-Πως κρίνετε την μέχρι σήμερα λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου;
«Κάθε αρχή δύσκολη. Νέος θεσμός, πολλές αλλαγές, μνημονιακή εποχή, τι να πει κανείς. Είμαστε στον 9ο μήνα της θητείας μας, προχωράμε… Η αυτοδιοικητική εποχή του 2ου βαθμού που ξεκίνησε με τον Καποδίστρια πριν από 16 χρόνια ολοκλήρωσε ένα κύκλο, άλλαξε σελίδα, μπήκαμε στην εποχή του Καλλικράτη. Θα απαιτηθούν πολλές αλλαγές στην πορεία, νομοθετικές σε θεσμικό και διοικητικό επίπεδο για να μπορέσει να λειτουργήσει ουσιαστικότερα το όργανο αυτό. Το κυριότερο, φρεσκάδα και διαφορετική σκέψη, πιθανά να απαιτηθούν και άλλα σχήματα … στη νέα εποχή!!!».
-Πως θα σχολιάζατε την αποχώρησή σας στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου;
«Όταν καταστρατηγείται η λογική του ολοκληρωμένου διαλόγου, του ορθολογισμού και της αιτιοκρατίας, επικρατώντας άλλου είδους λογικές, προαποφασισμένες, τετελεσμένες, ανισοβαρείς και ανισομερείς αναγκάζεσαι να καταφύγεις σε παρόμοιες λύσεις για να αναδείξεις προβλήματα που με την συνεχιζόμενη άθροισή τους δημιουργούν καταστάσεις ανεπιθύμητες για το μέλλον του τόπου και για την συνολική περιφερειακή συνοχή. Ο στρατηγικός σχεδιασμός είναι συνολικός και ο προγραμματισμός έργων και δράσεων απαιτεί σε κάθε φάση αναλογικά ισόνομη μεταχείριση των περιφερειακών ενοτήτων. Νομοτελειακά αναγκάζεσαι να αποχωρήσεις, είναι μια μορφή ηχηρής διαμαρτυρίας».
-Θεωρείτε ότι οι φωνές των παρατάξεων δεν ακούγονται;
«Εννοείτε στο κοινό, στον τύπο; Αυτό φροντίζετε εσείς να το κάνετε ( τα media) και πολύ καλά μάλιστα. Το θέμα είναι ότι το μοντέλο διοίκησης εξακολουθεί να είναι αρχηγοκεντρικό και όπως αντιλαμβάνεται κανείς η συμμετοχή των υπολοίπων παρατάξεων στο κομμάτι της διοίκησης σαφώς και δεν ακούγεται, δεν φαίνεται, αλλά δεν προβλέπεται και από τον θεσμικό τρόπο λειτουργίας αυτού του συστήματος. Ποτέ μέχρι σήμερα, αλλά και σήμερα, δεν είδαμε σε επίπεδο συνεδρίασης συμβουλίου του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης να γίνεται συζήτηση ουσιαστική, διάλογος εποικοδομητικός για θέματα που αφορούν αυτό που λέγεται σχεδιασμός, παραγωγή, διοίκηση. Είναι έργο το οποίο και σήμερα στη λειτουργία του νέου θεσμού είναι αποκλειστικής επιφόρτισης και ευθύνη του εκάστοτε αρχηγού, στην συγκεκριμένη περίπτωση Περιφερειάρχη και της ομάδας διοίκησης. Εδώ απαιτούνται θεσμικές αλλαγές, όχι μόνο ίσως στην αυτοδιοίκηση αλλά και κεντρικά. Είμαστε σε εποχή που όλα είναι υπό κρίση και αμφισβήτηση και γι’ αυτό πιστεύω ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα άλλο μοντέλο διοίκησης».
-Ποιο πιστεύετε ότι είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζετε αυτή τη στιγμή στο θεσμό;
«Η έλλειψη στρατηγικού και ολοκληρωμένου προγραμματικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη της Περιφέρειας ΑΜΘ. Δεν υπάρχει όραμα, στόχος, σκοπός. Γιατί τα κάνουμε όλα αυτά; Τι θα κερδίσει ο πολίτης; Ο τόπος; Απλά ποια είναι η πρότασή μας στο σήμερα!!!».
-Πιστεύετε ότι τα προβλήματα έχουν σαν πηγή το κεντρικό αθηνοκεντρικό κράτος;
«Κοντολογίς το κεντρικό Αθηνοκεντρικό κράτος ολοκλήρωσε τον κύκλο του. Δεν νομίζω πως αντέχει άλλο. Είναι όλο και περισσότερες οι φωνές του κόσμου που δείχνουν να το επιθυμούν και νομίζω πως είναι επιβεβλημένο να γίνει».
-Πολλές φορές σας έχουμε ακούσει πως η Καβάλα αποδυναμώνεται στο όνομα της Κομοτηνής. Που στηρίζετε αυτή την τοποθέτηση σας;
«Στις αποφάσεις που καλούμαστε να πάρουμε στο περιφερειακό συμβούλιο π.χ. τεχνικό πρόγραμμα- προγραμματισμός είναι καταφανέστατο. Στον τρόπο της εδροκεντρικής διοίκησης και στην επιλογή προσώπων που την απαρτίζουν. Στους πόρους που έχουμε απολέσει ως σήμερα, ως περιφερειακή ενότητα με την ανισομερή μεταχείριση έναντι των υπολοίπων και δεν αναφέρομαι μόνο στον χώρο της λειτουργίας του συμβουλίου που μετέχω αλλά και ευρύτερα, να σας θυμίσω την υπόθεση Εφετείο, την υπόθεση 12%, την υπόθεση συγχώνευσης λιμένων, την υπόθεση των ελευθέρων οικονομικών ζωνών και πολλά άλλα που δεν χρειάζεται να αναφέρω αυτή την στιγμή».
-Πιστεύετε ότι και στο μέλλον θα υπάρξει παρόμοια κατάσταση, παρά τις διαβεβαιώσεις του περιφερειάρχη;
«Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Οι άνθρωποι, συνεργάτες, ειδικοί σύμβουλοι και άλλοι που βρίσκονται περί τον περιφερειάρχη, δεν μας δίνουν δείγματα για να κάνουμε άλλες ίσως σκέψεις και υποθέσεις».
-Ποια πιστεύετε ότι είναι τα «ατού» της Περιφέρειας; Αξιοποιούνται ή όχι;
«Η ανθρώπινη σκέψη και τόλμη δημιουργεί πλεονεκτήματα και ατού, δεν σου χαρίζονται και δεν είναι εκτεθειμένα για να τα πάρεις. Μπορείς να τα δημιουργήσεις και να τα αξιοποιήσεις αρκεί να το θες. Μ’ αυτή τη σκέψη και μόνο άπειρες οι δυνατότητες που μας προσφέρονται και να θυμάστε πάντοτε την λαϊκή ρήση: «ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη». Η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους είναι προϊόν συλλογικής εργασίας και σκέψης. Ο μηχανισμός- σύστημα κινείται από όλο τον κόσμο, με όλο τον κόσμο και για όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα σήμερα συνεχίζουμε να καταστροφολογούμε χωρίς λόγο. Πρέπει να μπει ένα τέλος. Καιρός να αρχίσουμε να δουλεύουμε. Η μηχανή πρέπει να πάρει μπρος με κάθε κόστος με κάθε θυσία και από κάθε πλευρά».
-Θα αλλάξει η στάση σας από εδώ και πέρα;
«Αυτό να το θεωρείται βέβαιο!».
-Πολλές φορές έχετε εκφράσει ενστάσεις για το πρόγραμμα έργων της Περιφέρειας. Γιατί;
«Ουσιαστικά δεν υπάρχει τεχνικό πρόγραμμα. Συνεχιζόμενα έργα, μερικές προτάσεις αποσπασματικά ανά περιφερειακή ενότητα στηριζόμενες στην καπατσοσύνη του εισηγητή της κάθε πρότασης να πείσει για την αναγκαιότητα του προτεινόμενου έργου. Κόψε-Ράψε. Δεν υπάρχει συνολικά συγκροτημένη αναπτυξιακή πρόταση για την αξιοποίηση εσόδων - πόρων της περιφέρειας με προοπτική οι δράσει μας να συμβάλουν στην ανάπτυξη της ΠΑΜΘ από κάθε κοινωνική, οικονομική ή διοικητική πλευρά. Ο όρος προγραμματισμός μέχρι σήμερα είναι ανύπαρκτος. Το να λειτουργείς για να ικανοποιήσεις τις ανάγκες συντήρησης αυτού του μηχανισμού με καθαρά υπαλληλίστικη λογιστικά νοοτροπία, δεν νομίζω πως είναι το ζητούμενο και το αναμενόμενο των πολιτών της περιφέρειάς μας».
-Τι πιστεύετε ότι θα χρειαζόταν για την ανάπτυξη της Περιφέρειας;
«Όραμα, στόχος, άρα σχεδιασμός, καταγραφή αναγκών, ιεράρχηση προτεραιοτήτων, διάλογος με τους περιφερειακούς συμβούλους, τις παραγωγικές τάξεις, τα επιμελητήρια, επαφή με τις όμορες χωρικές περιοχές, αξιοποίηση του γεωπολιτικού μας χώρου και θέσης. 1ο επίπεδο: Μελέτη – σχεδιασμός με αξιοποίηση του εργαζόμενου δυναμικού της περιφέρειας. 2ο επίπεδο: Αξιοποίηση και προώθηση του ΕΣΠΑ σε συνεργασία με τους δήμους της ΠΑΜΘ και την αποκεντρωμένη διοίκηση- κυβέρνηση. 3ο επίπεδο: Συντονισμένες ρεαλιστικές δράσεις για προώθηση πρωτογενή, δευτερογενή τομέα, του τουρισμού, των λιμανιών – εμπορίου, των υπηρεσιών, των μεταφορών, και της παραγωγής- εξοικονόμησης ενέργειας από ΑΠΕ, με έμφαση στην καινοτομία, ποιότητα, ανταγωνιστικότητα των παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών του τόπου μας».
-Έχετε καταθέσει σχετικές προτάσεις;
«Για να καταθέσεις προτάσεις ακόμη και αν σου ζητηθούν (γεγονός που δεν συνέβη) πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο για να μπορέσεις να λειτουργήσεις στην λογική αυτή. Η δομή της λειτουργίας του περιφερειακού συμβουλίου ως αποφασιστικού οργάνου δεν δίνει αυτή την δυνατότητα σε κανένα περιφερειακό σύμβουλο να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Ανέφερα προηγουμένως ότι ο θεσμός στην νέα εποχή απαιτεί αλλαγές και βελτιώσεις».
-Πως κρίνετε τον περιφερειάρχη; Παράγει έργο;
«Μέχρι σήμερα μετά από 9 μήνες λειτουργίας του θεσμού έχοντας ως μοναδικό τεχνικό πρόγραμμα τα συνεχιζόμενα έργα των πρώην νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, δεν έχω μέτρο για να τον κρίνω ως περιφερειάρχη. Ως όμως νομάρχη σε σύγκριση με τους άλλους 4 πρώην Νομάρχες θα έλεγα πως κατατάσσεται 5ος . Στους 9 αυτούς μήνες έχουμε δει αρκετή κινητικότητα, επαφές, συσκέψεις, ταξίδια, ψηφίσματα ποικίλα. Πως θα μεταφραστούν εντός των υπολοίπων 3 χρόνων αυτής της θητείας σε έργο θα το δούμε στην συνέχεια».
-Ποια είναι η άποψή σας για τους αντιπεριφερειάρχες και τη δράση τους;
«Οι αρμοδιότητες και ο ρόλος τους φαίνεται να είναι αρκετά περιορισμένος. Εντούτοις η συμμετοχή τους στην εκτελεστική επιτροπή είναι καθοριστική. Στο χέρι τους εκτιμώ πως είναι να είναι περισσότερο διεκδικητικοί για τον τόπο τους, την περιφερειακή τους ενότητα. Γεγονός που έρχεται και επιβεβαιώνεται για παράδειγμα από την δράση του αντιπεριφερειάρχη Δράμας του κ. Ξανθόπουλου. Παρατηρώντας την πορεία των συνεδριάσεων, είναι εύκολα κατανοητό το γεγονός που σας αναφέρω.
Αφετέρου θα πρέπει μετά από αλλαγές στο θεσμό να δίδεται μεγαλύτερη αυτονομία κινήσεων και χειρισμών, αν μη τι άλλο σε θέματα καθημερινής ρουτίνας και εύρυθμης διοικητικής λειτουργίας με μια σχετικά ανάλογη οικονομική αυτονομία».
-Ποια είναι η άποψή σας για τους συναδέλφους σας της συμπολίτευσης;
«Έχω την αίσθηση ότι δεν τους δίνεται η δυνατότητα ή η ελευθερία κινήσεων – πρωτοβουλιών για να αναδείξουν τις ικανότητές τους, όπως προανέφερα το διοικητικό μοντέλο είναι αρχηγοκεντρικό με αποτέλεσμα η όποια προσπάθεια να συνθλίβεται μεταξύ των προσώπων που κατέχουν κεντρικές θέσεις διοίκησης».
-Ποια πιστεύετε ότι είναι τα «αδύνατα σημεία» στη λειτουργία του θεσμού;
«Εδώ και 50 χρόνια μιλάμε στην χώρα για αποκέντρωση. Η σκέψη να συγκεντρωθούν οι λειτουργίες – εξουσίες στα περιφερειακά κέντρα τόσο πριν την καλλικράτεια εποχή με τους διορισμένους περιφερειάρχες όσο και σήμερα με τους αιρετούς περιφερειάρχες και τους αποκεντρωμένους διοικητές, διατηρώντας στην πρωτεύουσα (Αθήνα) την κεντρική κυβερνητική διοίκηση και λειτουργία, δεν νομίζω να αλλάζει και τίποτα (λέει ο λαός: «άλλαξε τα ρούχα του ο Μανωλιός και τα έβαλε αλλιώς»). Στους 9 αυτούς μήνες του νέου θεσμού έχω πει πολλές φορές πως παρά το γεγονός ότι θεσμικά μπορεί να μην προβλέπονται αποκεντρωμένες, εννοώ της έδρας της περιφέρειας, λειτουργίες, έχουμε όμως την δυνατότητα να τολμήσουμε, να λειτουργήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση και γιατί όχι να μην προσπαθήσουμε και σε εθνικό επίπεδο, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες περιφέρειες να επιτύχουμε αυτό το στόχο και θεσμικά. Για παράδειγμα, έχουμε δημιουργήσει επιτροπές τουρισμού, αγροτικής ανάπτυξης κ.α. Θα μπορούσε για παράδειγμα η έδρα και η αυτόνομη λειτουργία τους να γίνεται στην έδρα μιας άλλης περιφερειακής ενότητας. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει με τις διάφορες αναπτυξιακές εταιρείες ή άλλους οργανισμούς κλπ, είτε σ’ αυτές που μετέχουμε από κληρονομιάς των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων είτε σε καινούργιες που πρόκειται να δημιουργήσουμε ως Περιφέρεια Α.Μ.Θ. Καθώς επίσης και στην λειτουργία υπηρεσιών ή και άλλων διοικητικών μηχανισμών μας».
«Η έλλειψη στρατηγικού και ολοκληρωμένου προγραμματικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη της Περιφέρειας ΑΜΘ. Δεν υπάρχει όραμα, στόχος, σκοπός. Γιατί τα κάνουμε όλα αυτά; Τι θα κερδίσει ο πολίτης; Ο τόπος; Απλά ποια είναι η πρότασή μας στο σήμερα!!!».
-Πιστεύετε ότι τα προβλήματα έχουν σαν πηγή το κεντρικό αθηνοκεντρικό κράτος;
«Κοντολογίς το κεντρικό Αθηνοκεντρικό κράτος ολοκλήρωσε τον κύκλο του. Δεν νομίζω πως αντέχει άλλο. Είναι όλο και περισσότερες οι φωνές του κόσμου που δείχνουν να το επιθυμούν και νομίζω πως είναι επιβεβλημένο να γίνει».
-Πολλές φορές σας έχουμε ακούσει πως η Καβάλα αποδυναμώνεται στο όνομα της Κομοτηνής. Που στηρίζετε αυτή την τοποθέτηση σας;
«Στις αποφάσεις που καλούμαστε να πάρουμε στο περιφερειακό συμβούλιο π.χ. τεχνικό πρόγραμμα- προγραμματισμός είναι καταφανέστατο. Στον τρόπο της εδροκεντρικής διοίκησης και στην επιλογή προσώπων που την απαρτίζουν. Στους πόρους που έχουμε απολέσει ως σήμερα, ως περιφερειακή ενότητα με την ανισομερή μεταχείριση έναντι των υπολοίπων και δεν αναφέρομαι μόνο στον χώρο της λειτουργίας του συμβουλίου που μετέχω αλλά και ευρύτερα, να σας θυμίσω την υπόθεση Εφετείο, την υπόθεση 12%, την υπόθεση συγχώνευσης λιμένων, την υπόθεση των ελευθέρων οικονομικών ζωνών και πολλά άλλα που δεν χρειάζεται να αναφέρω αυτή την στιγμή».
-Πιστεύετε ότι και στο μέλλον θα υπάρξει παρόμοια κατάσταση, παρά τις διαβεβαιώσεις του περιφερειάρχη;
«Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Οι άνθρωποι, συνεργάτες, ειδικοί σύμβουλοι και άλλοι που βρίσκονται περί τον περιφερειάρχη, δεν μας δίνουν δείγματα για να κάνουμε άλλες ίσως σκέψεις και υποθέσεις».
-Ποια πιστεύετε ότι είναι τα «ατού» της Περιφέρειας; Αξιοποιούνται ή όχι;
«Η ανθρώπινη σκέψη και τόλμη δημιουργεί πλεονεκτήματα και ατού, δεν σου χαρίζονται και δεν είναι εκτεθειμένα για να τα πάρεις. Μπορείς να τα δημιουργήσεις και να τα αξιοποιήσεις αρκεί να το θες. Μ’ αυτή τη σκέψη και μόνο άπειρες οι δυνατότητες που μας προσφέρονται και να θυμάστε πάντοτε την λαϊκή ρήση: «ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη». Η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους είναι προϊόν συλλογικής εργασίας και σκέψης. Ο μηχανισμός- σύστημα κινείται από όλο τον κόσμο, με όλο τον κόσμο και για όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα σήμερα συνεχίζουμε να καταστροφολογούμε χωρίς λόγο. Πρέπει να μπει ένα τέλος. Καιρός να αρχίσουμε να δουλεύουμε. Η μηχανή πρέπει να πάρει μπρος με κάθε κόστος με κάθε θυσία και από κάθε πλευρά».
-Θα αλλάξει η στάση σας από εδώ και πέρα;
«Αυτό να το θεωρείται βέβαιο!».
-Πολλές φορές έχετε εκφράσει ενστάσεις για το πρόγραμμα έργων της Περιφέρειας. Γιατί;
«Ουσιαστικά δεν υπάρχει τεχνικό πρόγραμμα. Συνεχιζόμενα έργα, μερικές προτάσεις αποσπασματικά ανά περιφερειακή ενότητα στηριζόμενες στην καπατσοσύνη του εισηγητή της κάθε πρότασης να πείσει για την αναγκαιότητα του προτεινόμενου έργου. Κόψε-Ράψε. Δεν υπάρχει συνολικά συγκροτημένη αναπτυξιακή πρόταση για την αξιοποίηση εσόδων - πόρων της περιφέρειας με προοπτική οι δράσει μας να συμβάλουν στην ανάπτυξη της ΠΑΜΘ από κάθε κοινωνική, οικονομική ή διοικητική πλευρά. Ο όρος προγραμματισμός μέχρι σήμερα είναι ανύπαρκτος. Το να λειτουργείς για να ικανοποιήσεις τις ανάγκες συντήρησης αυτού του μηχανισμού με καθαρά υπαλληλίστικη λογιστικά νοοτροπία, δεν νομίζω πως είναι το ζητούμενο και το αναμενόμενο των πολιτών της περιφέρειάς μας».
-Τι πιστεύετε ότι θα χρειαζόταν για την ανάπτυξη της Περιφέρειας;
«Όραμα, στόχος, άρα σχεδιασμός, καταγραφή αναγκών, ιεράρχηση προτεραιοτήτων, διάλογος με τους περιφερειακούς συμβούλους, τις παραγωγικές τάξεις, τα επιμελητήρια, επαφή με τις όμορες χωρικές περιοχές, αξιοποίηση του γεωπολιτικού μας χώρου και θέσης. 1ο επίπεδο: Μελέτη – σχεδιασμός με αξιοποίηση του εργαζόμενου δυναμικού της περιφέρειας. 2ο επίπεδο: Αξιοποίηση και προώθηση του ΕΣΠΑ σε συνεργασία με τους δήμους της ΠΑΜΘ και την αποκεντρωμένη διοίκηση- κυβέρνηση. 3ο επίπεδο: Συντονισμένες ρεαλιστικές δράσεις για προώθηση πρωτογενή, δευτερογενή τομέα, του τουρισμού, των λιμανιών – εμπορίου, των υπηρεσιών, των μεταφορών, και της παραγωγής- εξοικονόμησης ενέργειας από ΑΠΕ, με έμφαση στην καινοτομία, ποιότητα, ανταγωνιστικότητα των παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών του τόπου μας».
-Έχετε καταθέσει σχετικές προτάσεις;
«Για να καταθέσεις προτάσεις ακόμη και αν σου ζητηθούν (γεγονός που δεν συνέβη) πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο για να μπορέσεις να λειτουργήσεις στην λογική αυτή. Η δομή της λειτουργίας του περιφερειακού συμβουλίου ως αποφασιστικού οργάνου δεν δίνει αυτή την δυνατότητα σε κανένα περιφερειακό σύμβουλο να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Ανέφερα προηγουμένως ότι ο θεσμός στην νέα εποχή απαιτεί αλλαγές και βελτιώσεις».
-Πως κρίνετε τον περιφερειάρχη; Παράγει έργο;
«Μέχρι σήμερα μετά από 9 μήνες λειτουργίας του θεσμού έχοντας ως μοναδικό τεχνικό πρόγραμμα τα συνεχιζόμενα έργα των πρώην νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, δεν έχω μέτρο για να τον κρίνω ως περιφερειάρχη. Ως όμως νομάρχη σε σύγκριση με τους άλλους 4 πρώην Νομάρχες θα έλεγα πως κατατάσσεται 5ος . Στους 9 αυτούς μήνες έχουμε δει αρκετή κινητικότητα, επαφές, συσκέψεις, ταξίδια, ψηφίσματα ποικίλα. Πως θα μεταφραστούν εντός των υπολοίπων 3 χρόνων αυτής της θητείας σε έργο θα το δούμε στην συνέχεια».
-Ποια είναι η άποψή σας για τους αντιπεριφερειάρχες και τη δράση τους;
«Οι αρμοδιότητες και ο ρόλος τους φαίνεται να είναι αρκετά περιορισμένος. Εντούτοις η συμμετοχή τους στην εκτελεστική επιτροπή είναι καθοριστική. Στο χέρι τους εκτιμώ πως είναι να είναι περισσότερο διεκδικητικοί για τον τόπο τους, την περιφερειακή τους ενότητα. Γεγονός που έρχεται και επιβεβαιώνεται για παράδειγμα από την δράση του αντιπεριφερειάρχη Δράμας του κ. Ξανθόπουλου. Παρατηρώντας την πορεία των συνεδριάσεων, είναι εύκολα κατανοητό το γεγονός που σας αναφέρω.
Αφετέρου θα πρέπει μετά από αλλαγές στο θεσμό να δίδεται μεγαλύτερη αυτονομία κινήσεων και χειρισμών, αν μη τι άλλο σε θέματα καθημερινής ρουτίνας και εύρυθμης διοικητικής λειτουργίας με μια σχετικά ανάλογη οικονομική αυτονομία».
-Ποια είναι η άποψή σας για τους συναδέλφους σας της συμπολίτευσης;
«Έχω την αίσθηση ότι δεν τους δίνεται η δυνατότητα ή η ελευθερία κινήσεων – πρωτοβουλιών για να αναδείξουν τις ικανότητές τους, όπως προανέφερα το διοικητικό μοντέλο είναι αρχηγοκεντρικό με αποτέλεσμα η όποια προσπάθεια να συνθλίβεται μεταξύ των προσώπων που κατέχουν κεντρικές θέσεις διοίκησης».
-Ποια πιστεύετε ότι είναι τα «αδύνατα σημεία» στη λειτουργία του θεσμού;
«Εδώ και 50 χρόνια μιλάμε στην χώρα για αποκέντρωση. Η σκέψη να συγκεντρωθούν οι λειτουργίες – εξουσίες στα περιφερειακά κέντρα τόσο πριν την καλλικράτεια εποχή με τους διορισμένους περιφερειάρχες όσο και σήμερα με τους αιρετούς περιφερειάρχες και τους αποκεντρωμένους διοικητές, διατηρώντας στην πρωτεύουσα (Αθήνα) την κεντρική κυβερνητική διοίκηση και λειτουργία, δεν νομίζω να αλλάζει και τίποτα (λέει ο λαός: «άλλαξε τα ρούχα του ο Μανωλιός και τα έβαλε αλλιώς»). Στους 9 αυτούς μήνες του νέου θεσμού έχω πει πολλές φορές πως παρά το γεγονός ότι θεσμικά μπορεί να μην προβλέπονται αποκεντρωμένες, εννοώ της έδρας της περιφέρειας, λειτουργίες, έχουμε όμως την δυνατότητα να τολμήσουμε, να λειτουργήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση και γιατί όχι να μην προσπαθήσουμε και σε εθνικό επίπεδο, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες περιφέρειες να επιτύχουμε αυτό το στόχο και θεσμικά. Για παράδειγμα, έχουμε δημιουργήσει επιτροπές τουρισμού, αγροτικής ανάπτυξης κ.α. Θα μπορούσε για παράδειγμα η έδρα και η αυτόνομη λειτουργία τους να γίνεται στην έδρα μιας άλλης περιφερειακής ενότητας. Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει με τις διάφορες αναπτυξιακές εταιρείες ή άλλους οργανισμούς κλπ, είτε σ’ αυτές που μετέχουμε από κληρονομιάς των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων είτε σε καινούργιες που πρόκειται να δημιουργήσουμε ως Περιφέρεια Α.Μ.Θ. Καθώς επίσης και στην λειτουργία υπηρεσιών ή και άλλων διοικητικών μηχανισμών μας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου