Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

3 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων
για την Παγκόσμια Ημέρα Τύπου


Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΕΟΔ) εξέδωσε για την επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Ευρώπη, και ιδιαιτέρως η Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλει να προστατεύσει και να εδραιώσει την Ελευθερία του Τύπου. Αυτό δεν το διαπιστώσαμε πάντα στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΔ Άρνε Κένιγκ. «Δυστυχώς η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου είναι με οδυνηρό τρόπο επίκαιρη και στην Ευρώπη».

Στην Ουγγαρία ο νόμος για τον Τύπο, παρά τις μικρές αλλαγές που ζητήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξακολουθεί να επιβάλει ανοίκειο πολιτικό έλεγχο στους δημοσιογράφους. Ο ιταλός πρωθυπουργός εξακολουθεί να ελέγχει μια αυτοκρατορία Μέσων Ενημέρωσης και διαφήμισης, η οποία επηρεάζει την δημοσιογραφική ανεξαρτησία. Στη Ρουμανία οι δημοσιογράφοι έχουν να αντιμετωπίσουν μια εθνική «στρατηγική ασφαλείας», η οποία τους θεωρεί απειλή εναντίον της πολιτείας. Στη Βουλγαρία και σε άλλες χώρες των δυτικών Βαλκανίων οι δημοσιογράφοι που πραγματοποιούν έρευνες απειλούνται και συχνά γίνονται θύματα βίαιων επιθέσεων. Η προστασία των πηγών διακυβεύεται. Ολοένα περισσότεροι δημοσιογράφοι εξαναγκάζονται να εργαστούν με συμβάσεις αυτοαπασχολούμενων ή χωρίς οποιαδήποτε σύμβαση. Σε ολόκληρη την Ευρώπη οι συνθήκες εργασίας γίνονται ολοένα πιο επισφαλείς εξαιτίας του συνδυασμού μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και της απορρύθμισης των σταθερών εργασιακών σχέσεων.

«Η ελευθερία του Τύπου δεν είναι ποτέ δεδομένη. Ο ρόλος των δημοσιογράφων ως θεματοφυλάκων της δημοκρατίας απαιτεί να αναλάβουν οι ευρωπαϊκές αρχές τις ευθύνες τους για να τη διασφαλίσουν ως θεμελιώδες δικαίωμα», επισήμανε ο Άρνε Κένιγκ.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων ιδιαιτέρως εκφράζει την υποστήριξή της στους λευκορώσους δημοσιογράφους, που υφίστανται τρομακτικό περιορισμό της ανεξαρτησίας τους μετά τις εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου. Επίσης στους εκατοντάδες τούρκους δημοσιογράφους που οδηγούνται σε δίκες και αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης. Στην Τουρκία περισσότεροι από 60 δημοσιογράφοι είναι φυλακισμένοι, και η Τουρκική Ένωση Συντακτών, μέλος της ΕΟΔ, πραγματοποιεί εκστρατεία για την απελευθέρωσή τους και την τήρηση των νόμων.

Η ελευθερία του Τύπου θα αποτελέσει το αντικείμενο ειδικής συνεδρίας στις εργασίες της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της ΕΟΔ, που θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι από τις 15 έως τις 17 Ιουνίου.

Η ΕΟΔ υπενθυμίζει επίσης τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ισπανία, ο απόηχος των οποίων ακόμη επηρεάζει την ελευθερία του Τύπου μέσα από την αντιτρομοκρατική νομοθεσία και τις επιθέσεις στα δικαιώματα των πολιτών.

Δέκα χρόνια μετά τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον οι δημοσιογράφοι σε ολόκληρη την Ευρώπη εξακολουθούν να υφίστανται τις συνέπειες υπερβολικών μέτρων ασφαλείας, που περιορίζουν την πρόσβασή τους σε πληροφορίες, τη δυνατότητα να προστατεύουν τις πηγές τους και να ελέγχουν τις κυβερνήσεις. Το 2009 χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης δεσμεύτηκαν να επανεξετάσουν τις συνέπειες της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας που υιοθετούν στην ελευθερία του Τύπου. Τώρα η ΕΟΔ ζητεί να δει τα αποτελέσματα αυτής της επανεξέτασης.

Στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο οι δημοσιογραφικές οργανώσεις θα επισημάνουν κατά την αυριανή επέτειο τα ζητήματα που επηρεάζουν την ελευθερία του Τύπου σε τοπικό επίπεδο.

1 σχόλιο:

Soberswan είπε...

Όσο υπάρχουν μεγαλοεκδότες και media groups, η ελευθεροτυπία πάει περίπατο και όλα περνάνε από ψιλή σήτα.
Υπάρχουν ειδήσεις που δεν αναφέρονται καν ή περνάνε στα τελείως αζήτητα του τύπου' γιατί να ενοχλείται ο πολίτης άλλωστε, αφήστε τον να νανουρίζεται με τα τραγουδάκια της γιουροβίζιον...
Καλά που υπάρχουν και τα μπλογκς όμως που αν και συνήθως λοιδορούνται απο τη λεγόμενη "σοβαρή" δημοσιογραφία, καταφέρνουν να είναι και πιο έγκριτα αλλά και πλήρως αδέσμευτα.