Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Ξύλινοι πάσσαλοι σε ανθρώπινα κρανία

Τα ευρήματα είναι μοναδικά, σε σημείο να προβληματίζουν τους σουηδούς αρχαιολόγους που βρέθηκαν μπροστά στην αναπάντεχη ανακάλυψη: Ξύλινοι πάσσαλοι τοποθετημένοι σε ανθρώπινα κρανία, που χρονολογούνται από την Εποχή του Λίθου.

«Πρόκειται για δύο κρανία που διατηρούσαν ακόμα τους ξύλινους πασσάλους, οι οποίοι εξείχαν μέσα από μια οπή στη βάση τους», δήλωσε ο επικεφαλής των ανασκαφών, αρχαιολόγος Φρέντρικ Χάλγκρεν, στην αγγλόφωνη σουηδική ενημερωτική ιστοσελίδα The Local. Η ανακάλυψη, που συνοδεύεται και με άλλα ευρήματα, όπως οστά άγριων ζώων, έγινε στην αρχαιολογική θέση Kanaljorden, στην πόλη Μόταλα της κεντρικής Σουηδίας.

Τα αποτελέσματα της χρονολόγησης με άνθρακα - 14 έδειξαν ότι τα κρανία είναι ηλικίας 8.000 ετών. «Από όσο γνωρίζουμε, η ανακάλυψη είναι μοναδική στον κόσμο. Τίποτα παρόμοιο δεν έχει βρεθεί που να είναι τόσο παλιό», δηλώνει ο Χάλγκρεν. Οι πάσσαλοι, που ήταν τοποθετημένοι στη βάση των κρανίων, έφταναν μέχρι την κορυφή τους. Σε μια άλλη περίπτωση, ένα κροταφικό οστό από άτομο που αναγνωρίστηκε ότι ήταν γυναίκα βρέθηκε μέσα σε κρανίο μιας άλλης γυναίκας. Τελετουργικά κρανία ή κρανία τρόπαια; Η επιστήμη πρέπει να αποφανθεί.

(Πηγή evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: