Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

Μακρινοί συγγενείς και όχι πρόγονοι οι Νεάντερταλ, σύμφωνα με Ελληνίδα ερευνήτρια

Οι Νεάντερταλ δεν είναι προγονοί του σύγχρονου ανθρώπου, αλλά κοντινοί συγγενείς μας, ενώ η πραγματική καταγωγή μας προέρχεται από ένα άλλο είδος πληθυσμού (Homo Heilderbergensis) που έζησε μισό εκατομμύρια χρόνια πριν στην Αφρική, ωστόσο εξελίχθηκε απομονωμένα και στην Ευρώπη.

Αυτό αποδεικνύει μελέτη της ερευνήτριας του γερμανικού ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας, Μαξ Πλανκ και αναπληρώτριας καθηγήτριας του πανεπιστημίου City Graduate Center της Νέας Υόρκης, Κατερίνας Χαρβάτη.

«Υπάρχει συγγένεια με τους Νεάντερταλ, αλλά όχι καταγωγή. Είναι ένα παρακλάδι, στενά συνδεδεμένο με μας, που όμως δεν έχει συνεισφέρει στην εξέλιξη του σύγχρονου ανθρώπου» δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η κ.Χαρβάτη. Σύμφωνα με την ίδια, πρόγονος των σύγχρονων ανθρώπων είναι ο Homo Heilderbergensis, που εξελίχθηκε στον Homo Sapiens, τα πρώτα ευρήματα του οποίου εντοπίζονται πριν περίπου 150.000 χρόνια στην Αφρική. Αντίστοιχα ευρήματα του είδους εντοπίστηκαν και στην Ευρώπη, όπου το είδος εξελίχθηκε απομονωμένα.

«Οι πρώτοι σύγχρονοι άνθρωποι της Ευρώπης και της Αφρικής είναι πολύ όμοιοι στην εμφάνισή τους, κατάγονται από ίδιο πληθυσμό, που ξεκίνησε από την ανατολική Αφρική 40.0000 χρόνια πριν και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, διαμορφώνοντας τους γεωγραφικούς πληθυσμούς, η διαφοροποίηση των οποίων έχουν να κάνουν με τις τοπικές συνθήκες, το περιβάλλον, αλλά και από τυχαίους παράγοντες» διευκρίνισε η Ελληνίδα ερευνήτρια.

«Είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι γεωγραφικές διαφορές των σημερινών ανθρώπων ξεκινούν μόλις πριν από 30.000 - 40.000 χρόνια» επισημαίνει. Σε ό,τι αφορά τις μορφολογικές διαφορές Νεάντερταλ και Homo Sapiens, εντοπίζονται κυρίως στην ανατομία του κρανίου τους, που για τους πρώτους χαρακτηριστικό είναι το στενό μέτωπο, τα έντονα φρύδια και η προεξοχή του κρανίου προς τα πίσω. Επιπλέον, οι Νεάντερταλ δεν είναι σίγουρο ότι είχαν ομιλία, ενώ χρησιμοποιούσαν λίθινα εργαλεία, όχι και τόσο προηγμένα σε σύγκριση με τον Homo Sapiens. Εξαφανίζονται δε λίγο μετά την άφιξη του σύγχρονου ανθρώπου στην Ευρώπη.

Η έρευνα της κ.Χαρβάτη στηρίζεται σε απολιθώματα του σύγχρονου ανθρώπου στην Αφρική και στην Ευρώπη για την μελέτη των οποίων χρησιμοποιήθηκε μία πρωτοποριακή μέθοδος της τρισδιάστατης γεωμετρικής μορφομετρίας. Πρόσφατη δημοσίευσή της στο περιοδικό Science επιλέχθηκε από το περιοδικό Time ως μία από τις 10 καλύτερες επιστημονικές δημοσιεύσεις του 2007.

Η Ελληνίδα ερευνήτρια πραγματοποιεί πρωτογενή έρευνα στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της οποίας εντοπίστηκαν στην περιοχή της Μάνης τα πρώτα απολιθώματα Νεάντερταλ (40.000 ετών). Αν και δεν υπάρχουν ακόμη αντίστοιχα ευρήματα Homo Sapiens στη χώρα μας, η κ.Χαρβάτη εκτιμά ότι τέτοιοι πληθυσμοί βρέθηκαν εδώ, στο πέρασμά τους από την Αφρική στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά τον αρχάνθρωπο των Πετραλώνων, εκτιμά ότι η έρευνά της δεν μπορεί να ανατρέψει στοιχεία από ευρήματα που εντοπίστηκαν στα Πετράλωνα και χρονολογούνται πολύ προγενέστερα.

(Πηγή: www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: