Για επικοινωνία του υπουργείου Οικονομικών με τους πολίτες «στη βάση της τρομοκράτησης», όσον αφορά την υπόθεση της προσωποκράτησης για οφειλές προς τους ασφαλιστικούς φορείς και το Δημόσιο, που εξαγγέλλει η κυβέρνηση, σχολίασε ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας Χρυσόστομος Κεβρεκάκης.
Όπως είπε, «το θέμα τέθηκε και πριν δύο χρόνια εξαιτίας μιας απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας που έκρινε την προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο αντισυνταγματική. Τότε, εκείνο το θέμα δημιούργησε αναταραχή, και εξαιτίας της αναμονής της αποφάσεως του άλλου ακυρωτικού δικαστηρίου, του Αρείου Πάγου, στο οποίο είχε προσφύγει το Ελληνικό Δημόσιο σε μια προσπάθεια να προσβάλει αυτή την απόφαση, βγαίνοντας μια αντίθετη απόφαση, το πέτυχε, και μάλιστα τότε ο Άρειος Πάγος έβγαλε διαφορετική απόφαση. Όταν έχουμε μια διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα δικαστήρια της χώρας τότε επεμβαίνει το ειδικό δικαστήριο για να επιλύσει τη διαφορά».
Ο κ. Κεβρεκάκης ανέφερε ότι «είχε κριθεί αντισυνταγματική η προσωποκράτηση για χρέη στο Δημόσιο, όμως με τροποποίηση του κ. Δένδια είχε προταθεί η προσωποκράτηση να ισχύει για ποσά πάνω από 150.000 ευρώ. Τώρα, λόγω της αλλαγής πολλών πραγμάτων ίσως πάνε να επαναφέρουν το παλαιότερο καθεστώς. Έχει κριθεί όμως αντισυνταγματικό. Δεν γνωρίζω όμως αν το πετύχουν. Τελικά η Βουλή νομοθετεί, όμως ο μεγαλύτερος προστάτης τυχαίνει να είναι ή το Συμβούλιο της Επικρατείας ή ο Άρειος Πάγος».
«Αυτή τη στιγμή ίσως γίνεται μια προσπάθεια επικοινωνίας του υπουργείου Οικονομικών με τους πολίτες στη βάση της τρομοκράτησης. Βλέπετε αυτό το μέτρο για την είσπραξη των 41 δις ευρώ τι αποτυχία καθημερινή έχει. Από τα 41 δις εισπράχθηκαν μέχρι σήμερα μόνο 10 δις, με πρωτοσέλιδα εφημερίδων και τοπικών και ημερησίων εφημερίδων των Αθηνών για συλλήψεις «επιφανών» προσώπων προκειμένου όσοι είναι στην ίδια κατάσταση να πάνε να διακανονίσουν τα χρέη. Το μέτρο αυτό δεν βρήκε ουσιαστική ανταπόκριση», παρατήρησε και συμπλήρωσε πως «όσον αφορά την έναρξη του μέτρου, την απόπειρα είσπραξης των 41 δις, τα οποία κατά τη γνώμη μου δεν πρόκειται να εισπράξουν γιατί δεν υπάρχουν αφού το συντριπτικό σύνολο είναι από εταιρίες που πτώχευσαν. Δεν υπάρχει ενεργητικό. Όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν, το Δημόσιο με όλους τους μηχανισμούς τα εξάντλησε. Με αυτό το μέτρο προσπαθεί να καλέσει ότι έχουν να τα δώσουν».
Κλείνοντας παρατήρησε πως «η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν χρειάζεται τέτοιου είδους επικοινωνιακά μέτρα. Δεν πρόκειται να βάλει υποψηφιότητα για να χρειάζεται δημοφιλία. Δεν έχει ανάγκη από αυτά. Η ουσία μας ενδιαφέρει».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου