Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Θερμό χειροκρότημα για την "Χαρτοπαίχτρα"

Το θερμό χειροκρότημα όσων παραβρέθηκαν στο αμφιθέατρο Δημοκρατίας στην Ελευθερούπολη, την Παρασκευή και το Σάββατο, απέσπασαν τα μέλη της θεατρικής ομάδας του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Νέας Περάμου, που παρουσίασαν τη «Χαρτοπαίχτρα» του Δημήτρη Ψαθά, σε σκηνοθεσία Άκη Τσονίδη.


Η κωμωδία που μεταφέρθηκε με επιτυχία και στον κινηματογράφο παρουσιάστηκε με μοναδικό τρόπο από τα μέλη της θεατρικής ομάδας, που γοήτευσαν όλους όσους βρέθηκαν στο αμφιθέατρο Δημοκρατίας, αποσπώντας το θερμό τους χειροκρότημα για τις εξαιρετικές ερμηνείες τους.

Στη θεατρική παράσταση πήραν μέρος με τη σειρά που εμφανίστηκαν: Μαριγώ: Μαρία Σπανδωνίδου, Λάκης: Αλέξης Κοτσάμπασης, Νίνα: Εβελίνα Παπαδοπούλου, Ανδρέας: Γιώργος Σαμαράς, Αλέκα: Εμμανουέλα Κούβαρη, κα Στρατηγού: Νεκταρία Ορφανίδου, κα Αναγνώστου: Μαρία Ματσάγκου, Λελέ: Γιασεμή Πάσσα, κα Μπαρδάκα: Κατερίνα Νάσου, κα Νικολοπούλου: Κατερίνα Αρμένη, Γιαννάκης: Μανώλης Κατσικούλης, Αρχιφύλακας: Χριστίνα Καρανικολή, Πηνελόπη: Ελένη Πάσσα, Αφροξυλάνθη: Φιλιώ Γαϊτανίδου, Τροτέζα: Σόφη Ταρπινιάν.

Η Θεατρική Ομάδα

Η δημιουργία θεατρικής ομάδας υπήρξε αίτημα των Γενικών Συνελεύσεων του Συλλόγου. Στα τέλη του 2004 αυτό το καθολικό αίτημα των μελών του Συλλόγου πήρε σάρκα και οστά. Σήμερα μετρά στο ενεργητικό της έξι θεατρικές δουλειές. Το 2009 η συνεργασία μας με τον Άκη Τσονίδη σηματοδοτεί ταυτόχρονα και την έναρξη συνεργασίας του Συλλόγου μας με το Θρακικό Κέντρο Πολιτισμού «Διόνυσος» που ίδρυσε ο ίδιος και λειτουργεί τα τελευταία χρόνια στην Ορεστιάδα.. Η λειτουργία και η στήριξη της θεατρική ομάδας ενηλίκων του Συλλόγου, παράλληλα με την ίδρυση και τη λειτουργία το 2010 τμήματος θεατρικής αγωγής για παιδιά καταδεικνύει τη μεγάλη σημασία που δίνει ο Σύλλογός μας σ’ αυτή τη μορφή τέχνης και την ερασιτεχνική δημιουργία, αλλά και την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει ώστε να γίνει ο πολιτισμός μέρος της καθημερινότητας μας.

Λίγα λόγια για το έργο:

Η Χαρτοπαίχτρα του Δημήτρη Ψαθά γράφτηκε το 1963 και παίχτηκε στο θέατρο από τις μεγαλύτερες πρωταγωνίστριες της Ελληνικής Σκηνής την Κατερίνα Ανδρεάδη (1963,1964), τη Ρένα Βλαχοπούλου (1975, 1993), τη Μαίρη Αρώνη (1982) και την Άννα Παναγιωτοπούλου (1988). Ανέβηκε για πρώτη φορά στο θέατρο από τον θίασο της Κατερίνας Ανδρεάδη στο θέατρο Μπουρνέλλη στις 7 Νοεμβρίου του 1963, και παίχτηκε επί τρεις σεζόν (720 παραστάσεις).

Το 1964 η Χαρτοπαίχτρα μεταφέρεται στον κινηματογράφο από τη Φίνος Φιλμ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη, μουσική Μίμη Πλέσσα με πρωταγωνίστρια τη Ρένα Βλαχοπούλου, τον Λάμπρο Κωσταντάρα, τη Σαπφώ Νοταρά, τον Κώστα Βουτσά, τη Χλόη Λιάσκου, τη Λιλή Παπαγιάννη, τον Νίκο Φέρμα, τον Νικήτα Πλατή κ.ά.


Στις 8 Μαρτίου του 1975 η Χαρτοπαίχτρα εμφανίζεται στη θεατρική σκηνή με νέα πρωταγωνίστρια: τη Ρένα Βλαχοπούλου, η οποία έχοντας στο ενεργητικό της την κινηματογραφική επιτυχία της στον ομώνυμο ρόλο, αποφασίζει να ενσαρκώσει την ατίθαση ηρωίδα στο Δημοτικό θέατρο Πειραιώς σε σκηνοθεσία Μιχάλη Παπανικολάου και σκηνικά Πέτρου Καπουράλη. Την πρωτοχρονιά του 1982, δύο χρόνια από το θάνατο του Δημήτρη Ψαθά, ανεβαίνει στο Εθνικό θέατρο σε σκηνοθεσία Κώστα Μπάκα, σκηνικά και κουστούμια Νίκου Πετρόπουλου, με πρωταγωνίστρια την Μαίρη Αρώνη. Το 1988 έρχεται η Άννα Παναγωτοπούλου ενσαρκώσει τη θρυλική ηρωίδα του Ψαθά στο θέατρο «Βέμπο» σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου και σκηνικά Γιάννη Καρύδη. Στις 25 Δεκεμβρίου του 1993, η Ρένα Βλαχοπούλου ανεβάζει για τελευταία φορά τη Χαρτοπαίχτρα στο θέατρο Μπρόντγουαιη σε σκηνοθεσία Βίκτωρα Παγουλάτου και σκηνικά Πέτρου Καπουράλη. Είναι το έργο που επιλέγει να παίξει τελευταίο προτού αποσυρθεί οριστικά από την ελληνική σκηνή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: