Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Ν. ΧΟΥΝΤΗΣ: Η πολιτική ευθύνη των κυβερνώντων

«Το θέμα καταλήγει σε πολιτική ευθύνη των κυβερνώντων και εδώ και στην ΕΕ. Θα έλεγα ότι αυτή η ευθύνη θεσμοθετημένα πάσχει», σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, σχετικά με την υπόθεση επιστροφής από την Ελλάδα κονδυλίων άνω του ενός δις, θέμα που είχε αναδείξει και με σχετική ερώτηση.


«Σε μια περίοδο που περικόπτονται μισθοί και συντάξεις, δεν είναι το μόνο δείγμα που δεν αξιοποιούν τέτοια κονδύλια, αποδεικνύει πως είναι στον αέρα και αυτό που λένε αναπτυξιακό. Χωρίς τον πρωτογενή τομέα δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη», παρατήρησε και συμπλήρωσε πως «στο μυαλό τους εδώ και τρία χρόνια που μπήκαμε στο μνημόνιο είναι πως θα εκπληρώσουν τις βάρβαρες προϋποθέσεις και όρους και δεν σκέφτονται καθόλου πως θα αξιοποιήσουν κάποια πράγματα, πως θα ανακουφίσουν την κοινωνία, πως θα την κρατήσουν όρθια».

Σχετικά με τις ευθύνες αυτών που δεν επέτρεψαν στην Ελλάδα να πάρει τα κονδύλια αυτά, παρατήρησε πως «αυτοί κρύβονται πίσω από την πολιτική ευθύνη της εκάστοτε κυβέρνησης. Το θέμα καταλήγει σε πολιτική ευθύνη των κυβερνώντων και εδώ και στην ΕΕ. Θα έλεγα ότι αυτή η ευθύνη θεσμοθετημένα πάσχει. Εδώ δεν υπάρχει νόμος περί ευθύνης επιτρόπων όταν και αυτοί δεν βλέπουν κλπ. Εύκολα λέμε γραφειοκρατία, ενώ υπάρχει ευθύνη συγκεκριμένων ανθρώπων που δυστυχώς θεσμικά δεν έχει εξασφαλιστεί το να τιμωρούνται, σε ένα κλίμα ατιμωρησίας που μας προσπερνά. Τίποτα δεν είναι αθώο. Ούτε οι συγκεκριμένες ενέργειες, ούτε οι παραλείψεις των ενεργειών για να υπερασπιστείς τα εθνικά συμφέροντα. Βεβαίως δεν είναι τίποτα αθώο. Η δική μας προσπάθεια είναι να ανακαλύψουμε και το δόλο και τη σκοπιμότητα έτσι ώστε να ανακαλύψουμε προς τα που πάει και πως σκέφτονται οι ιθύνοντες».

Τέλος, σχετικά με τις διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χουντής παρατήρησε πως «υπάρχει ένα κλίμα συμμετοχής και μια αισιοδοξία ότι αυτό θα μας ενδυναμώσει, θα μας κάνει πιο ριζοσπαστικούς, πιο αποφασιστικούς, πιο έτοιμους. Συμμετέχουν πολλοί νέοι στη διαδικασία. Στην τοπική μου κίνηση σχεδόν τετραπλασιάστηκε η δύναμη των μελών και είδα αξιόλογους ανθρώπους που ήταν σε άλλους πολιτικούς χώρους και που σήμερα θα ήθελαν να συμμετέχουν στη διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ.Και στους υποψηφίους για τη συνδιάσκεψη υπήρχαν νέα πρόσωπα. Αυτοί που έρχονται θέλουν να συμμετέχουν και στα όργανα και στη συνδιάσκεψη. Οι άλλοι ίσως έχουν συνηθίσει και κάνουν χώρο για τους νέους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: