Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Έχουν ληφθεί οι αποφάσεις για την ΕΟΖ;

Για «άκαιρο» διάλογο σ’ ένα τοπίο προειλημμένων πολιτικών αποφάσεων, κάνει λόγο ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης, όσον αφορά την υπόθεση των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.


Όπως αναφέρει ο βουλευτής, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Νότης Μηταράκης, απαντώντας σε ερώτηση που είχε κατατεθεί κατά το μήνα Σεπτέμβριο από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και ο ίδιος, αναφορικά με το ενδεχόμενο της δημιουργίας Ειδικών Οικονομικών Ζωνών σε περιοχές της Ελλάδας, παραδέχθηκε ότι η Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης προετοιμάζεται να «υποδεχτεί» την ίδρυση ΕΟΖ.

Μάλιστα, όπως αναφέρει, «ο υφυπουργός είχε επικαλεστεί έρευνα που είχε αναθέσει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε ιδιωτική εταιρία με σκοπό τη «Διερεύνηση Σκοπιμότητας και τον στρατηγικό σχεδιασμό δημιουργίας Ελεύθερων Οικονομικών Ζωνών στην Ελλάδα», σύμφωνα με τα αποτελέσματα της οποίας η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη είναι «προνομιακό» πεδίο για την υλοποίηση του σχεδίου για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες. Ειδικότερα δε, στη συγκεκριμένη απάντηση ο υφυπουργός κ. Μηταράκης, εξέθετε ένα ιδιαίτερα επεξεργασμένο και λεπτομερές πλαίσιο για την ίδρυση και τη λειτουργία των ΕΟΖ, το οποίο, μεταξύ άλλων, συμπεριελάμβανε ζητήματα μείωσης φορολογικών συντελεστών υπέρ επιχειρήσεων, παροχής αντισταθμιστικών οφελών προς ήδη εγκατεστημένες εκτός ΕΟΖ επιχειρήσεις, κατάθεσης αιτήματος προς την αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή για την χορήγηση άδειας δημιουργίας ΕΟΖ στην Ελλάδα. Η απάντηση του υφυπουργού καθώς και η αποκάλυψη ότι ιδιωτική εταιρία έχει αναλάβει να εκπονήσει μελέτη για την δημιουργία εμπεριστατωμένου πλαισίου λειτουργίας για τις ΕΟΖ, ειδικότερα στην περιοχή της ΑΜΘ, δείχνουν ότι το σχέδιο ίδρυσης ΕΟΖ, δεν αποτελεί πλέον απλό ενδεχόμενο, αλλά ένα καταρτισμένο πολιτικό σχέδιο η υλοποίηση του οποίου δρομολογείται άμεσα».

Τονίζεται μάλιστα πως «μέσα στο πλαίσιο αυτό, η δημόσια αντιπαράθεση του περιφερειάρχη ΑΜ- Θ Άρη Γιαννακίδη με τον κ. Παυλίδη θυμίζει «άκαιρο» διάλογο σ ένα τοπίο προειλημμένων πολιτικών αποφάσεων. Αφενός η ηγεσία της Περιφερείας ΑΜΘ γνωρίζει τα σχέδια υλοποίησης του σχεδίου για τις ΕΟΖ, εφόσον η διοίκηση της Περιφέρειας ανέθεσε την εκπόνηση της διερευνητικής μελέτης, αφετέρου τα κριτικά αντανακλαστικά της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα ήταν χρήσιμο να είχαν ενεργοποιηθεί, πριν βρεθούμε στον προθάλαμο της δημιουργίας των ΕΟΖ. Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος με τον οποίο αναδεικνύεται το ζήτημα στη δημόσια συζήτηση με τον περιφερειάρχη να μην τοποθετείται ανοιχτά, παρά το ότι έχει προηγουμένως συνομολογήσει στην εκπόνηση μελετών για την προώθηση του σχεδίου του ΕΟΖ, την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών να εξαίρει τις «αναπτυξιακές» δυνατότητες των ΕΟΖ, ενώ ο υφυπουργός Εργασίας στο πλαίσιο της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων – η οποία πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα – έχει εκφράσει ρητά τη διαφωνία του με την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, αποτυπώνει μια πολιτικής προέλευση εσωτερική αντίφαση μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών, η οποία ενδέχεται και να παραμείνει αγεφύρωτη στο μέλλον».

Δεν υπάρχουν σχόλια: