Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008

Οι "Βάκχες" του Παγγαίου γοητεύουν τους Αμερικάνους

Οι "Βάκχες" του Ευριπίδη παρουσιάζονται σε αμερικανικές πόλεις, κυρίως σε πανεπιστήμια, συγκεντρώνοντας μεγάλο αριθμό θεατών, αλλά και αποκομίζοντας πολύ καλές κριτικές από τοπικά ΜΜΕ.

Την αρχαία αυτή τραγωδία μεταφέρει στην Αμερική το Θεατρικό Σχήμα του Λεωνίδα Λοϊζίδη, υπό την αιγίδα των υπουργείων Εξωτερικών, Τουριστικής Ανάπτυξης, Μεταφορών και Επικοινωνιών, του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού, του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων και με την στήριξη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού - ΗΠΑ με τον πρόεδρό του Θεόδωρο Σπυρόπουλο, της Ελληνικής Εταιρίας "Παιδεία" και τον πρόεδρό της Ηλία Τομάζο, καθώς και άλλων ομογενειακών φορέων.

Παρά το γεγονός ότι είναι το μοναδικό έργο της αρχαιότητας, όπου ο Διόνυσος πρωταγωνιστεί ως ανθρωποποιημένος θεός, εντούτοις ο σκηνοθέτης καινοτόμησε και ανέθεσε όλους τους ρόλους σε γυναίκες. Οι παραστάσεις ξεκίνησαν στη Νέα Υόρκη και συνεχίζονται σε πανεπιστημιακούς χώρους άλλων πόλεων.

"Οι οκτώ γυναίκες ηθοποιοί καταχειροκροτούνται από τους θεατές, δίνοντας παράλληλα το άλλο, δημιουργικό πρόσωπο της χώρας μας", δήλωσε ο κ. Λοϊζίδης, σημειώνοντας: "Ο ελληνικός πολιτισμός αγκαλιά με όλο τον κόσμο, αυτό είναι το σύνθημα της περιοδείας μας. Και αποτελεί χρέος μας να βγάλουμε προς τα έξω αυτά που έχουμε κληρονομήσει από τους προγόνους μας, αλλά και να τα προστατεύσουμε".

Τη μουσική του έργου έγραψε ο βραβευμένος μουσικοσυνθέτης, Δημήτρης Κατής. Στο ρόλο του Διόνυσου εμφανίστηκε η Εμιλυ Παύλου, του Τειρεσία η Χριστίνα Μορογιάννη, του Κάδμου η Μαριάννα Οικονομίδου, του Πενθέα η Μαρία Μαλλούχου, του Θεράποντα η Χρυσάνθη Γεωργαντίδου και η Λουίζα Ζούζια, του Αγγελιοφόρου η Ευτυχία Παπαδοπούλου, ενώ τον Χορό αποτελούσαν οι: Βασιλική Πίντζα, Ευτυχία Παπαδοπούλου και Μαρία Μαλλούχου, με επικεφαλής τη Λουίζα Ζούζια και την Χρυσάνθη Γεωργαντίδου.

Το έργο προσάρμοσε-μετάφρασε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρίκα Θωμαδάκη, τα σκηνικά και τα κουστούμια επιμελήθηκε η Δέσποινα Βολίδη, ενώ υπεύθυνη για τις χορογραφίες είναι η Ελβίρα Μπαρτζώκα, τις μάσκες ετοίμασε ο Ευσεκίας Τριβουλίδης και την οργάνωση παραγωγής ανέλαβε η Χρυσάνθη Γεωργαντίδου.

Το συντονισμό των δύο παραστάσεων στη Νέα Υόρκη ανέλαβε ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών "Ομόνοια" Νίκος Καστρινάκης.

Το Θεατρικό Σχήμα του Λεωνίδα Λοϊζίδη θα δώσει συνολικά παραστάσεις σε 18 πόλεις των ΗΠΑ και μετά θα συνεχίσει με εμφανίσεις σε χώρες της Ευρώπης και της Αυστραλίας. Το έργο παρουσιάζεται στα ελληνικά με αγγλικούς υπέρτιτλους.

(Πηγή: www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: