Έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της διοίκησης της πρώην νομαρχίας Καβάλας προκάλεσε η τοποθέτηση του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Αρχέλαου Γρανά, σχετικά με το θέμα του φράγματος Μαρμαρά και τη συμπληρωματική σύμβαση που απαιτείται λόγω «αστοχιών». Μάλιστα ο πρώην νομάρχης Θόδωρος Καλλιοντζής χρησιμοποίησε βαριές εκφράσεις για να απαντήσει σε όσα καταλογίζονται στη διοίκησή του.
Όπως παρατήρησε ο κ. Καλλιοντζής, «το 1997 ο Γ. Καρατζιώτης ανέθεσε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης την κύρια μελέτη, προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων δραχμών. Το Πανεπιστήμιο έκανε τη μελέτη του. Όταν δημοπρατήθηκε το έργο και εγκαταστάθηκαν εκεί οι τεχνικοί σύμβουλοι, μας ενημέρωσαν ότι η διατομή, η διάμετρος της σήραγγας εκτροπής είναι μικρή και δεν θα λειτουργήσει το φράγμα και θα έχουμε πλημμυρικά φαινόμενα. Τότε οι ίδιοι τεχνικοί σύμβουλοι ανέλαβαν να ανασυντάξουν τη μελέτη αδαπάνως για μας, και μας έβγαλαν συμπληρωματική σύμβαση 2.250.000 ευρώ», και συμπλήρωσε ότι η επίβλεψη γίνεται με βάση τα τιμολόγια του ΥΠΕΧΩΔΕ και ήταν για την ακρίβεια 654.000 ευρώ.
«Η κατασκευάστρια κοινοπραξία απαιτούσαν αντί 2.250.000 ευρώ, 4,5 με 5 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Κάνανε τους δικούς τους λογαριασμούς και κατέθεταν τη δική τους άποψη. Θέλανε να βάλουν ενδεχομένως κάποιες άλλες εργασίες που δεν περιλαμβάνονταν. Για μένα η εισήγηση που θα υπέγραφα θα ήταν η εισήγηση των υπηρεσιών και των συμβούλων. Τελειώνει το καλοκαίρι του 2009 το ΚΠΣ, το φθινόπωρο του 2009 έπρεπε το έργο να συνεχιστεί από το ΕΣΠΑ. Όμως τα αγροτικά έργα πήγαν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτά τα 2.250.000 ευρώ έπρεπε να τα βρούμε εμείς από τη νομαρχία για να μην απενταχθεί το έργο. Κατόρθωσα και πήρα 500.000 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών και 1.500.000 από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και καλύψαμε το ποσό. Αυτά καταναλώθηκαν στο έργο. Πληρώθηκαν στην κοινοπραξία», παρατήρησε και συμπλήρωσε πως «η κοινοπραξία έφυγε γιατί ήθελε επιπλέον χρήματα και η κυβέρνηση δεν χρηματοδοτούσε το έργο. Πέρασαν 2,5 χρόνια με το έργο να είναι σταματημένο. Αυτό μαγειρεύεται εδώ και πολλούς μήνες. Τώρα θα γυρίσει με ένα δώρο μεγάλο που όμως δεν αφορά το κυρίως έργο αλλά άλλες εργασίες, όπως το ότι δεν βρήκαμε τα κατάλληλα υλικά για να επενδύουμε τα τοιχώματα κοντά, άρα κόστος μεταφοράς πολύ μεγάλο».
Όπως είπε, «οι σημερινοί διοικούντες ενέδωσαν σε μια πάγια και παλιά προς εμένα απαίτηση της κοινοπραξίας για να πάρει περισσότερα χρήματα. Σε αυτό που δεν ενέδωσα, ενδίδουν οι σημερινοί διοικούντες και αυτή η καθυστέρηση των 2,5 ετών ασφαλώς ήταν υπέρ της κοινοπραξίας η οποία είδε ότι με τον Καλλιοντζή δεν μπορούσε να πάρει αυτά που ζητάει και περίμενε καλύτερες μέρες, οι οποίες φαίνεται πως ήρθαν».
Περί «μαϊμουνιών» ο λόγος
Σχετικά με τα όσα δήλωσε ο κ. Γρανάς, ο κ. Καλλιοντζής τα χαρακτήρισε «ανοησίες κενού περιεχομένου διότι ούτε εγώ προσωπικά έκανα τις μελέτες, αλλά τις έκαναν οι υπηρεσίες και οι τεχνικοί σύμβουλοι. Οι τεχνικοί σύμβουλοι που είναι εταιρία που δεν μπορεί να προσβάλει ούτε ο Γρανάς ούτε κανένας. Το κυρίως έργο δεν έχει καμία αλλαγή. Οι μελέτες και οι χρηματοδοτήσεις είναι αυτές που ήταν και επί διοίκησης της Νομαρχίας. Αυτό το συμπληρωματικό τώρα δεν είναι για το έργο.Είναι πάρα πολύ σοβαρό. Και αυτές οι αηδίες, οι σαχλαμάρες που λέει ο Γρανάς για αστοχίες. Ποιες αστοχίες; Σε ποιους τα λέει αυτά;».
Όπως είπε, «η κατασκευάστρια κοινοπραξία έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει. Πέτυχε αυτό για το οποίο πίεζε εμένα επί 2-3 χρόνια. Τώρα το πέτυχε. Έχουν και τα μούτρα να λένε αστοχίες της παλιάς διοίκησης και λένε για αστοχίες;».
Υπογράμμισε μάλιστα πως «ορισμένα μαϊμούνια εκεί, για πολλά τέτοια πράγματα, νομίζουν σκαλίζοντας και ρίχνοντας λάσπη ή ευθύνες προσπαθούν να καλύψουν όλα αυτά στα οποία με τα μούτρα πέσανε. Με τα μούτρα έχουν πέσει».
Κλείνοντας παρατήρησε πως «αντί να δώσουν αυτά τα χρήματα, και πολύ λιγότερα, περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ, για τη μελέτη του αρδευτικού και να προλάβουν να το εντάξουν στο ΕΣΠΑ, τώρα καταναλώνουν 2.700.000 ευρώ, τι ωραία τι καλά, για εργασίες να φέρουν χώμα κόκκινο, από 50-60-70 χιλιόμετρα μακριά και το κόστος μεγαλώνει».
Δεν ήταν απαραίτητη
Αναφερόμενος στο θέμα και ο πρώην αντινομάρχης αρμόδιος για τα έργα Γιώργος Τσαλουχίδης, σημείωσε πως «το φράγμα του Μαρμαρά έχει μια ιστορία. Για μια ακόμη φορά η προβολή της αντιπεριφέρειας γίνεται, όπως λένε, βασισμένη σε «λάθη» του παρελθόντος. Να δούμε πότε θα μιλήσουμε για έργα που τα οραματίστηκαν οι σημερινοί διοικούντες».
«Είναι το μεγαλύτερο έργο που κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή στο νομό Καβάλας, δεδομένου ότι τέτοιου είδους έργα δύσκολα κατασκεύαζαν Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Το φράγμα παρακολουθείται από ομάδα τεχνικών συμβούλων οι οποίοι προσελήφθησαν με διαγωνισμό. Ξεκίνησε το έργο και στη συνέχεια υπεγράφη η πρώτη συμπληρωματική σύμβαση 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα ολοκλήρωνε το έργο. Δεν ήταν άποψη και ιδέα των τότε κρατούντων ήταν βάση της εισήγησης που έγινε από τους τεχνικούς συμβούλους. Το έργο ξεκίνησε βάση μιας συγκεκριμένης μελέτης που συντάχθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πριν 10-15 χρόνια. Με την επικαιροποίηση της και με την ανάληψη των τεχνικών συμβουλών προέκυψαν ίσως ελλείψεις της τεχνικής μελέτης. Εισηγήθηκαν οι τεχνικοί σύμβουλοι τότε ότι το έργο για να ολοκληρωθεί χρειάζεται επιπλέον χρήματα τόσα. Εκεί φαίνεται ότι θα ολοκληρωνόταν το έργο. Στην πορεία όμως, μετά την αποχώρηση των διοικούντων, οι κατασκευαστές «εφηύραν» άλλους τρόπους επιπλέον χρηματοδότησης άρα πρέπει να ξαναυπογράψουμε νέα σύμβαση. Από εκεί και πέρα εμείς δεν είχαμε λόγο τη συγκεκριμένη στιγμή, θεωρήσαμε ότι είναι υπερβολική η απαίτηση της δεύτερης συμπληρωματικής σύμβασης», παρατήρησε και σχολίασε πως «προσωπική μου τοποθέτηση είναι ότι δεν νομίζω ότι ήταν απαραίτητη αυτή. Δεν μπορούσαν να το πουν νωρίτερα; Δηλαδή έπρεπε να περάσουν δύο χρόνια;»
Η απάντηση της Αντιπεριφέρειας
«Τέτοιες εκφράσεις νομίζω ότι προσβάλλουν αυτόν που τις λέει», σχολίασε ο κ. Γρανάς, σημειώνοντας παράλληλα πως «είχε σταματήσει η κατασκευή του φράγματος εδώ και ένα εξάμηνο. Δεν είχε προβλεφθεί η κατασκευή του υπερχειλιστήρα, μαζί με βελτίωση σκυροδέματος και όλα αυτά επέβαλε τη δεύτερη συμπληρωματική σύμβαση. Η πρόβλεψη της μελέτης έγινε από το Πανεπιστήμιο, κάνανε καινούργια μελέτη για την κατασκευή του φράγματος και αυτά δεν τα είχαν προβλέψει. Τι να κάνουμε;».
Όπως είπε, «θα γίνει δεύτερη προγραμματική σύμβαση. Εμάς μας ενδιαφέρει να ολοκληρωθεί το φράγμα, γιατί είχαν σταματήσει οι εργασίες. Το είδαμε με τις υπηρεσίες, όλα αυτά αναφέρονται στην αιτιολογική έκθεση. Είχαμε συνάντηση μαζί με τον περιφερειάρχη και αποφασίσαμε αυτό το πράγμα, πήγαμε και στον γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για να βρούμε τα χρήματα, τα οποία εξασφαλίστηκαν».
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Καλλιοντζή, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Γερομάρκος ανέφερε: «Δεν είμαστε μαϊμούνια. Ο κόσμος που ακούει βγάζει τα δικά του συμπεράσματα. Μάλλον εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια οι κύριοι. Επί 12 χρόνια δεν τελείωσαν μια υπόθεση και μέσα σε 12 μήνες κάνουμε τεράστιο αγώνα να ξεπεράσουμε τεράστια εμπόδια και θα απολογηθούμε κιόλας; Όταν λες τη μισή αλήθεια, ή μάλλον το ¼ της αλήθειας, αυτό είναι το χειρότερο ψέμα. Κατ’ αρχήν οι ίδιοι τεχνικοί σύμβουλοι κάνουν την εισήγηση. Η τεχνική υπηρεσία η ίδια είναι αυτή που κάνει την εισήγηση για να προχωρήσει το φράγμα».
«Ο κ. Καλλιοντζής δεν αναφέρει τα πραγματικά αίτια. Προβλήθηκε ότι η μόνη αιτία είναι ότι θα μεταφερθούν τα υλικά. Γιατί δεν είπε και τα άλλα 3-4 που υπάρχουν. Κατ’ αρχήν υπήρχε πρόβλημα με τον υπερχειλιστήρα του φράγματος. Δεν είχε προβλεφθεί. Ήταν λάθος η στατική μελέτη και έγινε εξαρχής. Δεν είχε προβλεφθεί ο φωτισμός του όλου έργου όταν αυτό θα τελειώσει. Αυτές οι εργασίες πρέπει να γίνονται συγχρόνως», σημείωσε ο κ. Γερομάρκος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου