Όλοι στο ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι περιμένουν τις εξελίξεις, παρά τα γεγονότα που προέκυψαν μετά τη μακρά συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος προχθές, και την όχι καθοριστική απόφαση του προέδρου για το τι μέλλει γενέσθαι στο κόμμα. Έτσι τώρα αναμένεται να συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος το οποίο και θα καθορίσει τις εξελίξεις.
Όπως ανέφερε ο βουλευτής Καβάλας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Παπουτσής, «είμαστε στην αρχή των εξελίξεων, όσων είχαν περίπου προβλεφθεί ή είχαν ανιχνευθεί ως διαφαινόμενες ή μη προθέσεις του κ. Παπανδρέου. Το τι έγινε ακριβώς δεν μπορώ να πω αυτή τη στιγμή. Περιμένω να γίνει εξειδίκευση. Ακολουθεί το Εθνικό Συμβούλιο που θα περιγράψει με μεγαλύτερη σαφήνεια αυτά που προκύπτουν και πρωτίστως έχει ευθύνη η πολιτική ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να τα κάνει αυτά, ο ίδιος ο πρόεδρος και το Πολιτικό Συμβούλιο. Βρισκόμαστε σε μια φάση που είναι ιδιαιτέρως δύσκολη για τη χώρα, και το ΠΑΣΟΚ στο μέτρο που στηρίζει αυτή την κυβέρνηση που παίρνει καθοριστικές αποφάσεις για την τύχη της χώρας τις επόμενες μέρες, οφείλει και να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του στο συντομότερο δυνατό χρόνο και ταυτόχρονα να εξυπηρετήσει τις ανάγκες, σε σχέση με το να επιδοθεί η κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου απερίσπαστη στο έργο το οποίο έχει αναλάβει και το οποίο είναι περιγεγραμμένο και οριοθετημένο χρονικά περίπου».
«Δεν θέλω να πω οτιδήποτε άλλο που μας αναβιβάζει σε μάγους ή σε μάντεις καλών προθέσεων που σε κάθε περίπτωση θέλω να πιστεύω ότι υπάρχουν και εξακολουθούν να υπάρχουν στο σύνολο των ηγετικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ και πολύ περισσότερο φυσικά στο πρόσωπο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου. Η άποψή μου είναι λοιπόν εν κατακλείδι, πως οι πολιτικές ηγεσίες πάντοτε, νυν και αεί οφείλουν να παίρνουν εκείνες τις αποφάσεις που να είναι όσο το δυνατόν πλησιέστερα στο συμφέρον της χώρας, στο συμφέρον του πολιτικού φορέα το οποίο υπηρετούν, και να αίρονται κάθε φορά στο ύψος των περιστάσεων», παρατήρησε.
Από την άλλη πλευρά ο βουλευτής Καβάλας του ΠΑΣΟΚ Σάββας Εμινίδης, σχολίασε πως «βγήκε καπνός. Ο Παπανδρέου πήρε ξεκάθαρη θέση. Άρα τώρα έγκειται στην κοινοβουλευτική ομάδα ή στο Εθνικό Συμβούλιο, αυτό θα αποσαφηνιστεί τις επόμενες μέρες, να βγάλουμε τον νέο αρχηγό, που ουσιαστικά από εδώ και πέρα θα έχει την ευθύνη να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές. Πλέον είναι ξεκάθαρο αυτό. Και αυτό είναι που θα δώσει ώθηση και προς το ΠΑΣΟΚ σαν κόμμα. Σήμερα επειδή οι συνθήκες είναι λίγο δύσκολες για να πας στη βάση, γι’ αυτό παραμένει τυπικά πρόεδρος ο Γ. Παπανδρέου και πάμε με υποψήφιο πρωθυπουργό αυτόν που θα επιλέξει η κοινοβουλευτική ομάδα. Θα εκλεγεί νέος αρχηγός μετά τις εκλογές. Αυτός που θα αναλάβει τώρα και θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές μετά θα είναι και υποψήφιος πρόεδρος. Εγώ είπα ότι αυτό που προέχει σήμερα είναι η διάσωση της χώρας. Μέχρι 15 Μαρτίου θα παιχτούν αρκετά και θα υπάρξουν πολλά προβλήματα. Εμένα με ικανοποιεί σήμερα το ΠΑΣΟΚ, όπως και να έχει να μην είναι εμπόδιο στην ολοκλήρωση της συμφωνίας αυτής».
Τέλος, από την άλλη πλευρά ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Χατζηχρήστου, τόνισε πως «είναι η εισήγηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ η οποία θεωρώ ότι ήταν πολύ σωστή γιατί δεν φωτογραφίζει διαρχία και θεωρώ ότι αυτές οι αποφάσεις έχουν την εξέλιξη και ακουμπάνε σε δύο γεγονότα. Το ένα είναι η οικονομική κρίση και το δεύτερο είναι πότε θα γίνουν οι εκλογές. Αν θέλουμε να μιλάμε για ένα κόμμα που ψάχνει να βρει την ιδεολογική του ταυτότητα. Ο κ. Σαμαράς κοιμάται με μια ατζέντα στην αγκαλιά και φοβάται μη δεν γραφεί στην ιστορία της χρεοκοπίας της χώρας και αυτός σας πρωθυπουργός. Αν λοιπόν γίνουν εκλογές πριν το Πάσχα εκτίμησή μου είναι ότι δεν υπάρχει χρόνος για συνέδριο. Γιατί όταν μιλάμε για συνέδριο, πρέπει να γίνει και προσυνεδριακός διάλογος, πρέπει να μιλήσεις και πολιτικά, να κάνεις και την αποτίμηση και όλα. Δεν είναι μόνο ο πρόεδρος, όταν αλλάζει διοίκηση, είναι και ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, είναι και οι νομαρχιακές επιτροπές είναι και όλα. Από εκεί και μετά αν οι εκλογές γίνουν μετά το Πάσχα, που είμαι υπέρ-σίγουρος ότι θα γίνουν πάρα πολύ μετά το Πάσχα, βεβαίως υπάρχει χρόνος να γίνει αλλαγή ηγεσίας πριν τις εθνικές εκλογές. Δεν θα υπάρχει διαρχία εννοώ ότι είτε με αποφάσεις συλλογικών οργάνων ή με διατάξεις προβλέπεται ότι άλλος θα είναι ο πρωθυπουργός και άλλος ο πρόεδρος».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου