Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Σ. ΚΟΣΜΙΔΗΣ: «Η σοσιαλδημοκρατία σήμερα έχει απολέσει την ταυτότητά της»

«Η σοσιαλδημοκρατία σήμερα έχει απολέσει την ταυτότητά της», σχολίασε ο πρώην γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας του ΠΑΣΟΚ Σάββας Κοσμίδης, σχετικά με τις εξελίξεις στην πολιτική σκηνή αλλά και την φθίνουσα πορεία του ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας ωστόσο ότι το κόμμα δεν πρέπει να διαλυθεί αλλά να ανασυγκροτηθεί.


«Ομολογουμένως, αν κανείς σήμερα εξετάσει διαχρονικά την πορεία του ΠΑΣΟΚ θα βρει αρκετά λάθη, που στοίχισαν στην εξέλιξη τον τόπο και στο σημερινό πρόβλημα που έχει ο ελληνικός λαός. Δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι υπάρχουν και πολλά θετικά σημεία σε όλη την πορεία. Οπωσδήποτε από το ΠΑΣΟΚ ανέμενε ο κόσμος να κινηθεί προς μια θετική κατεύθυνση και να μην είναι αυτή η τελική κατάληξη», παρατήρησε ο κ. Κοσμίδης και συμπλήρωσε πως «εκ του αποτελέσματος μπορούμε αβίαστα να πούμε σήμερα ότι αν υπήρχαν κάποιοι μηχανισμοί στο ΠΑΣΟΚ για την επιδιόρθωση των λαθών του, δεν λειτούργησαν ή αποδείχθηκαν αναποτελεσματικοί. Σαφέστατα η όλη εξέλιξη των πραγμάτων μέσα από τις διακυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και από το ρόλο που κλήθηκε να παίξει στην ελληνική κοινωνία αποδείχθηκε ότι οι μηχανισμοί δεν υπήρχαν, ή αν τυπικά υπήρχαν ήταν αναποτελεσματικοί. Πιθανολογώ ότι οι υπάρχοντες μηχανισμοί πίστευαν ότι όλα εξελίσσονται καλά, ότι δεν έπρεπε να διαταράξουμε την πορεία των πραγμάτων, κάτι που κατέληξε σε πολύ αρνητικό αποτέλεσμα».

Τα λάθη Σημίτη

«Όσον αφορά τη διακυβέρνηση Σημίτη, διεπράχθησαν δύο πολύ σοβαρά λάθη. Να χαρακτηρίσω τον κ. Σημίτη ως ένα συνετό πρωθυπουργό, νοικοκύρη, όπως λέγαμε, στου οποίου τη θητεία όμως διεπράχθησαν δύο πράγματα πολύ χαρακτηριστικά για την πορεία του τόπου. Το ένα ήταν η περίοδος του Χρηματιστηρίου, όπου ενώ όφειλαν να δουν που εξελίσσεται όλη αυτή η υπόθεση δεν έκανε κανενός είδους παρέμβαση, με αποτέλεσμα πάρα πολλοί Έλληνες να χάσουν χρήματα και να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση ότι μπορεί κανείς τζογάροντας να κερδίσει. Η τελική κατάληξη ήταν πολύ αρνητική για τον τόπο. Πιθανόν εκτιμούσαν ότι η παρέμβαση θα λειτουργούσε αρνητικά στην εξέλιξη της Οικονομίας. Αυτά τα πλήρωσε το ΠΑΣΟΚ και τα πλήρωσε και ο τόπος. Το δεύτερο σημείο που εγώ προσωπικά χαρακτηρίζω ως αρνητικό ήταν οι αλλαγές που έγιναν στον τομέα της Γεωργίας, όπου δημιουργήθηκαν κάποια κοινοτικά προγράμματα, τα οποία αποδεχθήκαμε, με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, με τις μορφές των επιδοτήσεων, και ουσιαστικά αχρηστέψαμε την παραγωγική βάση της Ελλάδας. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας έναντι των άλλων χωρών της Ευρώπης ήταν ο γεωργικός τομέας, διότι εμείς δεν είχαμε βιομηχανικά προϊόντα ή προϊόντα τεχνολογίας να εξάγουμε σε χώρες. Το δεχθήκαμε με αποτέλεσμα να αχρηστέψουμε την παραγωγική μας βάση, και επιπλέον η όποια παραγωγή γινόταν σε αυτή συμμετείχαν αλλοδαποί που εξήγαγαν στην πατρίδα τους ένα μεγάλο ποσό συναλλάγματος που κέρδιζαν. Αυτά είναι μια αρνητική εξέλιξη για το πώς καθοδηγείς μια κοινωνία. Αυτά εγώ χαρακτηρίζω τα σημαντικά σφάλματα της περιόδου Σημίτη», παρατήρησε ο κ. Κοσμίδης.

Η σοσιαλδημοκρατία απώλεσε την ταυτότητά της

Όπως είπε, «το ΠΑΣΟΚ, είναι η έκφραση αυτού που θα λέγαμε σήμερα δημοκρατικής κεντροαριστεράς παράταξης, σοσιαλδημοκρατίας. Αυτά συμπυκνώνονται σε μια ιδεολογία όπου περίπου έχει εγκαταλειφθεί σε διεθνές επίπεδο. Κανένα κράτος σήμερα δεν φαίνεται να έχει ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας αλώθηκε από τις δυνάμεις του χρήματος και χρησιμοποιείται. Το οικονομικό μοντέλο του σοσιαλισμού σαφέστατα δεν είναι ο άκρατος κρατισμός που ίσχυσε στο μοντέλο της Σοβιετικής Ένωσης, ούτε ο άκρατος καπιταλισμός που ίσχυσε στην Αμερική και στην Αγγλία και σε αυτό που ονομάζουμε οικονομικό φιλελευθερισμό. Είναι ένα σύστημα που σε γενικές γραμμές λειτουργεί η αγορά. Υπάρχει το κράτος που ελέγχει βασικούς τομείς της αγοράς. Γιατί εδώ που φτάσαμε σήμερα δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγξει ούτε την τιμή του ψωμιού, την τιμή του γάλακτος. Η σοσιαλδημοκρατία σήμερα έχει απολέσει την ταυτότητά της».

«Το κράτος ακόμα μπορεί και πρέπει να ελέγχει και κάποιους τομείς ακολουθώντας άλλους κανόνες, όχι τους κανόνες που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ που έκανε ένα πολύ μεγάλο λάθος. Επειδή την τελευταία τριακονταετία κυβέρνησε πιο πολύ το ΠΑΣΟΚ επιμερίζω την ευθύνη ανάλογα. Ο φιλελευθερισμός και αυτές οι θεωρίες περί παγκοσμιοποίησης και ελεύθερης αγοράς σε όλα τα επίπεδα κατόρθωσαν να αμαυρώσουν τις ιδεολογίες της σοσιαλδημοκρατίας γιατί δεν κινήθηκε και δεν τις εφάρμοσε σωστά», παρατήρησε και συμπλήρωσε πως «η σοσιαλδημοκρατία απώλεσε την ταυτότητά της σε παγκόσμιο επίπεδο. Σήμερα ο Γ. Παπανδρέου είναι πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, και ψάχνω να δω αυτή η Σοσιαλιστική Διεθνής τι κατεύθυνση δίνει πάνω στα κοινωνικά ζητήματα. Τολμώ να πω ότι έχει αλωθεί η σοσιαλδημοκρατία από τις δυνάμεις του χρήματος και του κεφαλαίου, και είμαστε στο σημείο που είμαστε. Και είναι απορίας άξιο, σε τι ωφελήθηκε ο μέσος πολίτης από αυτή την ελεύθερη αγορά. Διεπράχθη ένα πολύ σοβαρό λάθος σε διεθνές επίπεδο από τη σοσιαλδημοκρατία».

Υπογράμμισε μάλιστα πως «στην Ελλάδα έγινα πολλοί τομείς με κρατικό έλεγχο, και αυτούς τους τομείς ήρθαν τα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, και τους υπονόμευσαν με αυτόν τον τρόπο που προσλάμβαναν περισσότερα άτομα από αυτά που ήταν αναγκαία και πολλές φορές χωρίς να έχουν την ανάλογη ειδίκευση με αποτέλεσμα να υπονομευτεί η λειτουργία τους. Στα νοσοκομεία για παράδειγμα, δεν προσλαμβάνονταν με ρουσφέτι; Έγιναν μήπως διαγωνισμοί για να προσληφθούν διοικητικοί υπάλληλοι; Αυτά τα πλήρωσε ο τόπος και θεωρητικά υπονομεύτηκε και στην Ελλάδα η σοσιαλδημοκρατία».

Το «σύστημα ΠΑΣΟΚ»

Όπως ανέφερε ο κ. Κοσμίδης, «σε όλη την Ελλάδα μετά το ’81 αναπτύχθηκε βαθμιαία ένα σύστημα ΠΑΣΟΚ, το οποίο πολλές φορές σε ορισμένα σημεία αντέγραψε και η ΝΔ, με πολύ κακά αποτελέσματα για τον τόπο. Σήμερα αν θέλουμε με ψυχραιμία να αξιολογήσουμε την τελευταία 30ετία, θα δούμε ότι σε πολλά σημεία όχι μόνο ήμασταν αρνητικοί αλλά δημιουργήσαμε και διαλυτικές καταστάσεις και προϋποθέσεις».

Σχολίασε δε πως «θα λέγαμε σήμερα ο κ. Σαμαράς, που του απονέμουν και εύσημα, κάνει κάτι διαφορετικό από τον Παπανδρέου; Ακολουθεί το πρόγραμμα του Παπανδρέου. Ο κόσμος υποφέρει, έχει πολύ σοβαρά προβλήματα και εγώ θα έλεγα πως ούτε τα δάνεια μπορούν να μας σώσουν, ούτε η Μέρκελ, ούτε ο Ομπάμα, αν δεν αποφασίσουμε εμείς εδώ στην Ελλάδα να λειτουργήσουμε με νοικοκυριό, με τάξη και ευνομία. Πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θα υποστήριζε ένα φορέα που θα εξασφάλιζε τη δημοκρατία, και να έχει ένα κοινωνικό σύστημα στον τομέα των συντάξεων, των νοσοκομείων, Παιδεία με προγραμματισμό, δικαιοσύνη».

«Δεν τους πιστεύει ο κόσμος»

Τόνισε δε πως «δεν είμαι ικανοποιημένος ούτε εγώ από όλες αυτές τις εξελίξεις. Λέω τι είναι ανάγκη να γίνει. Είναι ανάγκη ο χώρος να ανασυγκροτηθεί με αξιόπιστη ηγεσία σε αυτή τη βάση. Και δεν νομίζω ότι οι εναπομείναντες ηγέτες ή ηγετίσκοι μπορούν να εγγυηθούν κάτι τέτοιο. Δεν τους πιστεύει ο κόσμος. Ούτε το Λοβέρδο, ούτε το Χρυσοχοϊδη, ούτε τη Διαμαντοπούλου, ούτε κανέναν. Ούτε ο Βενιζέλος μπορεί να λειτουργήσει για να ανασυστήσει την παράταξη στην κραταιά μορφή της που γνωρίσαμε».

«Εδώ σήμερα φτάσαμε σε ένα σημείο που δεν μπορεί να πει κάποιος τι ακριβώς πρέπει να γίνει από τους κυβερνώντες. Δηλαδή να διαλυθεί η κυβέρνηση. Τι έρχεται; Δεν υπάρχει τίποτε έτοιμο. Την εξουσία την παίρνει ο ηγέτης που δίνει βάση στο λαό και όχι στις συνιστώσες. Λείπει η αξιόπιστη πολιτική δύναμη που θα εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός για να υλοποιήσει όλα αυτά. Τα τρία τελευταία χρόνια έχουν αναλωθεί στο πως θα πάρουν το δάνειο, και από ποιους θα πάρουν. Δεν υπήρξε καμία ουσιαστική παρέμβαση σε κανέναν άλλο τομέα πλην θεωρητικών αντιλήψεων. Όλα έχουν αλλάξει σε αυτόν τον τόπο και όποια δύναμη θέλει να διακυβερνήσει πρέπει να τα λάβει αυτά όλα υπόψη της», ανέφερε.

Παρατήρησε επίσης ότι «πολλές φορές οι χρυσοπληρωμένοι ειδικοί σύμβουλοι δημιούργησαν τα δικά τους καθεστώτα και πρόσθετη γραφειοκρατία για να δικαιολογούν τη θέση τους χωρίς αυτό να ωφελήσει σε τίποτα τους πολίτες», ενώ υπογράμμισε κλείνοντας πως «το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ανασυγκροτηθεί. Δεν διαλύεται το ΠΑΣΟΚ. Είναι η βάση αυτού που λέμε δημοκρατική παράταξη. Είναι έκφραση μιας συγκεκριμένης ιδεολογίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: