Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού και Πολιτισμού ΑΜΘ στην Καβάλα

Διάφορα θέματα σχετικά με την τουριστική προβολή και την πολιτιστική ανάπτυξης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με σειρά στοχευμένων δράσεων, συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Πολιτισμού και Τουρισμού της Περιφέρειας, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης, στην αίθουσα συνεδριάσεων, στο ισόγειο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Τη συνεδρίαση χαιρέτισε αρχικά ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αρχέλαος Γρανάς, ενώ στη συνέχεια ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού και πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Παπακοσμάς, αναφέρθηκε σε αυτή την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής στην Καβάλα, στο πλαίσιο την «αποκεντρωμένης» λειτουργίας του θεσμού σε όλη την Περιφέρεια.


Με την έναρξη της συνεδρίασης παρουσιάστηκε εν συντομία μια εισήγηση του Παναγιώτη Γεωργιάδη, με θέμα «αεροδρόμιο Καζαβιτίου Θάσου, ένας αιώνας ελληνικής αεροπορικής ιστορίας».

Στη συνέχεια έγινε μια πρώτη ενημέρωση από τον τεχνικό σύμβουλο Άλκη Σταυρίδη για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος ΕΣΠΑ, όσον αφορά το κομμάτι της τουριστικής προβολής. Όπως τονίστηκε ο προϋπολογισμός αυτής της δράσης ανέρχεται σε περίπου 900.000 ευρώ, από τα οποία το 40% περίπου αναφέρεται σε συμμετοχή της περιφέρειας σε εκθέσεις, το 5% σε δημιουργία δημοσιογραφικού φακέλου, το 18% σε καταχωρήσεις σε εξειδικευμένο Τύπο, ενώ υπάρχουν και δράσεις όπως η φιλοξενία διαμορφωτών γνώμης, η δημιουργία μικρών υποδομών υποδοχής σε σημεία όπως τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, η δημιουργία πακέτων δράσεων εναλλακτικού τουρισμού κλπ.

Παράλληλα όπως τονίστηκε είναι σε εξέλιξη η πρόταση για χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος «Ελλάδα – Βουλγαρία», το οποίο έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.800.000 ευρώ, από τα οποία τα 900.000 ευρώ θα αφορούν την ελληνική πλευρά και τα υπόλοιπα 900.000 θα αφορούν τη βουλγάρικη.

Όσον αφορά την ημερήσια διάταξη έγινε μια ενημέρωση για τη συμμετοχή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην προσπάθεια φορέων της Καβάλας για προβολή του Τουρισμού Κρουαζιέρας στις εκθέσεις Αμβούργου και Ηρακλείου Κρήτης, αλλά και τη συμμετοχή της Περιφέρειας στις τουριστικές-κλαδικές εκθέσεις της Ελλάδος και του εξωτερικού, μέχρι το τέλος του 2011.

Ιδιαίτερη συζήτηση και διαφορετικές απόψεις εκφράστηκαν σχετικά με τη συμμετοχή της Περιφέρειας σε πρόταση για παραγωγή τηλεοπτικής σειράς που θα γυριστεί στην Θάσο, δεδομένου ότι δεν υπήρχαν, μέχρι στιγμής συγκεκριμένα στοιχεία για τη συμμετοχή. Παράλληλα έγινε αποδεκτή η πρόταση για οργάνωση συνεδρίου στο Διδυμότειχο με θέμα «Περιφέρεια-Περιφερειακή συνείδηση-ο ρόλος του τύπου ως μέσο προβολής των πολιτιστικών και τουριστικών δεδομένων μιας περιοχής», αλλά και η συμμετοχή της Περιφέρειας στο 7ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στην Κομοτηνή.

Αποδεκτή έγινε και η αρωγή της Περιφέρειας σε ημερίδα-εκδήλωση του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, Παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αλιευτικών Ερευνών και το Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με θέμα «Τα αλιευτικά προϊόντα των Λιμνοθαλασσών και η αξιοποίησή τους».

Τέλος για την επόμενη συνεδρίαση μετατέθηκε η ενημέρωση σχετικά με το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων στο Κοκκινοχώρι Καβάλας, αλλά και η συζήτηση σχετικά με την προβολή της Περιφέρειας στον οδηγό Alternative Greece της Hellenic Sun Editions.

Δεν υπάρχουν σχόλια: