Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Η αποτίμηση των κομμάτων

Όλες οι πλευρές είναι ευχαριστημένες από το εκλογικό αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής καυτηριάζοντας ωστόσο το μεγάλο ποσοστό αποχής που σημειώθηκε. Οι τοπικοί εκπρόσωποι των πέντε κοινοβουλευτικών κομμάτων κάνουν μια πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και καλούν τον κόσμο να ψηφίσει την επόμενη Κυριακή, ο καθένας με το δικό του τρόπο.

Στάλθηκαν πολιτικά μηνύματα

«Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ήδη καταγεγραμμένο μαζί με την απόφαση του Καβαλιώτικου λαού. Είναι καταγεγραμμένη η αποχή και το λευκό ή άκυρο καθώς επίσης και τα ποσοστά των συνδυασμών αλλά και οι σταυροί προτίμησης. Στάλθηκαν πολιτικά μηνύματα την πρώτη Κυριακή που σημειωτέον είναι η πιο δύσκολη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών για την εκάστοτε κυβέρνηση», σημείωσε ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Χατζηχρήστου.

Σχετικά με τα αποτελέσματα παρατήρησε ότι «είμαστε πεπεισμένοι ότι ο Βαγγέλης Τσομπανόπουλος και ο Σταύρος Αραπάκης με τους συνδυασμούς τους έδωσαν ένα ωραίο πολιτικό αγώνα και έχασαν για ελάχιστες ψήφους, ο μεν πρώτος τη δημαρχία, έχοντας την ατυχία να κρίνεται ο Δήμος Νέστου την πρώτη Κυριακή, και ο δε δεύτερος την είσοδό του στην αναμέτρηση της δεύτερης Κυριακής».

Για την «επόμενη μέρα» ο κ. Χατζηχρήστου σημείωσε πως «είμαστε σε πλήρη διάταξη με διόρθωση των λαθών και παραλείψεων που πιθανόν να έγιναν την προηγούμενη προεκλογική περίοδο, ιδιαίτερα σε επίπεδο περιφερειακών εκλογών, δίνοντας τη δυνατότητα στον αντίπαλο όχι μόνο να «χτυπήσει ταβάνι» αλλά να το ξεπεράσει κιόλας. Έχουμε τη βεβαιότητα ότι ο Άρης Γιαννακίδης θα είναι ο νέος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Κωστής Σιμιτσής ο νέος δήμαρχος Καβάλας και ο Βασίλης Ξουλόγης ο νέος δήμαρχος Παγγαίου. Γιατί οι πολίτες θα κρίνουν με κριτήρια αυτοδιοικητικά τους ικανούς, θα δώσουν την ψήφο τους στους υποψηφίους που πιστεύουν στη μεγάλη αυτή διοικητική μεταρρύθμιση, που έχουν όραμα γι τον τόπο, φρεσκάδα και εκλαμβάνουν τους νέους καλλικρατικούς δήμους και περιφέρειες ως πρόκληση ανάπτυξης, και όχι στους υποψηφίους που 12 χρόνια κούρασαν, προβλημάτισαν με τις αδιαφανείς αποφάσεις τους, ψάχνουν να γαντζωθούν στην ίδια καρέκλα ή να βρουν άλλο στασίδι και που για 12 χρόνια υπηρετώντας τους θεσμούς από διάφορα μετερίζια έχουν την πλήρη ευθύνη για το ότι η Καβάλα πνέει τα λοίσθια στο επίπεδο της ανάπτυξης.

Νέο πνεύμα πολιτικής

«Στην Καβάλα η εικόνα των αποτελεσμάτων συμβαδίζει με τη γενικότερη εκτίμηση που έγινε από τον πρόεδρο του κόμματος για άνοδο της Νέας Δημοκρατίας και αλλαγές το πολιτικό σκηνικό» παρατήρησε ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Ευθυμιάδης.

Όπως είπε, «η εκλογή του Σάββα Μιχαηλίδη, η βέβαιη εκλογή στελέχους της Νέας Δημοκρατίας στο δήμο Θάσου και η αναμενόμενη επικράτηση των Θόδωρου Καλλιοντζή και Γιάννη Φιλόσογλου στους δήμους Καβάλας και Παγγαίου, νομίζω ότι συνιστούν μια συγκεκριμένη επιτυχία και των ίδιων και του κομματικού μας χώρου. Πέραν τούτων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υπάρχει μια διάχυτη αισιοδοξία ότι ο συνδυασμός του Γιώργου Παυλίδη θα κυριαρχήσει την ερχόμενη Κυριακή και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι σε τέσσερις από τους πέντε νομούς κυριαρχούν τα ενωτικά και ομογενοποιημένα πολιτικά και κοινωνικά στοιχεία που ανέδειξε ο συνδυασμός αυτός, σε αντίθεση με την εικόνα στο νομό Ροδόπης, που αποτελεί ευδιακρίτως αναντιστοιχία με το νέο πνεύμα πολιτικής ισονομίας και ισοτιμίας των πέντε νομών που χρειάζεται η Περιφέρεια».

Θετικό το αποτέλεσμα

«Θεωρούμε ότι το αποτέλεσμα ήταν θετικό. Έχουμε σημαντική αύξηση των ψήφων στην περιφέρεια και στο Δήμο Καβάλας και αυτό μας γεμίζει με ευθύνες και υποχρεώσεις», παρατήρησε ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας του ΚΚΕ Δήμος Ζαχαριάδης.

Όπως είπε, «το αμέσως επόμενο διάστημα οι εργαζόμενοι θα αντιμετωπίσουν ένα νέο κύμα αντιλαϊκών μέτρων καθώς η κρίση θα οξύνεται. Εμείς σε μια τέτοια εξέλιξη θα επιλέξουμε να συναντηθούμε με όλους αυτούς που μας εμπιστεύθηκαν σε αυτές τις εκλογές ώστε να ανοίξει ένας δρόμος για μια εναλλακτική πολιτική πρόταση που προτείνει το ΚΚΕ και έχει ανάγκη ο λαός. Το επόμενο βήμα είναι το συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΚΚΕ τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της τρόϊκας με σύνθημα να πληρώσουν το βάρος της κρίσης οι ένοχοι και όχι οι εργαζόμενοι».

Ο λαός αποφάσισε

«Ο λαός αποφάσισε. Σεβαστά τα αποτελέσματα. Ελπίζουμε η επόμενη μέρα να είναι καλύτερη για τον τόπο», παρατήρησε ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας του ΛΑΟΣ Θανάσης Κολυβάς.

«Αυτό που έκανε μεγάλη αίσθηση είναι η αποχή. Καλούμε τους πολίτες αυτή την Κυριακή να μην τηρήσουν την ίδια στάση. Η αποχή δεν είναι πολιτική στάση», παρατήρησε ο κ. Κολυβάς.

Θετικότατα τα αποτελέσματα

«Για τους συνδυασμούς που στηρίξαμε ως νομός Καβάλας τα αποτελέσματα ήταν θετικότατα. Και στο Δήμο Καβάλας η «Συμπαράταξη Πολιτών» έλαβε καλό ποσοστό και εκλέγει 2 αντιπροσώπους, αλλά και η «Αριστερή Οικολογική Συνεργασία πήγε πολύ καλά και εκλέγει αντιπρόσωπο στο Περιφερειακό Συμβούλιο», παρατήρησε ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας του Συνασπισμού Κώστας Μορφίδης.

Όπως ανέφερε ωστόσο «το σημαντικό στοιχείο είναι η μεγάλη αποχή, κυρίως των νέων, που καταδεικνύει τα προβλήματα που υπάρχουν στην κοινωνία. Για μας σημαντικό είναι ότι σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση βάζουμε θέμα συνάντησης δύο χώρων, του σοσιαλιστικού που αποχωρεί απογοητευμένος και του δικού μας».

Άρης ΜΕΝΤΙΖΗΣ
mentizis@evdomi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: