Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

1ο Φόρουμ Ελληνοβουλγαρικής Διασυνοριακής Συνεργασίας

Η βούληση που υπάρχει ώστε ο σχεδιασμός ανάπτυξης να ξεπεράσει τα σύνορα τονίστηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας των εργασιών του 1ου Φόρουμ Ελληνοβουλγαρικής Διασυνοριακής Συνεργασίας, το απόγευμα της Παρασκευής, στο Εκθεσιακό Κέντρο.

Στην πρώτη μέρα των εργασιών παραβρέθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης, ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων Γιάννης Δριβελέγκας και ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης.

Πρώτος πήρε το λόγο ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Βουλγαρίας Σάββας Εμινίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στους στόχους της εκδήλωσης. Στο χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης τόνισε την ανάγκη η ανάπτυξη να μην έχει σύνορα, δεδομένου ότι «ο αναπτυξιακός σχεδιασμός ακουμπά στη διασυνοριακότητα. Μίλησε για μια ιστορική στιγμή που είναι η διοργάνωση του φόρουμ και για πρόσωπα που θα μείνουν στην ιστορία.

Τη στενή συνεργασία που υπάρχει τόνισε και ο κ. Τιμοσίδης κάνοντας λόγο για σχεδιασμένη οργανωμένη προσπάθεια για να διευκολυνθούν οι πολίτες των δύο χωρών. Για πολλά πράγματα που συνδέουν τους δύο λαούς έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Αρχέλαος Γρανάς, ενώ για την ανάγκη ελέγχου του λαθρεμπορίου έκανε λόγο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άγγελος Τσατσούλης.

Για ανάγκη στήριξης των γειτόνων στις δύσκολες ώρες, ώστε και εμείς να τους στηρίξουμε όταν χρειαστεί έκανε λόγο ο βουλευτής Νίκος Παναγιωτόπουλος, κάνοντας λόγο για δύο χώρες αλληλοσυμπηρούμενες.

Τη σημασία του φόρουμ που προσπαθεί να αναδείξει ότι οι διακρατικές συμφωνίες μπορούν να δημιουργήσουν ισχυρούς πόλους που θα τις κάνουν ανταγωνιστικές στο διεθνές περιβάλλον, έκανε λόγο ο κ. Ξυνίδης, λέγοντας πως με τέτοιες προσπάθειες οι δύο χώρες μπορούν να βαδίσουν στην ανάπτυξη. Τέλος αναφέρθηκε στην υπογραφή μνημονίου στο πλαίσιο του προγράμματος ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας, και για το πρόγραμμα Ελλάδα – Βουλγαρία που πάει καλύτερα απ’ ότι όλα τα άλλα παρόμοια.

Από την πλευρά του ο κ. Δριβελέγκας τόνισε τη συνεργασία που υπάρχει στα αγροτικά θέματα, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί προσοχή στο θέμα των υδάτων. Τόνισε τέλος την ανάγκη επιτάχυνσης των βημάτων συνεργασίας.

Από την πλευρά του ο κ. Μαγκριώτης, αναφέρθηκε σε ένα δίκτυο υποδομών με άξονα την Εγνατία, και παρουσίασε όλους τους κάθετους άξονες από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τον Έβρο. Αναφέρθηκε στο δίκτυο λιμανιών και αεροδρομίων αλλά και στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Μάλιστα είπε ότι υπάρχει στο σχεδιασμό αλλά λόγω της κρίσης δεν προχωρά η σιδηροδρομική σύνδεση, για να διορθωθεί από τον κ. Τιμοσίδη ότι η σχετική μελέτη προχωρά.

Από την πλευρά της Βουλγαρικής αποστολής μίλησαν ο βουλευτής και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Βουλγαρίας Ελλάδας Lyuben Tatarski, η δήμαρχος Σμόλιαν Dora Yankova και ο αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας Dimcho Mihalevski.

Συγκεκριμένες λύσεις στα προβλήματα

«Η ελληνοβουλγαρική συνεργασία μπορεί να δημιουργήσει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και ειδικότερα στις δύο πλευρές των συνόρων», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Ελλάδας – Βουλγαρίας Σάββας Εμινίδης, κατά την έναρξη των εργασιών του 1ου Φόρουμ Ελληνοβουλγαρικής Διασυνοριακής Συνεργασίας.

Ο κ. Εμινίδης αναφέρθηκε στα όσα προηγήθηκαν μέχρι τη διοργάνωση του Φόρουμ και παρατήρησε ότι μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν ήταν το άνοιγμα νέων διασυνοριακών διόδων, η υποστήριξη της συνεργασίας των επιχειρήσεων των δύο χωρών, η ανάπτυξη των υποδομών, η αμοιβαία ενίσχυση του χειμερινού και καλοκαιρινού τουρισμού και η αξιοποίηση των λιμανιών Καβάλας και Αλεξανδρούπολης για βουλγαρικές εξαγωγές και εισαγωγές.

Όπως παρατήρησε, ορισμένοι από τους τομείς που προσφέρονται για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων είναι ο ενεργειακός τομέας, ο τουρισμός, τα έργα υποδομής, τα δίκτυα μεταφορών, οι τηλεπικοινωνίες, οι υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις και η συνεργασία των φορέων σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από διεθνείς οργανισμούς σε μια σειρά από καίρια ζητήματα, όπως το περιβάλλον, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο πολιτισμός, η υγεία, η προσβασιμότητα, η επιχειρηματικότητα και η ανταγωνιστικότητα.

«Προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να συνεισφέρει άμεσα; Και ουσιαστικά η λειτουργία του Ελληνοβουλγαρικού φόρουμ που με τη συμμετοχή των φορέων από τη διασυνοριακή περιοχή θα συμβάλει στην επεξεργασία των στόχων και των πολιτικών, στη μόνιμη και λειτουργική δικτύωση και σχέση μεταξύ των φορέων, στην προετοιμασία προτάσεων και σχεδίων για χρηματοδοτικά προγράμματα, στην ανάπτυξη ταχύτερης κινητοποίησης, ευαισθητοποίησης και συντονισμού, όσον αφορά την αντιμετώπιση των τρεχόντων διασυνοριακών προβλημάτων, στην ανταπόκριση στις προκλήσεις που αναδεικνύονται με την οικονομική κρίση και στην προσαρμογή των πολιτικιών στις συνθήκες αυτές», παρατήρησε και συμπλήρωσε πως «το φόρουμ θα αποτελέσει μια ετήσια συνάντηση επαναλαμβανόμενη εναλλάξ στις δύο χώρες με στόχο τον σταθερότερο και αποτελεσματικότερο συντονισμό των δράσεων των αυτοδιοικητικών, οικονομικών και κοινωνικών φορέων στη διασυνοριακή περιοχή».

Στόχος του φόρουμ, όπως παρατήρησε, είναι να καταγραφεί αντικειμενικά η υφιστάμενη κατάσταση και να προταθούν συγκεκριμένες λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της διασυνοριακής περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: