Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

M.ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ: "Τι ψυχή μπορεί να είχε μια χρεοκοπημένη Ελλάδα μπροστά στο να αρνηθούμε κάποια μέτρα που μας επέβαλαν οι δανειστές μας;"

«Δημοκρατική πρόσκληση για την εκλογή του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ», απηύθυνε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος Μιχάλης Καρχιμάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες το μεσημέρι, στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας.

Τον κ. Καρχιμάκη προλόγισε ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Νίκος Χατζηχρήστου, ο οποίος αναφέρθηκε και στη διαδικασία των εκλογών, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα για συμμετοχή.

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Καρχιμάκης εξήρε το ρόλο των περιφερειακών ΜΜΕ, χαρακτηρίζοντας τη συμβολή τους στην ενημέρωση των πολιτών πολύ σημαντική, αφήνοντας αιχμές παράλληλα για τα κεντρικά ΜΜΕ.

Αναφερόμενος στη διαδικασία και στη μοναδική υποψηφιότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο κ. Καρχιμάκης σημείωσε πως «θεωρούμε ότι πέρα από την καταστατική μας δέσμευση, που η εκλογή του προέδρου γίνεται από τη βάση, υπάρχει και μια ουσιαστική εκδοχή, ότι η συμμετοχή των πολιτών θα είναι ένα δείγμα ότι υπάρχουν άνθρωποι που μέσα στην κρίση και στις δυσκολίες πιστεύουν στην πολιτική, πιστεύουν στην παράταξη, πιστεύουν στην δυνατότητα που πρέπει να εκπέμψει για να σταθεί η χώρα στα πόδια της. Είναι σημαντική λοιπόν η συμμετοχή σε αυτή τη δημοκρατική πρόσκληση για την εκλογή του νέου αρχηγού».

«Για μας είναι μια διαδικασία προετοιμασίας για τις επόμενες εκλογές. Μας δίνεται η δυνατότητα να δούμε ποιοι είναι οι μπροστάρηδες, ποιοι είναι αυτοί που άντεξαν και αντιλήφθηκαν τι παραλάβαμε από τη Νέα Δημοκρατία», παρατήρησε και συμπλήρωσε πως «δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε ότι σε κάθε πρόβλημα υπάρχει μια αφετηρία. Ξεκινήσαμε το 2009 με ύφεση 3,5%. Το χρέος μας το 2004 ήταν 170 δις και έφτασε το 2009 στα 340 δις. Παραλάβαμε έλλειμμα 16% δηλαδή 36 δις ευρώ, όταν ο κ. Σαμαράς τον Μάιο του 2009 μας μίλαγε για έλλειμμα 4,5% και ότι οι πολιτικές της ΝΔ είχαν θωρακίσει τη χώρα. Και ο κ. Καραμανλής έλεγε ότι το έλλειμμα δεν θα ξεπερνούσε το 6%, κάτι που επιβεβαίωσε και η Ε.Ε. Η ΝΔ μας απέκρυψε 23 δις ευρώ επιπλέον έλλειμμα».

Ο κ. Καρχιμάκης αναφέρθηκε και στην περιβόητη φράση του Γιώργου Παπανδρέου «Λεφτά υπάρχουν», λέγοντας ότι «ο Παπανδρέου δεν είπε ότι «λεφτά υπάρχουν» έτσι όπως βγήκε προς τα έξω. Είπε ότι λεφτά θα υπάρχουν όταν παταχθεί η φοροδιαφυγή, όταν υπάρξει ένα ισχυρό πλαίσιο σε όλα τα επίπεδα διοίκησης. Πρέπει να τελειώνουν τα παραμύθια».

Στη συνέχεια ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ έστρεψε και πάλι τα πυρά του στον Κώστα Καραμανλή, λέγοντας ότι έκλεισε τη Βουλή «για το έγκλημα της οικονομίας, αλλά και γιατί ήθελε να παραγράψει τις ατιμίες, τις απατεωνιές και τα σκάνδαλα των υπουργών του. Μας παρέδωσε κατεστραμμένη οικονομία».

Στη συνέχεια σε έντονο ύφος απευθύνθηκε και στον πρόεδρο της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο, τον οποίο χαρακτήρισε «αρχιτέκτονα του σκανδάλου του Βατοπεδίου». «Ο Προβόπουλος, ο αρχιτέκτονας του σκανδάλου, βγαίνει ψευδόμενος ότι ενημέρωσε τον Παπανδρέου για το έλλειμμα. Γιατί όταν ο Σαμαράς μιλούσε για 4,5% έλλειμμα, ο Καραμανλής για 6%, ο Προβόπουλος δεν βγήκε να πει ότι είναι ψέματα; Ο άνθρωπος αυτός είναι συνέταιρος σε σκάνδαλα. Έδωσε δάνεια 50 εκατομμυρίων ευρώ για το Βατοπέδι με εγγύηση 8 εκατομμυρίων ευρώ. Σε ποιόν πολίτη δίνουν δάνειο 50 εκατομμύρια με εγγύηση 8 εκατομμύρια; Όλο αυτό το deal της φαυλοκρατίας στο Βατοπέδι, το ενίσχυσε ο Προβόπουλος».

Η «ιστορία» και η «ψυχή»

«Προσπαθήσαμε. Αναμετρηθήκαμε με τη διαδρομή, με την ιστορία με την ψυχή μας. Τι ψυχή μπορεί να είχε μια χρεοκοπημένη Ελλάδα μπροστά στο να αρνηθούμε κάποια μέτρα που μας επέβαλαν οι δανειστές μας; Αν δεν παίρναμε τα 110 δις του δανείου δεν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε τίποτα. Όλα αυτά τα φωνάζαμε από την πρώτη μέρα», τόνισε στη συνέχεια ο κ. Καρχιμάκης συμπληρώνοντας πως «όταν κάποιος δανείζει, θέλει και τα λεφτά του». Αναρωτήθηκε γιατί ο κ. Σαμαράς που δεν ψήφισε την πρώτη δανειακή σύμβαση, στη δεύτερη, που είναι πιο σκληρή, είπε ναι, και υπογράμμισε ότι στις 26 Οκτωβρίου πάρθηκε μια επωφελής για τη χώρα απόφαση.

«Αισθάνομαι ότι αναμετρηθήκαμε με τις κοινωνικές ομάδες που αποτελούσαν τη βάση μας. Δεν ήταν επιλογή μας, ήταν ανάγκη. Θα δώσουμε τη μάχη για να σταθεί η χώρα όρθια αλλά και να επαναφέρουμε όλα όσα αφαιρέσαμε από τους ανθρώπους», παρατήρησε.

«Πόροι υπάρχουν»

Όπως είπε, στόχος είναι η «ανάπτυξη με περιεχόμενο», αφού παραδέχθηκε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις, και τόνισε την ανάγκη ανάδειξης των πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής. «Πόροι υπάρχουν» σημείωσε και τόνισε ότι πρώτος στόχος είναι η γρήγορη απορρόφηση των πόρων και η απεμπλοκή των γραφειοκρατικών εμποδίων. « Οι οριζόντιες μειώσεις των μισθών ήταν αναγκαστικές», παρατήρησε και έκανε λόγο για ανάγκη καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, «είμαστε κι εμείς μέρος της διαιώνισης της κατάστασης, όχι μόνο πληρώνοντας αλλά και ζητώντας αποδείξεις», είπε. Τόνισε την ανάγκη διαμόρφωσης «εθνικής καταναλωτικής συνείδησης». «Πρέπει να κάνουμε μια νέα αφετηρία. Όλοι να συμβάλουμε στην έξοδο από την κρίση», είπε.

«Εμείς θα δώσουμε τη μάχη μας ενωμένοι. Θα στρατευτούμε όλοι να δώσουμε τη μάχη των εκλογών. Παρά τις δυσκολίες, ο κόσμος όταν πάει στην κάλπη θα αντιληφθεί ποιοι είναι αυτοί που έδωσαν τη μάχη, πέρα από την ψυχή τους. Όλα όσα έγιναν δεν ήταν επιλογή μας. Ήταν ανάγκη», παρατήρησε και κατέληξε πως «πιστεύω πως θα νικήσουμε. Θα είμαστε πρώτο κόμμα στις εκλογές».

Τέλος, κάλεσμα για συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ απηύθυναν τόσο ο Δημήτρης Παπουτσής, όσο και ο Σάββας Εμινίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: