Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Μόνο συγχαρητήρια

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η άσκηση αντισεισμικής προστασίας που πραγματοποιήθηκε το πρωί της περασμένης Παρασκευής στο Δημοτικό Σχολείο Παλαιοχωρίου, και είχε σαν στόχο την ενημέρωση των παιδιών για τους τρόπους αντίδρασης σε ενδεχόμενο σεισμό. Στην άσκηση συμμετείχαν τέσσερα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελευθερούπολης, ένα καλαθοφόρο όχημα του Δήμου Παγγαίου για τον απεγκλωβισμό των μαθητών, και ένα περονοφόρο όχημα για την απομάκρυνση των μπάζων που προέβλεπε το σενάριο.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, καταγράφεται σεισμική δόνηση στη διάρκεια του διαλείμματος της 5ης προς 6η ώρα. Ακολουθεί αποχώρηση των μαθητών της Α’ και Β’ τάξης παρουσία γονέων και μεταφορικών μέσων ενώ οι υπόλοιπες τάξεις βρίσκονται δε διαδικασία εξόδου αλλά και παραμονής εντός του σχολείου.

Όσον αφορά τις ενέργειες κατά την διάρκεια της δόνησης, προβλέπεται για τους μαθητές της Α’ και Β’ τάξης με ευθύνη των δασκάλων τους να κάθονται κάτω και να σκεπάζουν τα κεφάλια τους με τις τσάντες. Οι μαθητές της Δ’, Ε’ , και Στ’ τάξης ενεργούν εντός των τάξεων μπαίνοντας κάτω από τα θρανία, ενώ οι μαθητές της Γ’ τάξης που εκείνη την ώρα αθλούνται απομακρύνονται από το κτίριο και συγκεντρώνονται στο κέντρο του προαυλίου. Παράλληλα, η δασκάλα της Α’ τάξης μεταφέρει το φαρμακείο- ο δάσκαλος της Β’ τάξης δύο φορητούς πυροσβεστήρες και η δασκάλα της Γ’ τάξης συσκευασία εμφιαλωμένων νερών.

Με την λήξη του σεισμού, απομακρύνονται με σειρά και ευθύνη των εκπαιδευτικών οι μαθητές όλων των τάξεων που βρίσκονται εντός του κτιρίου αφού προηγουμένως ο δάσκαλος της τάξης ελέγξει τον διάδρομο και την σκάλα και δώσει το σχετικό σύνθημα, κρατώντας τις τσάντες τους πάνω από το κεφάλι τους.

Κατά την έξοδο όμως ακολουθεί μετασεισμός. Όλοι οι μαθητές κάθονται κάτω για να μειώσουν τον όγκο και κατά συνέπεια τις πιθανότητες τραυματισμού, με τις τσάντες πάνω από τα κεφάλια τους. Μόλις βγουν συγκεντρώνονται σε προκαθορισμένο χώρο όλες οι τάξεις και γίνεται καταμέτρηση των μαθητών, διαπιστώνεται πτώση παρακείμενης κολόνας της ΔΕΗ και κομμένα καλώδια ακουμπούν στην σιδερένια περίφραξη του σχολείου και δίνονται οδηγίες στους μαθητές για την απομάκρυνση τους από το σημείο αυτό.

Παράλληλα, διαπιστώνεται απουσία εννέα μαθητών της Στ’ τάξης, οι οποίοι είναι πιθανόν εγκλωβισμένοι. Ο Διευθυντής προβαίνει στο κλείσιμο της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και απαγορεύει την πόση νερού από το δίκτυο υδροδότησης. Παράλληλα προμηθεύεται από το παρακείμενο Σούπερ –Μάρκετ αρκετή ποσότητα εμφιαλωμένων νερών.

Μετά από μετασεισμό καταρρέει η σκάλα του σχολείου, ενώ ειδοποιείται η Πυροσβεστική Υπηρεσία και ξεκινά η διάσωση των εγκλωβισμένων μαθητών. Ειδοποιείται ο Δήμος, γιατί λόγω της κατάρρευσης γειτονικού κτιρίου υπάρχουν μπάζα που εμποδίζουν την άφιξη των οχημάτων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Αμέσως επεμβαίνει ο Δήμος, με την αποστολή ειδικών μηχανημάτων για την απομάκρυνση των πεσμένων υλικών και την άφιξη και του καλαθοφόρου οχήματος του δήμου. Ακολουθούν τέσσερα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με επικεφαλής τον διοικητή της.

Απεγκλωβίζονται οι οκτώ μαθητές της Στ’ τάξης με την χρήση του καλαθοφόρου οχήματος του Δήμου Παγγαίου. από τα παράθυρα της αίθουσας. Παράλληλα άλλη ομάδα κατασβήνει μικρής έκτασης πυρκαγιάς που έχει εκδηλωθεί εντός του σχολείου. Διασώστες ερευνούν, βρίσκουν και απεγκλωβίζουν τον αγνοούμενο μαθητή με ελαφρά τραύματα .

Δεν υπάρχουν σχόλια: