Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: "Αυτές τις στιγμές όλοι μας πρέπει να υπερβούμε τον εαυτό μας"

«Αυτές τις στιγμές όλοι μας πρέπει να υπερβούμε τον εαυτό μας και να κάνουμε ένα τολμηρό άλμα προς τα εμπρός. Να αναλάβουμε το ρίσκο και να προχωρήσουμε προς τα εμπρός. Δεν έχουμε άλλη επιλογή», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις.


«Η αλήθεια πάντοτε είναι δύσκολη, και σε πολλές περιπτώσεις, όπως λέει ο λαός μας, η αλήθεια είναι πικρή. Πολλοί θέλουν να τους χαϊδεύουν τα αυτιά. Δεν θέλουν να ακούνε ότι αυτό που πράγματι ισχύει, και αυτό που πράγματι πρέπει να γίνει. Το να χαϊδεύεις αυτιά είναι το πιο εύκολο πράγμα. Αυτή τη στιγμή τα πράγματα στη χώρα μας βρίσκονται σε ένα μεταίχμιο. Ο κόσμος απορρίπτει το παλιό αλά δεν έχει ακόμα ενστερνιστεί το καινούργιο. Αυτή είναι η δυσκολία σήμερα. Και αυτό οφείλεται σε πάρα πολλούς λόγους που δεν είναι εύκολο να τους ερμηνεύσει. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται σήμερα ότι για να φύγουμε από αυτή την κατάσταση της μνημονιακής λεηλασίας, αυτό που χρειάζεται πλέον είναι μια πολύ μεγάλη ανατροπή. Μια ανατροπή που θα αλλάξει ριζικά αυτή τη χώρα. Θα αλλάξει νοοτροπίες, αντιλήψεις, δομές, οικονομικά μοντέλα και οικονομική κατεύθυνση. Και μπροστά σε αυτό το μέγεθος της ανατροπής ο κόσμος διστάζει και φοβάται. Και έχει φοβηθεί πολύ ο κόσμος. Τον φοβίζουν τον κόσμο», παρατήρησε.

Όπως είπε, «αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τολμήσουμε. Με τον φόβο δεν πάει κανείς μπροστά. Για να κάνει κανείς κάτι καινούργιο, κάτι καινοτόμο, δεν μπορεί να το κάνει με το φόβο. Μόνο η τόλμη μπορεί να ανοίξει δρόμους προς τα μπρος. Βεβαίως το φόβο δεν είναι κανείς εύκολο να τον αποβάλει. Αλλά όμως δεν γίνεται έθνη, και μάλιστα ιστορικά έθνη όπως η Ελλάδα, όπως το ελληνικό έθνος σε αυτές τις στιγμές να κυριαρχείται από τη φοβία. Αυτές τις στιγμές όλοι μας πρέπει να υπερβούμε τον εαυτό μας και να κάνουμε ένα τολμηρό άλμα προς τα εμπρός. Να αναλάβουμε το ρίσκο και να προχωρήσουμε προς τα εμπρός. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Είναι μονόδρομος πλέον να προχωρήσουμε τολμηρά προς τα εμπρός. Και θα είμαστε καλύτερα. Βεβαίως δεν λέω ότι οι δυσκολίες θα ξεπεραστούν από τη μια μέρα στην άλλη, δεν γίνεται αυτό αλλά ήρθε η ώρα ξανά αυτός ο λαός να πάρει τις τύχες στα χέρια του. δεν τις έχει πάρει μέχρι τώρα. Άλλοι διαφέντευαν αυτή τη χώρα. Αυτή τη στιγμή όμως δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή. Ή ο ελληνικός λαός θα ξαναγίνει ιδιοκτήτης σε αυτόν τον τόπο ή υπάρχει κίνδυνος και εθνικού αφανισμού πλέον».

«Δεν προετοίμασαν την επόμενη μέρα»

Σχετικά με τις εξελίξεις στην Ευρώπη, ο κ. Λαφαζάνης παρατήρησε πως «το βέβαιο είναι ότι δεν είχαν προετοιμάσει τίποτα για την άλλη μέρα. Το μόνο που κάνανε ήταν να πάρουν άρον άρον αυτά τα μέτρα της λεηλασίας σε βάρος του ελληνικού λαού. Από εκεί και πέρα το πεδίο ήταν εντελώς ανέτοιμο και ναρκοθετημένο. Δεν υπήρχε συμφωνία. Δεν αθετήθηκε καμία συμφωνία. Δεν ήταν κάτι που να είχε συνομολογηθεί μεταξύ τους και να μην έγινε. Νομίζω ότι αυτοί περίμεναν να ανοίξει αυτόματα ο δρόμος για τη δόση, και να προχωρούσαν σε μια είδους αναδιάρθρωση του χρέους. Βεβαίως είδαμε ότι τίποτα από αυτά δεν έγινε, η δόση είναι ακόμα στον αέρα και βλέπουμε Γερμανία και ΔΝΤ να αλληλομάχονται για το ελληνικό χρέος, χωρίς η Ελλάδα να έχει θέση και άποψη. Μας κοροϊδεύουν συνεχώς, ότι αν δεν πάρουμε τη δόση θα καταστραφεί η Ελλάδα. Και τη δόση δεν την παίρνουμε και δεν νομίζω ότι υπάρχει και καμία ιδιαίτερη καταστροφή».

«Η Γερμανία με αυτές τις επιλογές που κάνει θα έχει κακό τέλος. Θα διαλύσει και την Ευρωζώνη, ίσως και την Ευρωπαϊκή Ένωση, και η ίδια θα περιέλθει σε δεινή κατάσταση. Άλλωστε αυτό έχει γίνει δύο φορές τον προηγούμενο αιώνα, με μεγάλη καταστροφή. Δεν δικαιούμαστε να αφήσουμε ξανά τους κυρίαρχους γερμανικούς κύκλους να καταστρέψουν την Ευρώπη. Πρέπει να αντιδράσουμε. Η Ελλάδα από πειραματόζωο μπορεί να γίνει πρωτοπόρος για να αλλάξει όλη η κατάσταση στην Ευρώπη», παρατήρησε.

Οι εκλογές και η δόση

Όσον αφορά το γιατί ενώ το Σεπτέμβριο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητούσε εκλογές και τώρα ζητά, ο κ. Λαφαζάνης παρατήρησε πως «έχει αλλάξει η κατεύθυνση της κυβέρνησης. Το πακέτο δεν είχε ψηφιστεί. Δεν υπήρχαν αυτά τα μέτρα που θα κάνουν ένα δύσκολο χειμώνα. Βλέπουμε ότι τώρα όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης έχουν πάει περίπατο. Δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Ή αποδεχόμαστε την κατάσταση ή την αμφισβητούμε, και αμφισβήτηση σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να ξαναμιλήσει. Πρέπει να ξαναπεί τη γνώμη του», και σημείωσε πως «εγώ νομίζω ότι οι εκλογές θα είναι σύντομα. Δεν το βλέπω να έχει μέλλον».

Σχετικά με το αν τελικά δοθεί η δόση ή όχι, σημείωσε πως «νομίζω ότι και να ληφθεί απόφαση στο Eurogroup, η απόφαση δεν δίνει καμία λύση στο ελληνικό χρέος. Και μετά την αναδιάρθρωση, το 2020 θα βρεθούμε σε μια κατάσταση που το χρέος θα είναι δυσθεώρητο. Και μιλάμε για την καλύτερη των περιπτώσεων. Εγώ νομίζω ότι δεν θα πάρουν απόφαση για τη δόση, και αν τη δώσουν θα είναι με το σταγονόμετρο. Θα είναι εξευτελισμός».

Δεν υπάρχουν σχόλια: