Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Κι άλλο πρόβλημα στο φράγμα Μαρμαρά...

Ένα ακόμη πρόβλημα φαίνεται να προκύπτει στην κατασκευή του φράγματος του Μαρμαρά, που μάλιστα μπορεί να αποτελέσει αιτία ακόμη και να σταματήσει η κατασκευή του έργου. Πρόκειται για ένα έργο που θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί από την αρχή και αφορά ένα πέρασμα που πρέπει να υπάρχει στο φράγμα, για την κυκλοφορία της ιχθυοπανίδας που υπάρχει. Το μικροέργο αυτό πρέπει να κατασκευαστεί ταυτόχρονα με το φράγμα, και όμως δεν υπάρχει στον αρχικό σχεδιασμό. Ωστόσο αυτή η παράλειψη αν φτάσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία και χρηματοδοτεί ουσιαστικά το έργο, μπορεί να επιφέρει μέχρι και τη διακοπή του. Βέβαια ακόμη και σήμερα, σε αυτή τη φάση του έργου, η παρέμβαση αυτή μπορεί να γίνει και να αποτρέψει τυχόν προβλήματα στο μέλλον.

Όπως παρατήρησε ο διευθυντής του ΙΝΑΛΕ Αργύρης Καλλιανιώτης, για το έργο του φράγματος, «το ΙΝΑΛΕ δεν γνωμοδότησε. Του ζητήθηκε παλαιότερα να κάνει μερικές αναλύσεις αλλά μόνο αυτό. Πρόσφατα είχαμε μια επαφή με υπηρεσιακούς παράγοντες τους είπαμε ότι θα ήταν πολύ εύκολο να υπάρχει μια σύνδεση των δύο κομματιών του ποταμού, όπου είναι το φράγμα, και είπαμε ότι είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί τώρα στη διάρκεια της μελέτης, παρά να λέμε μετά γιατί δεν το κάναμε, όπως έκανε η ΔΕΗ σε όλα τα φράγματα σε όλη σχεδόν την Ελλάδα. Είναι περιττό να κλαίμε μετά και να λέμε ποιος φταίει κλπ. Είναι μια κατάσταση που δεν πρόκειται ποτέ, όσο υπάρχει το φράγμα τουλάχιστον, να διορθωθεί».

Ο κ. Καλλιανιώτης ανέφερε ότι στον ποταμό Μαρμαρά, υπάρχει ιχθυοπανίδα, και μάλιστα 6-7 είδη τα οποία είναι ενδημικά και τα οποία είναι πολύτιμα, όπως είπε. Ωστόσο υπογράμμισε πως υπάρχει τρόπος «να μπορούν να περνούν το φράγμα. Σίγουρα είναι μια επιπλέον δαπάνη, αλλά μπροστά στο όλο έργο και στο πρόβλημα που λύνει είναι ένα τίποτα. Είναι τεράστια η δαπάνη που γίνεται σε αυτά τα φράγματα. Ε, το να προσθέσουν λίγες χιλιάδες ευρώ για να κάνουν αυτό το πέρασμα δεν νομίζω ότι είναι τόσο δύσκολο. Πρέπει να προβλεφθεί απλώς να γίνει εξαρχής».

Όπως σημείωσε, «δυστυχώς αυτή η παρέμβαση δεν αναφέρεται στην μελέτη. Για μια ακόμη φορά όλα αυτά τα πράγματα δεν λαμβάνουν υπόψη τα οικολογικά θέματα. Δυστυχώς δεν θεωρείται αυτό προαπαιτούμενο». Τόνισε μάλιστα ότι «θα σταματήσει σίγουρα το έργο με μια παρέμβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δυστυχώς στην Ελλαδίτσα πολλοί μελετητές δεν τα λαμβάνουν αυτά υπόψη. Αυτή τη στιγμή μπορεί να γίνει αυτή η παρέμβαση».

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Γερομάρκος, ανέφερε ότι η Περιφέρεια ακούει με μεγάλο ενδιαφέρον την παρατήρηση και εξέφρασε τη δέσμευση ότι «από τη στιγμή που τίθεται το θέμα είναι αυτό που θα προσπαθήσουμε να λύσουμε άμεσα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: