Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Ένας άνθρωπος αυτοκτονεί κάθε 40 δευτερόλεπτα παγκοσμίως, σύμφωνα με βρετανικό ιατρικό περιοδικό

Κάθε 40 δευτερόλεπτα σε ολόκληρο τον πλανήτη ένας άνθρωπος αποφασίζει να δώσει τέλος στην ζωή του, σύμφωνα με άρθρο στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό The Lancet.

Συνολικά τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο στον κόσμο, τοποθετώντας την πράξη της αυτοκτονίας στην δέκατη θέση των αιτιών που προκαλούν τον θάνατο.

Το 30% των περιπτώσεων αυτοκτονίας συμβαίνουν στην Κίνα, ενώ το φαινόμενο παρουσιάζει ανησυχητικές διαστάσεις και στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Στην Ευρώπη, τα ποσοστά των αυτοκτονιών είναι ιδιαίτερα υψηλά στις βόρειες χώρες, σύμφωνα με τους συγγραφείς του άρθρου, Κιθ Χότον (Κέντρο Έρευνας για την Αυτοκτονία, Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Βρετανία) και Κις βαν Χέρινγκεν (Ερευνητική μονάδα για την Αυτοκτονία, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Γάνδης, Βέλγιο).

Στις αναπτυσσόμενες χώρες, η αυτοκτονία πλήττει από δύο έως τέσσερις φορές περισσότερο τους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες, ενώ το χάσμα φαίνεται να αυξάνεται συνεχώς.

Στις περισσότερες χώρες, οι ηλικιωμένοι άνθρωποι παρουσιάζουν τάσεις αυτοκτονίες, αν και τα τελευταία πενήντα χρόνια η αναλογία έχει αυξηθεί ανάμεσα στους νέους.

Τα ποσοστά των αυτοκτονιών φαίνεται ότι κορυφώνονται κατά την εποχή της άνοιξης ιδιαίτερα ανάμεσα στους άνδρες, ενώ πιο ευάλωτες στον κίνδυνο της αυτοκτονίας παρουσιάζονται οι γυναίκες που έχουν γεννηθεί την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού.

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: