Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Ημερίδα ΤΕΕ με θέμα "Ορυκτός Πλούτος και Τοπικές Κοινωνίες"

"Η κοινωνία θέλει να καταναλώνει ένα πλήθος αγαθών, αλλά αγνοεί ή θέλει να αγνοεί ότι απαιτούνται πρώτες ύλες που υπάρχουν αποθεματοποιημένες στη γη. Και όταν δεν το αγνοεί, απλώς θέλει οι πρώτες ύλες αυτές να μην εξορυχθούν από τον δικό της γεωγραφικό περίγυρο. Και εάν είχαμε να αντιμετωπίσουμε μία απλή άρνηση ή επιφύλαξη, τα πράγματα θα ήταν καλά, έχουμε όμως να αντιμετωπίσουμε έντονη αντίδραση, αν όχι εχθρότητα και πολεμική. Χρειάζεται ενημέρωση της κοινωνίας και άρση των αντιφάσεων στον τρόπο σκέψης της". Τα παραπάνω τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΜΕ κ. Σωκράτης Μπαλτζής στον χαιρετισμό του στην Ημερίδα που πραγματοποίησε σήμερα το ΤΕΕ με θέμα "Ορυκτός Πλούτος και Τοπικές Κοινωνίες".

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΣΜΕ επισήμανε ότι "δεν πρέπει να στρεφόμαστε όμως επικριτικά μόνο προς την κοινωνία. Ας κάνουμε και την αυτοκριτική μας και σαν επιχειρήσεις και σαν Πολιτεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, παρά τον αναγνωρισμένο ορυκτό μεταλλευτικό πλούτο της χώρας μας, η επίσημη Πολιτεία δεν έχει χαράξει ακόμα συγκεκριμένη εθνική μεταλλευτική πολιτική Η διαμόρφωση της οποίας αποτελεί επιτακτική ανάγκη, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή. Πιστεύουμε ότι αυτό αποτελεί αίτημα κάθε εμπλεκομένου φορέα, πέρα βέβαια από τον ΣΜΕ.

Ήδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της ΄΄Πρωτοβουλίας για τις Πρώτες Ύλες΄΄, έδειξε το πλαίσιο ώστε να κινηθούν οι Εθνικές Κυβερνήσεις. Η συζήτηση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ήδη προχωρημένη, ακριβώς γιατί η Ευρώπη συνειδητοποίησε το πόσο κρίσιμο, για το οικονομικό της μέλλον και την ευημερία της, είναι η εξασφάλιση των δικών της α’ υλών, δοθέντος ότι η παραγωγή και διάθεσή τους από ορισμένες μόνο χώρες εκτός Ευρώπης, δημιουργούν τεράστια θέματα εξάρτησης με γαιοπολιτικές προεκτάσεις".

(Πηγή:www.evdomi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: