Τον αστρονόμο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) Κλεομένη Τσιγάνη τίμησε η Επιτροπή της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU) που δίνει ονόματα στους αστεροειδείς, δίνοντας το όνομά του στον αστεροειδή που μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν γνωστός με τα στοιχεία 1999 RC221.
Εφεξής, ο αστεροειδής αυτός θα ονομάζεται 21775 Tsiganis, όπου ο αριθμός 21775 δηλώνει τη θέση του αστεροειδούς στον κατάλογο εκείνων των οποίων η τροχιά έχει υπολογισθεί με ακρίβεια.
Ο αστεροειδής 1999 RC221 ανακαλύφθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1999 με το τηλεσκόπιο LONEOS του αστεροσκοπείου Lowell. Έχει διάμετρο περίπου 3 χιλιόμετρα και η τροχιά του έχει μεγάλο ημιάξονα 2,23 Αστρονομικές Μονάδες, εκκεντρότητα 0.14, κλίση 5 μοιρών ως προς το επίπεδο της τροχιάς της Γης και περίοδο 3,33 έτη.
Παρ΄ όλο που η ερευνητική δουλειά του Κλεομένη Τσιγάνη σχετίζεται με τη χαοτική κίνηση των αστεροειδών, η τροχιά του αστεροειδούς 21775 Tsiganis δεν παρουσιάζει την παραμικρή ένδειξη Χάους!
Ο Κλεομένης Τσιγάνης πήρε το πτυχίο Φυσικής το 1996 και το διδακτορικό του το 2002 από το Τμήμα Φυσικής του Α.Π.Θ. Θέμα του διδακτορικού του ήταν η χαοτική διάχυση των αστεροειδών. Στη συνέχεια πήρε υποτροφία από το πρόγραμμα Marie Curie της Ε.Ε. και εργάσθηκε για δύο χρόνια στο Αστεροσκοπείο της Νίκαιας. Εκεί ασχολήθηκε στην ομάδα που εισηγήθηκε το μοντέλο της δημιουργίας του Ηλιακού Συστήματος, το οποίο είναι σήμερα γενικά αποδεκτό, και συνέδεσε τον Όψιμο Σφοδρό Βομβαρδισμό με τη δομή της ζώνης των αστεροειδών. Σήμερα, είναι Λέκτορας στο Σπουδαστήριο Μηχανικής του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ. Ο μοναδικός άλλος Έλληνας, το όνομα του οποίου έχει δοθεί σε αστεροειδή, είναι ο ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής, υπεύθυνος πολλών διαπλανητικών αποστολών της NASA.
(Πηγή: www.evdomi.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου