Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Κ. ΗΣΥΧΟΣ: "Όποιος ζητάει να μας δει θα τον βλέπουμε"

«Ο κ. Τσίπρας και όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δέχονται συχνά το αίτημα να συναντηθούν με πρέσβεις και τα έχουμε ικανοποιήσει όλα χωρίς καμία εξαίρεση. Όποιος ζητάει να μας δει θα τον βλέπουμε», σχολίασε ο Κώστας Ήσυχος, εκπρόσωπος του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος σχετικά με τη συνάντηση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με τον Γερμανό πρέσβη στην Αθήνα.


Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ο κ. Τσίπρας και όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δέχονται συχνά το αίτημα να συναντηθούν με πρέσβεις και τα έχουμε ικανοποιήσει όλα χωρίς καμία εξαίρεση. Όποιος ζητάει να μας δει θα τον βλέπουμε. Αυτή η ευρύτατη ατζέντα και αυτό το τεράστιο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για το ΣΥΡΙΖΑ σε παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να το ικανοποιούμε και αυτό ακριβώς έγινε. Υπό την έννοια αυτή ο Γερμανός πρέσβης, βεβαίως γνωρίζει πολύ καλά τι θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν είναι κοινό μυστικό, προφανώς θέλει να γνωρίζει περαιτέρω τις δικές μας θέσεις, και επιχειρήματα. Δεν θα τα κρύψουμε από κανέναν. Εμείς απέναντι σε όλη τη διπλωματική κοινότητα της χώρας, όποιος θέλει να γνωρίζει τις θέσεις μας ή ακόμα περισσότερο να γνωρίζει τα επιχειρήματα που συνοδεύουν τις πολιτικές μας πράξεις, εμείς θα ικανοποιούμε αυτό το αίτημα. Όσο θέλουν και έχουν αγωνίες να ψάχνουν στρογγυλέματα και ρωγμές στον πολιτικό μας λόγο, θα το επιδιώκουν. Αλλά εμείς από την πλευρά μας δεν θα κλειστούμε σε ένα καβούκι, αλλά θα βγούμε δυνατά και φωναχτά να το πούμε».

Παρατήρησε πως «έχουμε κάνει τρεις συναντήσεις. Και μάλιστα η πρώτη ήταν δημοσιοποιημένη, και η δεύτερη. Η πρώτη ήταν όταν ήρθε ο Γκάμπριελ Σουλτς που τον συνόδευε και ο Γερμανός πρέσβης, είχαμε συναντηθεί με τον Γερμανό πρέσβη και στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή πεντακάθαρα ανοιχτά, και έχουμε κάνει πάνω από 35 συναντήσεις με πρέσβεις όλων των χωρών. Δεν θα αρνηθούμε ποτέ αίτημα διπλωματικής αρχής που θέλει να μας δει και να μας ρωτήσει για τις θέσεις μας».

«Οι διπλωματικές αρχές της χώρας μας λειτουργούν βάσει ενός πρωτοκόλλου. Το πρωτόκολλο αυτό λέει ότι μπορούν να συναντηθούν με όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας, τους αρχηγούς τους και τα στελέχη τους. Με την έννοια αυτή δεν θα αρνηθούμε ποτέ σε κάποιον πρέσβη να μας δει. Και όταν μια χώρα παίζει αυτόν τον τεράστιο ρόλο, υπό την ηγεμονία της, μετατρέποντας την Ευρώπη σε ένα απέραντο κινεζοποιημένο εργατικό προσωπικό, ιδιαίτερα στο νότο με την αντίληψη της νεοαποικιοκρατίας, βεβαίως και θα το πούμε ρητά και φωναχτά ότι διαφωνούμε κατηγορηματικά και από πολιτική αφετηρία στο ζήτημα αυτό. Και αυτό πράττουμε, δεν κρύβουμε τα λόγια μας», σημείωσε και συμπλήρωσε πως «θα έπρεπε να μας προβληματίζει αν μετά από αυτή τη συνάντηση ο κ. Τσίπρας στη Βουλή μάσαγε τα λόγια του. Όταν ο κ. Τσίπρας επαναφέρει στην πολιτική ατζέντα ότι η κατάργηση του μνημονίου είναι μονόδρομος για τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, το λέμε με τον ποιο καθαρό και κατηγορηματικό τρόπο. Την ίδια απάντηση θα πάρουν όλοι».

«Ο λαός είναι η ατμομηχανή»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έθεσε ποτέ σε κανένα πρόγραμμά του διακοπή διπλωματικών ή διακρατικών σχέσεων με καμία χώρα της Ευρώπης. Ο διάλογος είναι μέρος μιας διαδικασίας και πολιτικής. Δεν μπορεί κανείς να ξεχωρίζει ανάλογα με τη βαρύτητα αν θα δεχθεί κάποιον πρέσβη. Πόσο μάλλον όταν η Γερμανία παίζει αυτόν τον ρόλο τον οποίο περιγράψαμε και συμφωνούμε σε αυτόν όλοι μας, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο θα κλείσει την πόρτα αλλά θα πει και στη γερμανική πρεσβευτική αρχή που εκπροσωπεί την κυβέρνηση και την κρατική οντότητα της Γερμανίας ότι αυτές οι θέσεις μας όχι απλά είναι δεδομένες αλλά θα τις ακούσετε και στη Βουλή, και από αυτές τις θέσεις δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Με την προϋπόθεση πάντα ότι ο λαός θα είναι η ατμομηχανή των μεγάλων ανατροπών και αλλαγών. Διότι αν περιμένουμε κάποια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθεί πρώτη δύναμη χωρίς το λαό στους δρόμους, χωρίς το λαό να είναι δίπλα και μπροστά από ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα, τότε απλά θα ανατεθεί στο ΣΥΡΙΖΑ η αλλαγή ή η εναλλαγή. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φιλοδοξεί να είναι διαχειριστής μιας κρίσης, θέλει να την υπερβεί», παρατήρησε ο κ. Ήσυχος.

Όπως είπε, «ήδη η γερμανική πολιτική αρχή βρίσκεται σε αντίφαση. Διότι πως γίνεται μια κρατική οντότητα που εκπροσωπείται στην Ελλάδα από τον πρεσβευτή της να συναντιέται στην Ελλάδα με έναν εν δυνάμει ή τον δεύτερο πιο επικίνδυνο τρομοκράτη της Ευρώπης; Επομένως βλέπετε τις αντιθέσεις της ίδιας της γερμανικής διπλωματικής και εξωτερικής πολιτικής, όταν συναντούνται με έναν εν δυνάμει τρομοκράτη. Το αίτημα διατύπωσης συνάντησης του κ. Τσίπρα με μια σειρά από μεγάλες δυνάμεις σήμερα στον κόσμο είναι δεδομένη. Δεν έχει πραγματοποιηθεί μια συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη μέχρι στιγμής».

Τόνισε δε πως «υπάρχει μια τεράστια διάσταση απόψεων από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ σε σχέση με την προοπτική της βιωσιμότητας του χρέους. Και βεβαίως ο κ. Ομπάμα έχει μιλήσει ανοιχτά ότι αυτό το δεν χρέος μπορεί να εξυπηρετηθεί με την δεδομένη πολιτική που ακολουθείται από την τρόικα. Εμείς δεν έχουμε σχολιάσει αυτό ως θετικό η αρνητικό. Το αξιολογούμε, βλέπουμε τις αντιθέσεις και θα εκμεταλλευτούμε κάθε ρωγμή κάθε σπιθαμή που υπάρχει προκειμένου μέσα σε αυτές τις αντιθέσεις να εξυπηρετηθεί η εξωτερική πολιτική της χώρας. Εμείς αξιολογούμε αυτή τη θέση του κ. Ομπάμα ότι αναδεικνύει μια μεγάλη αντίθεση με τη γερμανική πολιτική που ασκείται στην Ευρώπη με ηγεμονικό τρόπο. Και υπό την έννοια αυτή βεβαίως είναι θετικό το ότι αυτές οι ρωγμές παρουσιάζονται και μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε».

Κλείνοντας, σχολίασε πως «η Ελλάδα αυτή τη στιγμή πρέπει να αναζητήσει στην παγκόσμια κοινότητα ερείσματα σε όλα τα επίπεδα, πολιτικά, διπλωματικά, ενεργειακά, γεωπολιτικά, οικονομικά. Ποια η οικονομική διπλωματία που ασκεί η χώρα μας στον κόσμο; Γιατί η Τουρκία έχει αναζητήσει και έχει βρει ενεργειακό εταίρο σήμερα στη Βενεζουέλα που είναι ο τρίτος ενεργειακός εταίρος της Τουρκίας. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ζητήματα συνεργασίας με χώρες της Λατινικής Αμερικής, πολυδιάστατα το θέτει προς διάφορες κατευθύνσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια: