Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΓΓΑΙΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Φέτος συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της Ελευθερούπολης και της περιοχής του Παγγαίου από τον Οθωμανικό ζυγό. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Παγγαίου, με τη στήριξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αξιοποιώντας το όραμα μιας ομάδας ευαισθητοποιημένων συμπολιτών μας, διοργανώνει, σε συνεργασία με άλλους φορείς της περιοχής, σειρά εκδηλώσεων, που έχουν σαν στόχο την αφύπνιση της ιστορικής μνήμης των κατοίκων του Δήμου Παγγαίου και παράλληλα την καταγραφή άγνωστων, μέχρι σήμερα, σελίδων της ιστορίας, τόσο για τον Μακεδονικό Αγώνα, όσο και για τους Βαλκανικούς Πολέμους στην περιοχή του Παγγαίου.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Κυριακή 1 Απριλίου και θα κορυφωθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο, με τις κεντρικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Ελευθερούπολης και του Παγγαίου.

Για τον Απρίλιο έχουν προγραμματιστεί τα αποκαλυπτήρια των τεσσάρων μνημείων που κατασκευάστηκαν, στην κατεύθυνση της ανάδειξης ιστορικών προσωπικοτήτων και τόπων μαχών, όπου υπήρξαν πεσόντες. Πιο συγκεκριμένα, την Κυριακή 1 Απριλίου πρόκειται να πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στον οικισμό «Δημαράς», προς τιμήν του Παναγιώτη Δημαρά, αρχηγού Τμήματος Εθελοντών, που έπεσε κατά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο στις 7 Απριλίου 1897. Παράλληλα, την Κυριακή 22 Απριλίου πρόκειται να πραγματοποιηθούν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στο Παλαιοχώρι, για τον πεσόντα στρατιώτη του 21ου Συντάγματος Πεζικού, κατά την Μάχη του Παλαιοχωρίου, στις 22 Απριλίου 1913 και θ’ ακολουθήσουν το Σάββατο 28 Απριλίου, στην Εξοχή, τα αποκαλυπτήρια για τους πεσόντες στρατιώτες του 20ου Συντάγματος Πεζικού στη Μάχη της Εξοχής, στις 26 Απριλίου 1913 και την Κυριακή 29 Απριλίου στα Δωμάτια, τα αποκαλυπτήρια για τους ηρωϊκώς πεσόντες στρατιώτες του 20ου Συντάγματος Πεζικού στη Μάχη των Δωματίων, στις 26 Απριλίου 1913.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν τον Οκτώβριο του 2012, ο οποίος θα είναι μήνας πανηγυρικών εκδηλώσεων, αφού η 17η Οκτωβρίου είναι και η ημέρα απελευθέρωσης τόσο της Ελευθερούπολης, όσο και άλλων περιοχών του Παγγαίου. Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν εκθέσεις φωτογραφιών, εγγράφων και κειμηλίων, τόσο για το Μακεδονικό Αγώνα, όσο και για τους Βαλκανικούς Πολέμους, από το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης, από το Πολεμικό Μουσείο, από το Ιστορικό και Λαογραφικό Αρχείο Καβάλας (ΙΛΑΚ) και από προσωπικές συλλογές. Παράλληλα, θα γίνουν ομιλίες για τον Μακεδονικό Αγώνα και για την δράση μακεδονομάχων στο Παγγαίο, καθώς και για τους Βαλκανικούς Πολέμους, γενικά αλλά και αναφορικά με τις μάχες που έλαβαν χώρα στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό θα διοργανωθεί και «στρογγυλή τράπεζα», με αντικείμενο συζήτησης τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Ελευθερούπολης και του Παγγαίου. Ακόμη, θα παρουσιαστεί μια δραματοποιημένη αφήγηση για τα γεγονότα της απελευθέρωσης και ο εορτασμός θα κορυφωθεί με τις πανηγυρικές εκδηλώσεις για τα Ελευθέρια της πόλης, την Κυριακή 21 Οκτωβρίου.

Το υλικό που θα παρουσιαστεί θα συμπεριληφθεί σ’ ένα επίτομο έργο, που θα εκδοθεί μετά την ολοκλήρωση των εορταστικών εκδηλώσεων.


Εκ του Γραφείου Δημάρχου

Δεν υπάρχουν σχόλια: