Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

Και το όνομα αυτού... "Δημοκρατική Συμμαχία"

«Το ταξίδι ξεκίνησε» είπε η Ντόρα Μπακογιάννη ανακοινώνοντας την ίδρυση της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» χθες το πρωί, ενώπιον περίπου πέντε χιλιάδων πολιτών οι οποίοι και υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη του νέου κόμματος. Τα χρώματα του κόμματος είναι το μπλε και το πορτοκαλί και σύμβολο του είναι ένα δέντρο ελιάς.

Όπως είπε η Ντόρα Μπακογιάννη το νέο κόμμα κινείται ξεκάθαρα στο Κέντρο και πως πρόκειται για ανεξάρτητο συμμετοχικό δημοκρατικό κίνημα. Αναπτύσσοντας τις βασικές αρχές και αξίες της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», είπε ότι τάσσεται κατά των νέων φόρων και την καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή στην «περιοχή του 20%». Επεσήμανε ότι η «Δημοκρατική Συμμαχία» επιδιώκει την εθνική συνεννόηση και συμφωνία για τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων ώστε μέσα στην επόμενη δεκαετία το δημόσιο να λειτουργεί με τα 2/3 του σημερινού ανθρώπινου δυναμικού του. Παράλληλα μίλησε για μία δεύτερη ασφαλιστική μεταρρύθμιση και για καθιέρωση συνταγματικού δημοσιονομικού κανόνα που θα εξασφαλίζει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, ενώ άφησε αιχμές κατά της ΝΔ και του προέδρου της για τη στάση του στο θέμα του Μνημονίου. Όπως είπε, το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος θα γίνει τον ερχόμενο Μάρτιο.

Παρόντες ήταν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Χρήστος Μαρκογιαννάκης και Κώστας Κιλτίδης, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Θόδωρος Σκυλακάκης, οι πρώην βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ Γιώργος Καλός, Γιώργος Παπαγεωρίου, Στέλιος Νικηφοράκης και Θ. Βασιλείου, ο πατέρας του νυν βουλευτή της ΝΔ και πρώην βουλευτής Ανδρέας Καραγκούνης και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Κοτσώνης.

Παρόντες και από την Καβάλα

Δυναμική ήταν και η παρουσία και της Καβάλας στην εκδήλωση της «Δμοκρατικής Συμμαχίας». Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων, ο Παντελής Ηλιάδης, η Βούλη Δημοπούλου, και ο Στάθης Κεκρίδης.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός, ο κ. Ηλιάδης τόνισε ότι η παρουσία του κόσμου ήταν ιδιαίτερα δυναμική κάτι που δεν περίμεναν ούτε οι διοργανωτές, ενώ έκδηλος ήταν και ο ενθουσιασμός. «Ευτυχώς δεν υπάρχουν στελέχη. Υπάρχει λαός, υπάρχει βάση, υπάρχει Νέα Δημοκρατία. Αυτοί που λείπουν είναι αυτοί που δεν χρειαζόμαστε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ηλιάδης διευκρινίζοντας πως «εδώ είναι ο κόσμος, αυτοί που έπρεπε να είναι, δεν είναι αυτοί που διέλυσαν τη χώρα».

Η ιδρυτική διακήρυξη

Όπως ανέφερε η Ντόρα Μπακογιάννη, «η «Δημοκρατική Συμμαχία» έχει ένα ξεκάθαρο σκοπό. Να διαμορφώσει ένα σχέδιο σαρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στη λειτουργία του κράτους, στην οργάνωση της πολιτείας, στις πολιτικές κοινωνικής συνοχής, στο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας. Συγκροτούμε το Νέο Εθνικό Σύμφωνο Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης. Ένα σύμφωνο στο οποίο δεσμευόμαστε να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους χωρίς υπεκφυγές και συμβιβασμούς».

Τόνισε πως «η «Δημοκρατική Συμμαχία» επιδιώκει να γίνει ο καταλύτης μιας σειράς σαρωτικών αλλαγών τις οποίες θα επιφέρει μια διευρυνόμενη συμμαχία πολιτών από το μεγαλύτερο μέρος του δημοκρατικού φάσματος. Κεντροδεξιών, φιλελεύθερων και κεντροαριστερών, οι οποίοι, όλο και περισσότερο, θα ενισχύουν τις γραμμές της. Για μας στη Δημοκρατική Συμμαχία δεν υπάρχουν τα κλασικά πολιτικά στεγανά. Τα αντιθετικά πολιτικά δίπολα της Αριστεράς - Δεξιάς καθίστανται δευτερεύοντα. Οι Έλληνες δεν διαχωρίζονται, ούτε ξεχωρίζουν από ξεπερασμένες πολιτικές και ιδεολογικές ταυτότητες. Οι πολίτες που εκφράζονται μέσα από το νέο Κίνημα είναι ανοιχτοί σε νέες ιδέες, όχι οχυρωμένοι σε ιδεολογικά στερεότυπα. Είναι πραγματιστές, όχι λαϊκιστές. Είναι πατριώτες, όχι πατριδοκάπηλοι. Θέλουν λύσεις, όχι απλώς αναζητήσεις. Προτιμούν τις συγκλίσεις από τις περιχαρακώσεις. Διαλέγουν τις ωσμώσεις από τις παρωπίδες. Προκρίνουν τη συμμετοχή από τον «αναχωρητισμό». Είναι υπεύθυνοι πολίτες σε μια υπεύθυνη και ταυτόχρονα ριζοσπαστική, πολιτική δύναμη. Απευθυνόμαστε στην αγανακτισμένη πλειονότητα των Ελλήνων, στους ανθρώπους που μέσα τους λαχταρούν να νιώσουν ξανά υπερήφανοι για την Ελλάδα – και θέλουν να κάνουν κάτι γι’ αυτό. Σε εκείνους που θέλουν να μετατρέψουν τη σημερινή τους αγανάκτηση και αδυναμία σε δύναμη σαρωτικής αλλαγής. Η Δημοκρατική Συμμαχία είναι δύναμη κεντρομόλος».

Παράλληλα σημείωσε πως «είμαστε ένα ανοικτό και δημοκρατικό κίνημα. Η Δημοκρατική Συμμαχία θα είναι στο εσωτερικό της οργανωμένη με τρόπο απόλυτα δημοκρατικό. Ο σεβασμός στην ελευθερία της έκφρασης και στη διαφορετική άποψη θα είναι καταστατικά κατοχυρωμένος. Η μειοψηφία θα ακούγεται και θα προστατεύεται. Οι πολιτικές θέσεις, επιλογές και προγράμματα θα διαμορφώνονται μέσα από αναλυτική συζήτηση και θεσμοθετημένες καταστατικά εσωτερικές, δημοκρατικές διαδικασίες. Το κίνημά μας θα αγωνιστεί, από το ξεκίνημά του, για την απελευθέρωση από την κομματική επιρροή των μαζικών κοινωνικών χώρων (συνδικαλισμός, επιχειρηματικά συλλογικά όργανα, κινήματα περιβαλλοντικά, καταναλωτικά, κ.λπ.) και των πανεπιστημίων και θα απέχει μονομερώς από τη δημιουργία κομματικών ψηφοδελτίων στους χώρους αυτούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: