Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Προστατέψτε την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας από τις περικοπές του ΔΝΤ

Προστατέψτε την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας από τις περικοπές του ΔΝΤ
Διεθνής Καμπάνια του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

Αν τα μνημεία είχαν φωνή, θα διηγούνταν…
Θα περιέγραφαν όσα έχουν συμβεί στην Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια, όπου με πρόσχημα την παγκόσμια οικονομική κρίση και με Δούρειο Ίππο το ΔΝΤ, ένα αυστηρό πακέτο λιτότητας
√ διαλύει την κοινωνική συνοχή και το κράτος δικαίου,
√ στραγγαλίζει την αξιοπρέπεια της Χώρας και την ίδια τη Δημοκρατία,
√ απειλεί το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον, ανεκτίμητη περιουσία του ελληνικού λαού, καθώς:
● σημαντικά μνημεία της κοινής ευρωπαϊκής και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς
κινδυνεύουν να καταρρεύσουν αβοήθητα,
● οι λαθρανασκαφές και η κλοπή αρχαιοτήτων αυξάνονται επικίνδυνα,
● η επιστημονική έρευνα υποχρηματοδοτείται,
● η μνημειακή κληρονομιά αντιμετωπίζεται με εχθρότητα, ως εμπόδιο στις «επενδύσεις»,
● οι αρχαιολόγοι απειλούνται με απόλυση.

Τα μνημεία δεν έχουν φωνή, έχουν εμάς.
Εμείς οι 950 Έλληνες αρχαιολόγοι δημόσιοι υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμού, αντιστεκόμαστε στο αδιέξοδο, στο οποίο βυθίζει τη χώρα μας και την πολιτιστική κληρονομιά το ΔΝΤ και η Τρόικα.
Δεν είμαστε υπεράριθμοι, ούτε πληρωθήκαμε ποτέ με μεγάλους μισθούς. Υπηρετούμε τον πολιτισμό και τα μνημεία σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αντιμετωπίζοντας την έλλειψη προσωπικού και χρηματοδότησης με πολλή προσωπική δουλειά και μεράκι, με αφοσίωση στην επιστημονική γνώση και πίστη στον κοινωνικό ρόλο του πολιτισμού. Το επιστημονικό μας έργο είναι γνωστό διεθνώς: ανασκαφές και αναστηλώσεις μνημείων, οργάνωση μουσείων που δε φιλοξενούν κλεμμένες αρχαιότητες αλλά ευρήματα με τεκμηριωμένη προέλευση, εκπαιδευτικά προγράμματα, σύζευξη της αρχαίας τέχνης με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία δε λειτούργησε ποτέ με σπατάλες, πολυτέλειες ή μίζες, που χαρακτηρίζουν το ίδιο πολιτικό σύστημα, που σήμερα υπόσχεται ότι θα «σώσει» τη Χώρα.
Εμείς που διδασκόμαστε και διδάσκουμε την άμεση δημοκρατία γνωρίζουμε σε τι είδους καθεστώτα οδηγεί ο στραγγαλισμός της. Προσπαθούμε να διατηρούμε ζωντανή την ιστορική μνήμη, γιατί γνωρίζουμε ότι λαός χωρίς μνήμη είναι λαός καταδικασμένος να κάνει τα ίδια λάθη.

Τα μνημεία δεν έχουν φωνή. Εσύ έχεις!
Κάνουμε έκκληση στους συναδέλφους μας σε όλες τις χώρες, στους διανοούμενους, στους πολίτες των χωρών της Ευρώπης και όλου του κόσμου που συμπαραστέκονται στον ελληνικό λαό, να υπερασπιστούν την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορική μνήμη. Η μοίρα των λαών της Ευρώπης είναι κοινή. Η πολιτική των πακέτων λιτότητας και του αυταρχισμού, που διαλύει την Ελλάδα και τα μνημεία της, επιβάλλεται σταδιακά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.


Ο πολιτισμός είναι ο κοινός μας τόπος και ο κοινός μας προορισμός.
Αντισταθείτε! Υπερασπιστείτε την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και τη δημοκρατία.
ΕΥΡΩΠΗ χωρίς μνήμη, ΕΥΡΩΠΗ χωρίς μέλλον

• Βρείτε το υλικό και τις δράσεις στο www.sea.org.gr
• Στηρίξτε την έκκληση στη σελίδα I support Greek Cultural Heritage στο facebook
• Αναρτήστε την αφίσα και το σποτ στους δικτυακούς σας τόπους.
• Αναρτήστε την αφίσα στα πανεπιστήμια και τους χώρους εργασίας σας
• Στείλτε μήνυμα διαμαρτυρίας στον Υπουργού Πολιτισμού (grplk@culture.gr) και τον πρωθυπουργό (φαξ: 210 90 98 603)

info
Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας, η πολιτιστική κληρονομιά ανήκει σε όλο τον ελληνικό λαό και η προστασία της είναι υποχρέωση του Κράτους. Το ρόλο αυτό επιτελεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.

Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν:
- 66 Εφορείες Αρχαιοτήτων. Καλύπτουν το διοικητικό έργο που σχετίζεται με την εφαρμογή των νόμων (αδειοδότηση έργων, αιτήματα πολιτών κλπ.), την οργάνωση και λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων και των Μουσείων, τη διεξαγωγή ανασκαφών, την παραγωγή πρωτότυπης επιστημονικής γνώσης.
- 106 Μουσεία και συλλογές προϊστορικών, κλασικών και βυζαντινών αρχαιοτήτων (βλ. http://www.yppo.gr/5/g5171.jsp?obj_id=35556).
- 250 οργανωμένοι αρχαιολογικοί χώροι.
- 19.000 κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι και ιστορικά μνημεία (βλ. http: //listedmonuments.culture.gr/search_declarations.php).
- 366 έργα που συγχρηματοδοτούνται από τα κονδύλια της ΕΕ, συνολικού προϋπολογισμού 498 εκ. ευρώ, που εκτελούνται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
- Εκατοντάδες ανασκαφές σε εξέλιξη, είτε στο πλαίσιο κατασκευής έργων, είτε στο πλαίσιο προγραμμάτων έρευνας (βλ. http://www.yppo.gr/5/g5110.jsp), προσφέροντας στη γνώση και την επιστήμη.

Για όλα τα παραπάνω εργάζονται μόλις 7.000 υπάλληλοι όλων των ειδικοτήτων με μόνιμη σχέση εργασίας, εκ των οποίων 950 αρχαιολόγοι & 2.000 φύλακες και νυχτοφύλακες. Στη διάρκεια του 2011 χρειάστηκαν 3.500 εποχικοί υπάλληλοι όλων των ειδικοτήτων, για να λειτουργήσουν τα μουσεία, οι χώροι και οι ανασκαφές.
Με τους νόμους για αναγκαστική έξοδο-«εφεδρεία» (Νοέμβρης 2011) το 10% του πλέον έμπειρου προσωπικού (άνω των 33 ετών εργασία) όλων των ειδικοτήτων αναγκάστηκε να φύγει από το Υπουργείο Πολιτισμού. Αν μειωθεί κι άλλο το προσωπικό, δεν θα είναι αρκετό για να καλύψει ούτε τις βασικές ανάγκες.

Οι εργαζόμενοι στην Αρχαιολογική Υπηρεσία για δεκαετίες παράγουν έργο με πενιχρά μέσα και στοιχειώδη χρηματοδότηση.
• Η χρηματοδότηση του πολιτισμού στην Ελλάδα ποτέ δεν προσέγγισε το 1% του συνολικού προϋπολογισμού της χώρας.
• Οι μισθοί των αρχαιολόγων το 2009 ξεκινούσαν από 880 (νεοδιόριστος) και έφταναν τα 1550 ευρώ (μετά από 35 χρόνια εργασίας). Το 2012, ο νέος αρχαιολόγος πληρώνεται με 670 ευρώ το μήνα, ενώ έχει χαθεί περισσότερο από 35% των αποδοχών για όλους.
• Το 2011 το σύνολο του προϋπολογισμού για την Αρχαιολογική Υπηρεσία ήταν 12 εκατ. ευρώ (ήδη 35% μείωση σε σχέση με το 2010). Για το 2012, ο προϋπολογισμός είναι ακόμη μικρότερος και συνεχώς περικόπτεται.
• Παρά την κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη και την ένοπλη ληστεία στην Ολυμπία, ο Υπουργός Πολιτισμού στις 5/3/2012 υπέγραψε απόφαση με την οποία περικόπτει επιπλέον 20% ακόμη και τη χρηματοδότηση για συστήματα ασφαλείας μουσείων!

Με νόμο που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες, η κυβέρνηση σκοπεύει να περικόψει κατά 30%-50% τις Υπηρεσίες και τις θέσεις εργασίας στον πολιτισμό.
Οι βλάβες θα είναι ανεπανόρθωτες. Πρέπει να τους σταματήσουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: