Ειδικών Οικονομικών Ζωνών».

Υπογραμμίζεται δε ότι «κοινή διαπίστωση των ομιλητών είναι ότι η οικονομική συγκυρία που διέπει αυτή την περίοδο τη χώρα μας κρίνεται ως καταλληλότερη για την προώθηση και τελικά για τη δημιουργία μίας τέτοιου είδους αναπτυξιακής δομής σε μία ακριτική περιοχή όπως αυτή της Θράκης».

Μάλιστα στα ίδια βήματα με πέρυσι κινήθηκε και η πρόεδρος του Χρηματοοικονομικού Φόρουμ Θράκης Κατερίνα Καραγιάννη, η οποία σύμφωνα με την ανακοίνωση ανέφερε πως «ο φάκελος για τη δημιουργία των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στη Θράκη βρίσκεται εδώ και αρκετούς μήνες στο γραφείο του Έλληνα Πρωθυπουργού αναμένοντας την υπογραφή του, προκειμένου στη συνέχεια να μεταβεί ο φάκελος στις Βρυξέλες για την ολοκλήρωση των τελικών διεργασιών. Ωστόσο η απουσία κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες καθυστέρησε σημαντικά την προώθηση της δημιουργίας τους».

Ακόμη τονίζεται ότι «κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αναφέρθηκε ότι η συζήτηση για τη δημιουργία των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών έχει ξεκινήσει από το 2004 και παρουσιάστηκαν οικονομικά αποτελέσματα από αντίστοιχες ζώνες που εδρεύουν σε περιοχές της Ευρώπης. Σημαντική ήταν επίσης η επισήμανση ομιλητή ότι η θωράκιση της περιοχής μετά τη δημιουργία ΕΟΖ, αντιστοιχεί με την παρουσία στο σημείο δύο Μεραρχιών του Ελληνικού Στρατού».

Μεταξύ άλλων φαίνεται ότι με τις ενέργειες αυτές, όπως φάνηκε και από περυσι, μεταχειρίζονται ανισομερώς την Περιφέρειά Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με συνέπεια να κινδυνεύει η Ανατολική Μακεδονία να υποστεί τις αρνητικές συνέπειες εξαιτίας αποκλεισμού της από μία αναπτυξιακή Ειδική Οικονομική Ζώνη στη Θράκη, ή ακόμη και εξαιτίας γειτνίασης με μία τέτοια περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: