Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Ν. ΜΑΡΙΑΣ: "Το Κοινοβούλιο δεν έχει κανένα απολύτως νόημα"


Για «καταρράκωση του Κοινοβουλευτικού πολιτεύματος», κάνει λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς, σχολιάζοντας τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που προωθεί η κυβέρνηση, σημειώνοντας πως «τώρα πλέον αρχίζει να δημιουργείται ένα ζήτημα. Διότι δεν μπορεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να αφήνει όλα αυτά να γίνονται».

Όπως ανέφερε ο κ. Μαριάς, «είχα πει και στην Βουλή εδώ και πολύ καιρό, ότι η κυβέρνηση ρέπει προς τον αυταρχισμό. Διότι μέχρι τον Σεπτέμβριο, επί της ουσίας δεν έφερε κανένα νόμο στη Βουλή για να ψηφίσει και έφερνε διάφορες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που είχε περάσει ο κ. Παπαδήμος. Τώρα, ενώ η Βουλή υπάρχει, ενώ έχει δοθεί η δυνατότητα στους βουλευτές, τελικά τα πιο βασικά θέματα απέφυγαν να τα φέρουν, γιατί το πιο πιθανό ήταν ότι δεν θα έπαιρναν 153 ψήφους, και τώρα έχουν ανοίξει αυτή τη φάμπρικα, με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, καταργώντας στην ουσία τη Βουλή. Η Βουλή αυτή τη βδομάδα δεν έχει έργο. Οι Επιτροπές συνεδριάζουν μόνο για να ενημερωθούν. Η ολομέλεια δεν έχει έργο, παρά μόνο μια κύρωση μιας διεθνούς συμβάσεως και κατά τα άλλα παράγεται νομοθετικό έργο αλλά αλλού. Πίσω από κλειστές πόρτες. Στις συναντήσεις των τριών αρχηγών. Στις συναντήσεις μιας διακομματικής ομάδας που θέλουν να φτιάξουν. Δηλαδή τα τρία κόμματα θα συναντιούνται, δεν ξέρω που και θα αποφασίζουν. Υπάρχει μια Βουλή με 300 βουλευτές. Συνεδριάζουν ουσιαστικά μόνο οι 3 αρχηγοί, και θα φτιάξουν και μια 9μελή διακομματική επιτροπή που θα παίρνουν αποφάσεις. Αυτά είναι η καταρράκωση του Κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. Η ΕΕ τα επικυρώνει πλέον. Δεν είναι ΕΕ. Είναι Ευρωπαϊκή Ένωση των δανειστών».

Παρατήρησε δε πως «τους βολεύει αυτό το σύστημα. Βρήκαν τους κομματικούς στρατούς εδώ και τους διατηρούν. Διότι αν ήθελαν να κάνουν εξυγίανση στο δημόσιο, θα έλεγαν σε κάθε υπουργό να σταματήσει να έχει δεκάδες συμβούλους, στον πρωθυπουργό να πάψει να έχει εκατοντάδες συμβούλους. Εμείς κάναμε μια πρόταση, να μην μπορεί κανείς, ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε κανένας, να έχει περισσότερους από 5 συνεργάτες, που θα ήταν είτε μετακλητοί, είτε επιστημονικοί συνεργάτες. Και ας είναι από την ιεραρχία. Αυτοί είναι κομματικοί στρατοί που υπάρχουν πάνω από το δημοσιοϋπαλληλικό κόσμο, διότι δεν είναι εύκολο να δώσουν μια παράνομη εντολή και να την υλοποιήσουν. Αυτός ο κομματικός στρατός είναι αυτός με τον οποίο κάνει δουλεία η τρόικα. Υπάρχουν διάφοροι κομματικοί σύμβουλοι και παρασύμβουλοι. Υπάρχει αυτό το τρίο των κομμάτων που συζητά με την τρόικα. Διαμορφώνουν κείμενα που τους τα δίνει η τρόικα. Τα φέρνουν στους υπουργούς και τους πιέζουν να τα υπογράψουν, και κατά τα άλλα λένε ότι λειτουργεί ένα κράτος δημοκρατικά».

«Για να δείτε ότι σήμερα δεν δουλεύει ούτε το Κοινοβούλιο, είχα αυτό το θέμα με το ομόλογο της ΕΚΤ, που το αγόρασε 1,9 δις η ΕΚΤ και τον Αύγουστο το πληρώθηκε 3,2 δις. Δηλαδή έβγαλε σε μια βραδιά 1,3 δις ευρώ. Έκανα μια ερώτηση γραπτή, δεν την απαντούσαν, την μετατρέψαμε σε προφορική, τέσσερις φορές δεν έχει έρθει ο υπουργός, και κληρώθηκε δύο φορές και σήμερα που είναι να συζητηθεί δεν έρχεται κανένας υπουργός να το συζητήσει. Και αυθαιρέτως λένε δεν το συζητάμε. Το Κοινοβούλιο δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Ούτε ερωτήσεις απαντούν, ούτε νομοθετούμε, τίποτα. Ο κ. Μεϊμαράκης πρέπει να πάρει θέση», υπογράμμισε ο κ. Μαριάς.
 
Ευθύνες του προέδρου της Δημοκρατίας

Όπως υπογράμμισε, «νομίζω ότι τώρα πλέον αρχίζει να δημιουργείται ένα ζήτημα. Διότι δεν μπορεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να αφήνει όλα αυτά να γίνονται. Είπα στη Βουλή ότι διαμορφώνεται αυτό το επικίνδυνο κλίμα, διότι για να περάσει μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου, πρέπει να υπάρχουν έκτακτες συνθήκες. Εμφάνισαν ως έκτακτες συνθήκες, η οικονομική κατάσταση. Και είπα αν η οικονομική κατάσταση είναι έκτακτες συνθήκες, τότε δεν θα φέρνουν νόμους στη Βουλή, διότι η οικονομική κατάσταση αυτή θα συνεχίσει να υπάρχει. Άρα θα φέρνουν πράξεις νομοθετικού περιεχομένου».

«Προϋπόθεση για να εκδοθεί πράξη νομοθετικού περιεχομένου είναι να υφίσταται το κατεπείγον. Το ερώτημα είναι ποιο είναι το κατεπείγον σήμερα, που δεν καλύφθηκε από το κατεπείγον την προηγούμενη βδομάδα, τις 752 σελίδες. Έχει δημοσιευτεί μόνο μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία τροποποιεί τα μέτρα των 752 σελίδων. Και μπαίνει ένα ερώτημα, καλά, όταν φέρατε τα μέτρα που μαγειρεύατε για 4 μήνες, και ψηφίστηκαν για να πάρουμε τη δόση, τώρα πως τα τροποποιείτε; Τροποποιήσεις πάνω στο νόμο κάνουν», σημείωσε.

Η επικίνδυνη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Ο κ. Μαριάς ανέφερε πως «η πράξη η οποία έχει ενδιαφέρον δεν έχει βγει ακόμη. Είναι δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που θέλουν να περάσουν. Ήμουν χθες στη Βουλή μέχρι αργά. Εκεί γίνονται οι διαβουλεύσεις. Είμαστε βουλευτές και δεν ξέρουμε τι υπάρχει. Από τους δημοσιογράφους μαθαίναμε τι συζητούν οι αρχηγοί και που βρίσκεται. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η σοβαρή, αυτή που θα εκχωρεί τα δικαιώματα στους δανειστές δεν έχει δημοσιευτεί, άρα δεν υπάρχει. Δημοσιογραφικές πληροφορίες μπορεί να έχουμε μόνο».

«Θα υπάρξει μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου που την μαγειρεύουν και  η οποία περιλαμβάνει αυτό που ονομάζεται αυτόματος μηχανισμός διόρθωσης, που λέει αν δεν πιάσεις τους στόχους αυτόματα θα μειώνονται οι δαπάνες ή και οι συντάξεις. Αυτά τα καινούργια θα είναι σε άλλη πράξη. Προφανώς γίνονται τεράστιες πιέσεις και μαγειρέματα. Αυτός ο ειδικός λογαριασμός ασκείται πίεση να μην ανήκει στο ελληνικό δημόσιο αλλά στους δανειστές, και μάλιστα εκεί να μπαίνουν και τα έσοδα από το ελληνικό δημόσιο. Είναι η ΠΝΠ 228/2012. Όταν μπει κανείς και διαβάσει αυτή την πράξη θα δει ότι τροποποιούνται οι αποφάσεις της Βουλής σε σχέση με τα μέτρα. Δεν έχει μέσα τα άλλα. Άρα γιατί να το υπογράψει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αν τα υπογράψει γίνεται συνένοχος του προβλήματος. Το μαγειρεύουν από την Παρασκευή. Θα μπορούσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να τους πει, πηγαίνετε στη Βουλή, και όπως σε 24 ώρες ψηφίσατε το νόμο, ψηφίστε και τις τροποποιήσεις. Θα μπορούσαν να το φέρουν με το κατεπείγον με μια μέρα στην Επιτροπή και μια στη Βουλή και να το ψηφίσουν. Αλλά δεν το φέρνουν γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να βρουν 151 βουλευτές για να το ψηφίσουν, διότι ότι ήταν να τους ζητήσουν τους το ζητήσανε. Τον τελευταίο χρόνο εκδόθηκαν τόσες ΠΝΠ που δεν εκδόθηκαν σε όλα τα χρόνια», παρατήρησε και συμπλήρωσε πως «εδώ αρχίζουν και δημιουργούνται ζητήματα. Η βασική λειτουργία του προέδρου της Δημοκρατίας είναι η προστασία του πολιτεύματος. Η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία λειτουργεί όταν έχουμε πράξεις νομοθετικού περιεχομένου;».

Δεν υπάρχουν σχόλια: