Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Οι σεισμοί είναι η φυσική καταστροφή που έχει προκαλέσει τους περισσότερους νεκρούς την τελευταία δεκαετία

Οι σεισμοί είναι η φυσική καταστροφή που προκάλεσε τους περισσότερους νεκρούς την περασμένη δεκαετία, έχοντας κοστίσει τη ζωή περίπου στο 60% των 780.000 θανάτων από φυσικές καταστροφές, σύμφωνα με μία έκθεση που παρουσίασαν σήμερα τα Ηνωμένα Εθνη.

"Οι σεισμοί είναι η καταστροφή που έχει προκαλέσει τους περισσότερους νεκρούς τα τελευταία 10 χρόνια", αναφέρει η έκθεση του Κέντρου Ερευνας για την Επιδημιολογία των Καταστροφών (CRED) του καθολικού πανεπιστημίου του Λουβέν (Βέλγιο), που διενεργήθηκε έπειτα από αίτημα του ΟΗΕ.

Με 226.408 θανάτους το τσουνάμι που προκλήθηκε από έναν σεισμό που έπληξε την Ασία το 2004 είναι η φυσική καταστροφή με τους περισσότερους νεκρούς. Ο σεισμός που έπληξε την επαρχία Σετσουάν στην Κίνα το 2008 κόστισε τη ζωή σε 87.476 ανθρώπους, ενώ ο σεισμός του Πακιστάν το 2005 άφησε πίσω του 73.338 θύματα, αναφέρει η έκθεση που δεν περιλαμβάνει τον πρόσφατο σεισμό της Αϊτής.

"Οκτώ από τις δέκα πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις του κόσμου βρίσκονται πάνω σε σεισμογενή ρήγματα", δήλωσε η Μαργκαρέτα Βάλστρομ, εκπρόσωπος του ΟΗΕ για την μείωση των κινδύνων των καταστροφών, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης.

Μετά τους σεισμούς, οι καταιγίδες είναι η δεύτερη φυσική καταστροφή που προκαλεί τους περισσότερους νεκρούς, το 22% του συνόλου, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκονται οι ακραίες θερμοκρασίες --κυρίως οι καύσωνες που έπληξαν την Γαλλία και την Ιταλία το 2003-- με το 11% του συνολικού αριθμού νεκρών από φυσική καταστροφή.

Παρόλο που οι πλημμύρες και η ξηρασία προκαλούν λιγότερους θανάτους, επηρεάζουν πολύ περισσότερους ανθρώπους και συγκεκριμένα το 75% από τα 2 δισεκατομμύρια των ανθρώπων που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.

Η έκθεση μετρά 3.852 καταστροφές μεταξύ του 2000 και του 2009.

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: