Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Η «Μόνα Λίζα» είχε υψηλή χοληστερίνη!

Εδώ και αιώνες οι ιστορικοί και κριτικοί της τέχνης προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν το αινιγματικό χαμόγελο της «Μόνα Λίζα», του διασημότερου πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Τώρα, ένας ιταλός επιστήμονας ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε ένα άλλο μυστικό: το επίπεδο χοληστερίνης στο αίμα της «Μόνα Λίζα» (ή, τέλος πάντως, της κοπέλας που πόζαρε ως μοντέλο) ήταν ανησυχητικά υψηλό. Ο δρ. Βίτο Φράνκο, καθηγητής παθολογικής ανατομίας του πανεπιστημίου του Παλέρμο στη Σικελία, σύμφωνα με το BBC, υποστηρίζει ότι η «Μόνα Λίζα» παρουσιάζει ξεκάθαρα σημάδια αυξημένων λιπαρών οξέων κάτω από το δέρμα της, λόγω πολύ αυξημένης χοληστερίνης. Πιστεύει επίσης ότι στο δεξί μάτι της διακρίνεται ένα λίπωμα, δηλαδή ένας καλοήθης όγκος λιπαρού ιστού.

Σύμφωνα με τον δρα Φράνκο, η ιατρική διάγνωση είναι σε θέση να αποκαλύψει πράγματα που δεν μπορεί να «δει» η καλλιτεχνική διάγνωση. Το εύρημά του παρουσιάστηκε σε ιατρικό συνέδριο στη Φλωρεντία. Όπως δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα «Λα Στάμπα», «οι άνθρωποι που αποτυπώνονται σε ένα έργο τέχνης, αποκαλύπτουν την φυσική τους κατάσταση, μας ‘μιλάνε’ για την ευάλωτη ανθρώπινη φύση τους, άσχετα με το πόσο ο ίδιος ο καλλιτέχνης έχει επίγνωση γι’ αυτό».

Το διάσημο πορτρέτο του 16ου αιώνα του ντα Βίντσι δεν είναι το μόνο που υποβλήθηκε σε ιατρική διάγνωση από το δρ. Φράνκο. Ο ίδιος επίσης υποστηρίζει ότι τα λεπτεπίλεπτα μακριά δάχτυλα του μοντέλου στο «Πορτρέτο ενός νέου» του Μποτιτσέλι δείχνουν ότι ο νέος πιθανώς έπασχε από το «σύνδρομο Μαρφάν», μια γενετική διαταραχή που πλήττει τους συνδετικούς ιστούς.

Ο Φράνκο έχει ακόμα περάσει από το «μικροσκόπιο» τον ίδιο τον Μιχαήλ Άγγελο, όπως απεικονίζεται στον πίνακα «Η σχολή των Αθηνών» του Ραφαήλ. Υποστηρίζει ότι τα πρησμένα γόνατα του φλωρεντινού ζωγράφου υποδηλώνουν υπερβολική συγκέντρωση ουρικού οξέος και πρόβλημα στα νεφρά του.

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: